Culturele activiteiten, domein A
Het eerste domein is er op toegespitst dat we de leerlingen in staat stellen om kunst te verkennen. Welke vorm spreekt het meest tot de verbeelding en waar gaat je interesse naar uit en hoe verhoudt zich dit tot andere leeftijdsgenoten.
Hoe kunnen wij het creatief denken ondersteunen en wat kunnen wij doen om de verkenningsfase te stimuleren. Groepsactiviteiten en een gezamenlijke onderzoekingstocht naar relevante kunstuitingen en vormen van kunst, leggen een solide ondergrond voor het begrijpen van wat kunst kan betekenen.
Kennis van kunst en cultuur, domein B
In het tweede domein wordt leerlingen geleerd om verder te kijken dan hun eigen smaak met als doel hun kennis en interesseveld te verbreden. Het aanbieden van actieve workshops is hiervoor een goed hulpmiddel. Ook groepsactiviteiten of een gezamenlijk uitje, dragen bij aan de verbreding van kennis en culturele en kunstzinnige ervaringen.
Praktische activiteiten, domein C
Tijdens de praktische activiteiten in het derde domein, worden leerlingen uitgedaagd tot creatief denken en zich creatief te uiten. Ze hebben inmiddels met verschillende kunstzinnige en culturele uitingen kennisgemaakt en gaan dit nu in de praktijk toepassen door zelf een creatief proces in te stappen.
Reflectie, domein D
In de reflectie-fase (het vierde domein), worden verbindingen gelegd tussen de vier domeinen die de leerling heeft doorlopen. Door middel van gesprekken, presentaties of het aanleggen van een dossier, kijken leerlingen terug op de meerwaarde van de Culturele en Kunstzinnige Vorming die zij hebben ervaren. Een culturele en kunstzinnige presentatiedag ter afsluiting, wordt op veel scholen overkoepelend (voor alle klassen) georganiseerd.
Diverse aanpakmethoden van CKV in het voortgezet onderwijs
Hoewel het lesprogramma en de kerndoelen van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming vanuit een nationale projectgroep wordt bepaald, laat het programma veel ruimte voor een individuele invulling voor scholen en docenten. Dit is natuurlijk heel prettig omdat de school dan hun eigen stempel op het vak kan zetten. Een uitgelezen kans om je als onderwijsinstelling te profileren en het vak CKV te laten aansluiten op een bepaald schoolthema en/of schoolmissie.
Zo zijn er scholen waarbij de CKV-docenten met de leerlingen de straat opgaan om publieke kunstwerken te aanschouwen. Zij maken foto's de kunstwerken en gaan vervolgens verdiepen door onderzoek te doen naar oorsprong en achtergrond van het betreffende werk. Ter afsluiting presenteren zij de kunstuitingen aan de klas. Andere scholen bezoeken musea en doorlopen een interactief programma. Vaak worden dergelijke initiatieven mede mogelijk gemaakt door medewerking van gemeentes. Wat de veruit de meeste scholen wel gemeen hebben, is dat zij externe partijen inschakelen om een aantrekkelijke invulling te geven aan het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming.
Externe ondersteuning bij het aanbieden van CKV
Als CKV-docent wil je uiteraard dat de leerlingen enthousiast participeren tijdens jouw lessen. Je doet immers hard je best om het lesprogramma zo interessant mogelijk voor hen te maken. Hier gaat veel tijd en moeite in zitten. Maar bedenk je wel dat je niet alles zelf hoeft te doen.
Als je het zoeken naar de juiste kunstenaars, artiesten of specialisten kunt overlaten aan een derde partij, dan scheelt je dat veel tijd. Een goede samenwerkingspartner beschikt over een groot professioneel, cultureel multidisciplinair, netwerk en kan deze tijdrovende zoektocht en de bijbehorende besprekingen van je overnemen.
In overleg met jou worden de grote lijnen uitgezet en je ideeën en uitgangspunten geformuleerd. Aan de hand van de grote lijnen en uitgangspunten wordt vervolgens gekeken naar de verschillende kunstzinnige en culturele workshops. Welke sluiten naadloos aan op eerdere lessen of behandelde thema's.
Het aanbod van maX Music is enorm divers en er zijn altijd workshops die passen binnen het thema van jouw CKV-lesprogramma.
