Latin Percussie Workshop

Losgaan op deze Zuid-Amerikaanse drumstijl

In de Latin Percussie Workshop ervaart een groep jongeren het plezier en het temperament van het zelf spelen van Latijns-Amerikaanse ritmes zoals de samba. Muzikale ervaring of voorkennis is niet vereist, motivatie wel.

Inhoud Latin Percussie Workshop

De workshopleider vertelt kort iets over achtergrond van latin muziek en de afkomst van de instrumenten zoals conga's, bongo's, timbales en koebellen. Daarna moet de muziek gaan spreken! 

De workshopleider verdeelt de instrumenten en doet de jongeren voor hoe er kan worden gespeeld. Op de diverse instrumenten worden varianten van hetzelfde ritme gespeeld. Zodra de groep het ritme beheerst, wordt het ritme uitgebreid of wisselen de jongeren van instrument. Voor men het weet verandert de workshopruimte in een swingende Braziliaanse bar.

Uiten en samenwerken
Om als groep binnen een kort tijdsbestek tot een goed ritmisch resultaat te komen, moeten de workshopdeelnemers zich uiten en samenwerken. Bovenal proeven ze het plezier en de samenbindende werking van met elkaar muziek maken.

...image
...image
...image
...image
...image

Professioneel workshopleider

De workshopleiders van maX Music worden zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes wanneer je maX Music kiest als partner voor jouw creatieve project.

Praktische details

Als klant zorg je voor een lokaal/ruimte op de begane grond zonder tafels (of tafels opgestapeld aan de kant) en met stoelen (zonder armleuning) in een kring. De workshopleider neemt zelf de instrumenten mee. Houdt rekening met sterke geluidsoverlast.

Prijs Latin Percussie Workshop

Boek deze workshop op je eigen locatie vanaf 300 euro, inclusief reis- en materiaalkosten, exclusief eventuele parkeerkosten en vrijgesteld van btw voor deelnemers jonger dan 21 jaar.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en een prijsopgave. Vul hier het korte contactformulier in, of ga naar de uitgebreide contactpagina.

Bellen is vaak sneller (en leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is acceptant van de Cultuurkaart. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.

Ons dagelijks leven zit vol met ritmes en daarom is het spelen van percussie eenvoudiger dan je denkt. Door het stapelen van eenvoudige patronen ontstaat een verrassend muzikaal resultaat. 

Met deze insteek maken kinderen in de Workshop Percussie kennis met de beginselen van percussie; ritmes spelen met diverse slagwerkinstrumenten. De workshop is geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar, en kan deel uitmaken van een Muziekdag of Zuid-Amerika Project met verschillende workshops.

Bel ons vrijblijvend op +31 (0)85-2016684.

Leerlijnen
Werk je op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het in onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Online Lessen

Durf je het nog niet aan om in corona-tijd een workshopleider in huis te halen? Wij kunnen ook videolessen aanbieden, on demand of zelfs via live-stream. De workshopleider komt dan bijvoorbeeld als gastlid in jullie eigen MS Teams omgeving.

Lees hier meer over hoe we onze Online Workshops organiseren.

Inhoud Percussie Workshop

Met een speciaal ontwikkelde methodiek krijgt de enthousiaste workshopleidster iedereen aan de gang. De kinderen gaan in 45 tot 60 minuten samen bewegen, luisteren, en natuurlijk spelen op de diverse instrumenten zoals conga's en shakers. 

Door het stimuleren van de fantasie bij drumgeluiden, en het opzeggen van ritmische teksten wordt het onthouden en spelen opeens een stuk gemakkelijker. Hierbij is bijvoorbeeld aandacht voor de verschillen tussen hard en zacht, snel en langzaam.

De kinderen worden zich bewust van hun eigen spel en leren luisteren naar, en reageren op anderen.

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Professioneel workshopleider

De workshopleiders van maX Music worden zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes wanneer je maX Music kiest als partner voor jouw creatieve project.

