fbpx CKV - Hoe vul je dat in als docent? | maX Music Overslaan en naar de inhoud gaan
loading...

CKV - Hoe vul je dat in als docent?

Culturele en Kunstzinnige Vorming als basis voor de jeugd

Kinderen hebben er recht op om in aanraking te komen met kunst en cultuur. In Nederland is dat recht gelukkig sinds het schooljaar 1999/2000 veilig gesteld doordat het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) een verplicht onderdeel op Nederlandse scholen voor het voortgezet onderwijs is geworden. In eerste instantie alleen voor de bovenbouw van havo en vwo, maar inmiddels is het ook ingevoerd op het vmbo. En door dit verplicht te stellen in het voorgezet onderwijs, worden kunstvormen toegankelijk voor jongeren die hier anders misschien van zouden wegblijven.
In deze blog vatten we nog eens samen wat het vak CKV inhoudt, en geven we enkele tips voor een praktische invulling van het vak.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Kunstzinnige oriëntatie

Culturele en kunstzinnige vorming begint al op het basisonderwijs als 'kunstzinnige oriëntatie'. Door kinderen vanaf een jonge leeftijd verschillende vormen van kunst aan te bieden, leer je hen om zich open te stellen voor schilderijen, beeldende vorming, muziek, spel en beweging. Nieuwsgierigheid naar de mooie en kunstzinnige uitingen in en van het leven, wordt hen op zeer speelse wijze meegegeven. Een waardevolle basis voor waardering van kunstvormen, waar zij de rest van hun leven van kunnen profiteren.

Culturele en Kunstzinnige Vorming in het voortgezet onderwijs

Zodra een basisinteresse en enig inzicht is gegeven, is het tijd om jongeren verder te helpen in hun culturele en kunstzinnige ontwikkeling. Hiervoor is CKV een verplicht vak in het voorgezet onderwijs geworden. Leerlingen maken diepere kennis met kunst, beeldende vorming, cultuurgebonden muziek en andere kunstuitingen. Zij worden hierdoor uitgedaagd om zich open te stellen en actief bezig te zijn met alles dat te maken heeft met cultuur en kunst. Om het aanbod en de leerdoelen te structureren zijn er vier domeinen geformuleerd:

Graffiti Workshop als onderdeel van het vak CKV
DJ Workshop als onderdeel van het vak CKV
Smartphone Fotografie Workshop als onderdeel van het vak CKV
Game Design Workshop als onderdeel van het vak CKV
Mediawijsheid Workshops als onderdeel van het vak CKV
Tatoeages Tekenen Workshop als onderdeel van het vak CKV
Theaterdag met workshops en voorstelling als onderdeel van het vak CKV
Trucker Cap Graffiti Workshop als onderdeel van het vak CKV
Zandtovenaar Workshop als onderdeel van het vak CKV
Djembe Workshop als onderdeel van het vak CKV

VRAAG INFORMATIE AAN

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Volg ons