De ideale combinatie van maX Music en CKV
maX Music biedt een breed assortiment workshops aan voor leerlingen vanaf de basisschool tot en met het voortgezet onderwijs. Met een enthousiast team van artistieke professionals geven wij onze passie en creatieve bevlogenheid door aan de volgende generatie. Met een didactische achtergrond en culturele en kunstzinnige ervaring, geven wij - in nauwe samenwerking met scholen en instellingen - invulling aan Culturele en Kunstzinnige Vorming, voor diverse kunstcategorieën in alle domeinen en voor alle klassen. Een kleine greep:
Graffiti workshop
Groepen van 12 tot 20 jongeren kunnen deelnemen aan een Graffiti Workshop. De workshops nemen één tot twee lesuren in beslag. In een goed geventileerde ruimte (op locatie) gaan leerlingen gezamenlijk met verfspuitbussen aan het werk. Zij ontvangen instructies van ervaren en professionele graffiti kunstenaars en maken op actieve wijze kennis met deze moderne uiting van beeldende vorming. Mochten er op locatie geen geschikte ruimtes zijn voor graffiti workshops, dan kan er ook worden gekozen voor een vorm van graffiti art die minder ventilatie behoeft.
Zo kan er ook kunst worden gemaakt op trucker caps. Er wordt dan met stiften gewerkt in plaats van spuitbussen.
Ook kan er graffiti worden gemaakt met licht. In de Light Graffiti Workshop wordt er gebruik gemaakt van fotocamera's met een extra lange sluitingstijd waardoor er een prachtig resultaat met lichtlijnen wordt bereikt.
Zandtovenaar workshop
In kleine groepjes gaan leerlingen onder leiding van een professionele workshopbegeleider aan de slag met lichtbakken en fijn zand. Zij zijn in deze workshops de zandtovenaar en vertellen hun verhaal met diverse technieken en verschillende tekeningen in het zand. De tekeningen van de zandtovenaar lopen op "natuurlijke" manier zoveel mogelijk in elkaar over. Hun presentatie wordt met een camera opgenomen en wordt op een aanwezig scherm, aan de rest van de deelnemers getoond. De workshop zandtovenaar beslaat twee lesuren en kan maximaal aan 30 jongeren per sessie worden gegeven.
Uiteraard is het bij de graffiti- en zandtovenaar workshop mogelijk om vanuit een bepaald thema te werken.
Bekijk meer beeldende workshops.
Djembe workshop
Cultuur en muziek komen samen tijdens de Djembe Workshop. Een van de vele muzikale groepsactiviteiten in het aanbod van maX Music. Op authentieke Afrikaanse trommels worden leerlingen gestimuleerd om met hun handen bepaalde ritmes te trommelen. Deze ritmes lopen uitéén van traditionele Afrikaanse muziek tot aan moderne, hedendaagse ritmes. Ook kunnen we ritmes aanwenden die aansluiten op een bepaald schoolthema.
Om het creatief denken te stimuleren, kan er ook worden gekozen om de groep zelf, onder begeleiding van de workshopleider, muziek te laten maken en dit te presenteren tijdens een afsluiting van het CKV-jaar.
Houd er rekening mee dat een groepsworkshop djembé geluidsoverlast met zich mee zal brengen. De djembés worden uiteraard verzorgd door maX Music.
Bekijk meer slagwerk workshops.
DJ workshop
Hedendaagse, succesvolle, DJ's hebben sterrenstatus bereikt. Het zal je dan ook niet verbazen dat de DJ Workshop en de Muziekproductie Workshop enorm populair zijn bij jongeren. En wat is er dan mooier om deze populaire vorm van cultuur aan te bieden tijdens de CKV-les. Leerlingen leren om muziek op de maat in te starten en te mixen. Ook scratchen en spinnen maken deel uit van de vaardigheden die door de workshopleider (een professionele DJ) worden aangeboden.
Afhankelijk van het aantal deelnemers, zal de workshopleider één tot drie dj-sets en muziek met zich meebrengen. De school hoeft alleen te zorgen voor een lokaal en tafels. Het aantal deelnemers per lesuur kan variëren van 10-25.
Bekijk meer muziek workshops.
