Journaal Maken Workshop

"Maak een echt videojournaal waarin je zelf de reporter of presentator bent!"

Gewapend met camera's en microfoons gaan de deelnemers er als razende reporters op uit om verslag te doen van gebeurtenissen en plannen rondom jullie school of organisatie. Vervolgens monteren de kinderen zelf hun eigen materiaal, en kunnen de resultaten al op de dag zelf worden bekeken en desgewenst verspreid.

Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees dan onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Inhoud Journaal Maken Workshop

Na een korte inleiding en het vertonen van videovoorbeelden worden er productieteams gevormd van 3-5 workshopdeelnemers. Elk team krijg een item om te verslaan, bijvoorbeeld 'Kort Nieuws' (over gebeurtenissen op school), 'De Agenda', 'Weersverwachting', etc.

Redactievergadering
In de workshopruimte houdt elk team een redactievergadering waarin men bespreekt hoe ze hun reportage gaan aanpakken, en men verdeelt onderling de beschikbare rollen: producent, regisseur, cameraman, geluidsman, presentator / interviewer, deskundige. Rollen kunnen zo nodig door teamleden worden gecombineerd en afgewisseld.

De begeleider van maX Music loopt rond, geeft tips en instructie over de apparatuur.

...image
...image
...image
...image
...image

Op reportage
Als een team een plan heeft en de apparatuur begrijpt, kan men op reportage buiten de workshopruimte, elders in of buiten het gebouw. De deelnemers doen in principe alles zelf; inhoudelijke en praktische keuzes maken, filmen, interviewen en presenteren.

Montage
Halverwege de workshop verzamelen de teams zich weer in de workshopruimte. Nu gaan de teams aan de slag met de montage van hun zelfgeschoten videomateriaal. Ze krijgen hierbij tips & tricks van de workshopleider.

Bij voldoende tijd kunnen we met elkaar de gemaakte video's bekijken en reflecteren.

Mediawijsheid

Kinderen en jongeren hebben tegenwoordig bijna continu toegang tot media zoals televisie en Internet. Ze groeien ermee op en lijken daarom al snel 'mediawijs'. Tegelijkertijd lijken ze vaak een onrealistisch beeld te hebben van de werkelijkheid, mede ingegeven door de selectieve en bewerkte boodschappen in die media. 

Bewerken en herkennen
Met diverse workshops mediawijsheid leert maX Music kinderen en jongeren creatief werken met media. Zo leren ze enerzijds zelf de kunst van het bewerken, en anderzijds herkennen en filteren wat echt is en wat 'gekleurd'. 

Als je de Workshop Journaal Maken wilt inzetten rond het thema mediawijsheid, dan kunnen we hier in de workshop extra aandacht aan besteden en bijvoorbeeld verschillende teams eenzelfde item geven met steeds een ander uitgangspunt. Zo zal in het journaal zichtbaar worden hoe een reportage kan worden 'gekleurd' door de makers.

Professioneel workshopleider

De workshopleider van maX Music is een professioneel kunstenaar met didactische kennis en ervaring, en is zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes met een Workshop Journaal Maken van maX Music.

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Workshop Journaal Maken op jullie locatie en neemt iPads, microfoons, en andere benodigdheden mee. De opdrachtgever verzorgt een lokaal met smartboard of beamer waarop we onze laptop kunnen aansluiten. Het is fijn als jullie voor 2-3 extra volwassen begeleiders kunnen zorgen die met groepjes deelnemers meegaan op reportage.

Doelgroep
De Workshop Journaal Maken beslaat 90-120 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf groep 5. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen.

Prijs Journaal Maken Workshop

De Workshop Journaal Maken voor uw groep haal je in huis vanaf 525 euro. Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog leuker en sneller op +31 (0)85-2016684.

Op zoek naar de actualiteit

Gewapend met videocamera's en microfoons gaan de deelnemers er als razende reporters op uit om verslag te doen van gebeurtenissen en plannen rondom jouw school of organisatie. Nog op de dag zelf kunnen de resultaten desgewenst worden vertoond en verspreid, bijvoorbeeld via social media (houd rekening met de AVG).