Wie regelt wat?

De opdrachtgever zorgt voor een lokaal/ruimte op de begane grond zonder tafels (of tafels opgestapeld aan de kant) en met stoelen (zonder armleuning) in een kring. De workshopleider neemt zelf de instrumenten mee. Houdt rekening met sterke geluidsoverlast.

Doelgroep
De workshop is geschikt voor kinderen vanaf groep 1. Wij raden aan om de workshop maximaal 60 minuten te laten duren.

Prijs Workshop Percussie

De Workshop Percussie haal je in huis vanaf 395 euro. Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog leuker en sneller op +31 (0)85-2016684.

Hieronder leest u hoe de Workshop Latin Percussie past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Latin Percussie.

Karakteristieken

 • De workshop wordt geleid door een enthousiaste en ervaren slagwerkdocent.
 • De meegenomen instrumenten nodigen uit om aangeraakt en bespeeld te worden.
 • De deelnemers kunnen vanaf de start van de workshop meteen mee- spelen en geluid maken.
 • De deelnemers werken samen aan een slagwerkstuk dat desgewenst kan worden gepresenteerd.
 • Er is ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers.
 • De workshop heeft verschillende elementen waarin steeds andere acties van de kinderen wordt gevraagd zoals: luisteren, ritmes nadoen, samenspelen, motorische vaardigheden in het spelen van een instrument, praktisch inzicht en reflectie.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Latin Percussie is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een doe-/denkvermogen van een 10- jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 10de jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met ritme-klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

 • Aan de hand van (vereenvoudigde) traditionele ritmes werken aan een slagwerkstuk met veel variatie en eigen inbreng. (Kerndoelen 1, 2, 34, 37, 39)
 • Kennismaken met het bespelen van slagwerkinstrumenten. Ieder kind heeft een eigen slagwerkinstrument tot zijn beschikking tijdens de workshop. (Kerndoel 54)
 • Actief bewegingen en geluiden nadoen en zelf inbrengen. (Kerndoelen 54, 55, 58)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Latin Percussie kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.

Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand aan Latin Percussie is Djembé of Streetbeats, maar deze workshops zouden ook net zo goed een vervolgworkshop kunnen zijn. Nog meer geschikte vervolgworkshops zijn Cajón en Live Looping
In deze workshops hebben ritme, tempo en dynamiek weer een andere rol. Djembé wordt met de handen bespeeld. En er wordt vanuit Afrikaans traditionele ritmes gewerkt. In de workshop Cajon gaan de leerlingen door op Zuid-Amerikaanse ritmes op een bijzonder instrument. In de Workshop Streetbeats worden er ritmes gemaakt met alledaagse objecten. En gaan de leerlingen op klank-onderzoek uit. In deze workshops verbreden de deelnemers hun kijk op slagwerk. Bij Live Looping worden ritmes bewerkt met multimedia.

Latin muziek is in! Misschien wel omdat wij koude Noord-Europeanen behoefte krijgen aan wat meer passie en swing in ons leven? In de Workshop Latin Percussie ervaart een groep deelnemers het plezier en het temperament van het zelf spelen van Latijns-Amerikaanse ritmes zoals de samba. Muzikale ervaring of voorkennis is niet vereist. 

maX Music verzorgt ook andere percussie workshops zoals Djembé of Streetbeats (drummen op afvaltonnen).
 

Inhoud Latin Percussie Workshop

De workshopleider vertelt kort iets over de achtergrond van latin muziek en de afkomst van de instrumenten zoals conga's, bongo's, timbales en cowbells. Daarna moet de muziek gaan spreken! 

De workshopleider verdeelt de instrumenten en doet elke deelnemer voor hoe er kan worden gespeeld.

Op de diverse instrumenten worden varianten van hetzelfde ritme gespeeld.

Zodra de groep het ritme beheerst, wordt het ritme uitgebreid of wisselen de deelnemers van instrument. Voor men het weet verandert de ruimte in een swingende Braziliaanse bar.