Workshops Mediawijsheid
Het gebruik van smartphones, iPads, computers en andere smart media apparatuur is helemaal van deze tijd. Leerlingen gebruiken deze apparaten vaak dagelijks maar waarschijnlijk niet als onderdeel van de CKV-les. De workshops mediawijsheid brengen daar verandering in. Wat is echt en wat is nep? Door actief bezig te zijn met verschillende technieken, wordt duidelijk waar de grenzen liggen. Ook leren leerlingen bewerkingen te herkennen. Op een leerzame manier wordt gewerkt met technieken en smart apparaten met als resultaat kunstzinnige uitingen. Onder leiding van een professionele workshopbegeleider worden leerlingen uitgedaagd om in kleine groepjes, op een andere manier bezig te zijn met bijvoorbeeld Augmented Reality (een interactieve laag over een foto of (klassiek) schilderij plaatsen met behulp van iPads en een speciale app).
Bekijk alle mediawijsheid workshops.
Workshops op maat
De grote lijnen en basis leerdoelen kunnen op verschillende wijzes worden gevolgd. Daarom is het van belang om samen tot een goede invulling te komen. Workshops op maat zijn bij maX Music dan ook zeker geen uitzondering.
Muziek, creativiteit, beeldende vorming, techniek, en theater kunnen allemaal worden aangewend om thema's te ondersteunen in alle vier de domeinen van het Culturele en Kunstzinnige Vorming lesprogramma. Door de kunstcategorieën te combineren bieden wij de leerling een breed scala aan mogelijkheden. Uitingsvormen van kunst en cultuur die aansluiten op de belevingswereld van jongeren van groep één van de basisschool tot aan examenklassen van het hoger voortgezet onderwijs.
Neem contact op voor workshops op maat.
maX Music cultuurdag
Een mooie kans voor scholen om een onvergetelijke invulling te geven aan het CKV lesprogramma is een Cultuurdag. Op deze dag wordt een carrousel aan workshops geboden die aansluiten op een bepaald kunstzinnig thema of cultureel onderwerp.
Verschillende klassen worden tijdens een cultuurdag opgedeeld in kleinere groepjes die met elkaar aan het creatieve werk gaan. Door verschillende workshops aan te bieden, kun je kiezen voor verdieping van een bepaalde techniek of kunstvorm. Ook kun je meerdere disciplines aanbieden en zo een verbreding en een combinatie van de activiteiten aan te bieden.
Een cultuurdag kan feestelijk worden afgesloten door middel van een presentatie van de resultaten uit de verschillende workshops.
Stel je cultuurdag samen uit alle workshops van maX Music.
Voorstellingen
De workshops die een sterke link hebben met muziek en theater kunnen worden gepresenteerd als (thematische) voorstellingen zoals gebeurt tijdens onze Theaterdag. Na een dag intensief leren en actief bezig zijn, is een mooi resultaat bereikt en voelen leerlingen zich extra gemotiveerd om datgene dat zij gedurende de dag hebben geleerd, in de praktijk te brengen en aan een publiek te laten zien. Na het succesvol optreden in besloten groep, is de stap om voor een groter publiek te spelen minder groot.
maX Music biedt ook de voorstelling 'Alone Together' met zang, dans en theater door professionele artiesten. Deze voorstelling kan goed worden ingezet voor paas- en kerstvieringen.
Het organiseren van cultuurdagen of voorstellingen is een hele uitdaging. Het is goed om te weten dat je hier met maX Music niet alleen voor staat. Wij hebben veel ervaring met verschillende kunstdisciplines en ontzorgen CKV-docenten en/of cultuurcoördinatoren door het praktische deel van de dag vorm te geven en te begeleiden. Ook denken wij graag met je mee over de invulling van de cultuurdagen en voorstellingen. Uiteraard zorgen wij ook voor de meeste materialen en apparatuur. Afhankelijk van de gekozen workshop(s) is vooraf altijd duidelijk wat wij meenemen en wat op locatie aanwezig dient te zijn.
Na een cultuurdag met afsluitende presentaties en/of voorstellingen, is het mooi om tijdens een reguliere CKV-les te reflecteren en evalueren. Het bespreken van waardevolle ervaringen en opgedane kennis, past exact in het vierde domein van de leerdoelen.