Hieronder leest u hoe de Workshop Graffiti past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Graffiti.

Samenvatting Workshop
Bij de Workshop Graffiti word er met spuitbussen een kunstwerk gemaakt op een hardboardplaat. Dit gaat op de echte Urban Arts manier, voor veel deelnemers een nieuwe kunstvorm, maar wel bekend van het straatbeeld en televisie.

Karakteristieken

  • Er wordt een korte theoretische uitleg/geschiedenisles gegeven zodat de deelnemers over de techniek en afkomst van Graffiti kunst geïnformeerd.
  • De leerlingen worden uitgedaagd om enthousiast aan de slag te gaan.
  • Werken met hardboardplaat en spuitbussen
  • De workshopleider is betrokken in het maakproces en kan de deelnemers goed begeleiden in het maken van hun kunstwerk.
  • De leerlingen kunnen zelf gestuurd aan het werk in tweetallen of alleen.

Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. De leerlingen hebben krachtige vingers nodig om de spuitbus goed te kunnen gebruiken. En zij moeten verantwoordelijk met de spuitbussen kunnen omgaan. Daarom is deze workshop geschikt voor leerlingen ouder dan 10 jaar. De jonge adolescent (10–14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hierdoor is hij steeds beter in staat om betekenis te ontlenen aan de meer abstracte kunstwerken. De leerlingen hebben een grote interesse in de werkelijkheid om hen heen. Dit motiveert in het verbeelden dat de werkelijkheid zo letterlijk mogelijk wordt weergegeven. Ook is de sociale omgeving belangrijk in deze fase. De mening van de peer groep is vaak bepalend.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

  • Theoretische kennis opdoen en aan de hand daarvan een ontwerp maken en uitvoeren. (Kerndoelen 1, 3)
  • Respectvol met elkaar omgaan, de resultaten presenteren aan het eind voor de hele groep. (Kerndoel 37)
  • De leerlingen maken kennis met de geschiedenis en de subcultuur horend bij graffiti. (Kerndoel 52)
  • De leerlingen drukken zichzelf uit in beelden en reflecteren op hun eigen werk en dat van de anderen. (Kerndoelen 54, 55)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De school kan er ook voor kiezen na één workshop te hebben gehad om een lessenreeks van 3 tot 5 workshops te volgen. De leerlingen gaan dan met de workshopleider een groter kunstwerk ontwerpen en maken met een door hen gekozen thema.

Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan deze workshop zijn bijvoorbeeld Light Graffiti of Mozaïek voor groep 7 & 8.
Stop Motion en Beeldhouwen zijn goede vervolgworkshops. Bij Stop Motion worden de leerlingen uitgedaagd om van stilstaande beelden en objecten een film te maken. Bij Beeldhouwen gaan de leerlingen veder met het ontwerpen en maken met verschillende materialen.