Inhoud Journaal Workshop

Na een korte inleiding en het vertonen van videovoorbeelden worden er productieteams gevormd van 3-5 workshopdeelnemers. Elk team krijgt een item om te verslaan, bijvoorbeeld 'Kort Nieuws' (over gebeurtenissen op school), 'De Agenda', 'Weersverwachting', etc.

Redactievergadering
In de workshopruimte houdt elk team een redactievergadering waarin men bespreekt hoe ze hun reportage gaan aanpakken, en men verdeelt onderling de beschikbare rollen: producent, regisseur, cameraman, geluidsman, presentator / interviewer, deskundige. Rollen kunnen zo nodig door teamleden worden gecombineerd en afgewisseld. De begeleider van maX Music loopt rond en helpt en inspireert waar nodig.

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Op reportage
Zodra een team een plan heeft en de apparatuur begrijpt, kan men op reportage buiten de workshopruimte, elders in of buiten het gebouw. De deelnemers doen in principe alles zelf; inhoudelijke en praktische keuzes maken, filmen, interviewen, presenteren én monteren.

Nabespreking
Tegen het eind van de workshop verzamelen de teams zich weer in de workshopruimte. Na het inleveren van de apparatuur volgt een korte gezamenlijke nabespreking over de ervaringen en leerpunten. 

Montage
maX Music heeft nu nog zo'n 4 uur nodig om al het opgenomen materiaal te bewerken tot een vloeiende montage die je kunt vertonen en desgewenst verspreiden op Internet (bijv. via social media). Desnoods kunnen we de montage direct na de workshop bij je op locatie maken zodat je het journaal al later op de dag kunt vertonen.

Wil je dat de leerlingen zelf leren monteren? We kunnen dan onze nieuwe iPads inzetten waarmee kan worden gefilmd en direct gemonteerd door de leerlingen zelf.

Mediawijsheid

Jongeren hebben tegenwoordig bijna continu toegang tot media zoals televisie en Internet. Ze groeien ermee op en lijken daarom al snel 'mediawijs'. Tegelijkertijd lijken ze vaak een onrealistisch beeld te hebben van de werkelijkheid, mede ingegeven door de selectieve en bewerkte boodschappen in die media. 

Bewerken en herkennen
Met diverse workshops mediawijsheid leert maX Music jongeren creatief werken met media. Zo leren ze enerzijds zelf de kunst van het bewerken, en anderzijds herkennen en filteren wat echt is en wat 'gekleurd'. Als je de Journaal Workshop wilt inzetten rond het thema mediawijsheid, dan kunnen we hier in de workshop extra aandacht aan besteden en bijvoorbeeld verschillende teams eenzelfde item geven met steeds een ander uitgangspunt. Zo zal in het journaal zichtbaar worden hoe een reportage kan worden 'gekleurd' door de makers.

Professioneel workshopleider

De workshopleider van maX Music is een professioneel kunstenaar met didactische kennis en ervaring, en is zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes met een Journaal Workshop van maX Music.

Praktische details

De workshopleider van maX Music verzorgt de Journaal Workshop op jouw locatie en neemt camera's, microfoons, en andere benodigdheden mee. Als opdrachtgever verzorg je een lokaal met smartboard of beamer waarop we onze laptop kunnen aansluiten. Het is fijn als je voor 2-3 extra volwassen begeleiders kunt zorgen die met groepjes deelnemers meegaan op reportage.

De Workshop Journaal Maken beslaat 90-120 minuten. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen.

Prijs Journaal Workshop

Boek deze workshop op je eigen locatie vanaf 550 euro, inclusief reis- en materiaalkosten, exclusief eventuele parkeerkosten en vrijgesteld van btw voor deelnemers jonger dan 21 jaar.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en een prijsopgave. Vul hier het korte contactformulier in, of ga naar de uitgebreide contactpagina.

Bellen is vaak sneller (en leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is acceptant van de Cultuurkaart. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.