...image
...image
...image
...image

Uiten en samenwerken

Om als groep binnen een kort tijdsbestek tot een goed ritmisch resultaat te komen, moeten de workshopdeelnemers zich uiten en samenwerken. De creatieve setting van de Workshop Latin Percussie verlaagt drempels en brengt vaak onvermoede kwaliteiten naar boven.

Bovenal proeft men het plezier en de samenbindende werking van met elkaar muziek maken. De effecten van de workshop zullen nog lang doorklinken.

Prijs Latin Percussie Workshop

Deze workshop voor jouw groep haal je in huis vanaf 375 euro.

Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog sneller op +31 (0)85-2016684.

Locatie
De workshops van maX Music kunnen in principe op elke locatie worden gegeven, maar wij kunnen je ook in contact brengen met enkele locaties waar wij goede ervaringen mee hebben.

Reacties

Miranda Herrewijnen, Popkoor Singing Beat, Spijkenisse:
"De percussie-workshop was een groot succes. Tijdens de workshop zag ik ook alleen maar mensen met een 'smile' op hun gezicht, dan weet je dat het een goed idee was om deze workshop door te laten gaan."

Percussie

Hieronder leest u hoe de Workshop Percussie past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Percussie.

Samenvatting workshop
Percussie is een natuurlijke manier van ritmes maken op slagwerkinstrumenten ofwel percussie instrumenten. De leerlingen spelen bijvoorbeeld op shakers, conga’s en bongo’s. Door het spelen met de fantasie met het maken van drumgeluiden worden ritmes leuk en makkelijk te onthouden. Zo worden olifanten-stappen kwart-noten, en appels & peren worden ritmische zinnen.

Karakteristieken

 • De workshop wordt geleid door een enthousiaste en ervaren slagwerkdocent.
 • De meegenomen instrumenten nodigen uit om aangeraakt en bespeeld te worden.
 • De deelnemers kunnen vanaf de start van de workshop meteen mee- spelen en geluid maken.
 • De parameters van muziek komen aan bod: hard en zacht, snel en langzaam
 • De deelnemers werken samen aan een slagwerkstuk dat desgewenst kan worden gepresenteerd.
 • De deelnemers worden bewust van hun eigen spel en leren naar elkaar te luisteren.
 • De deelnemers leren muzikaal op elkaar te reageren
 • De workshop heeft verschillende elementen waarin steeds andere acties van de kinderen wordt gevraagd zoals: luisteren, ritmes nadoen, samenspelen, motorische vaardigheden in het spelen van een instrument

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 1 tot en met groep 5 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. Percussie is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs vanaf een doe-/denkvermogen van een 5-jarige.
De workshops Percussie richt zich op het kennisniveau van groep 1 tot en met groep 5 door ritme niet als een abstract gegeven te zien, maar als een herkenbaar fenomeen in de belevingswereld van de leerlingen. De methodiek van deze workshop richt zich waarneembare en concrete handelingen. Het spelen van de muziek zal vooral geleerd worden door veel herhaling en het voor- en nadoen van muzikale frasen.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

 • Aan de hand van (vereenvoudigde) traditionele ritmes werken aan een slagwerkstuk met veel variatie en eigen inbreng. (Kerndoelen 1, 2, 34, 37, 39)
 • Kennismaken met het bespelen van slagwerkinstrumenten. Ieder kind heeft een eigen slagwerkinstrument tot zijn beschikking tijdens de workshop. (Kerndoel 54)
 • Actief bewegingen en geluiden nadoen en zelf inbrengen. (Kerndoelen 54, 55, 58)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Percussie kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.

Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Percussie is Muziekavontuur.
Geschikte vervolgworkshops zijn Djembé, Cajón en/of Streetbeats.
In deze workshops hebben ritme, tempo en dynamiek weer een andere rol. Djembé wordt met de handen bespeeld. En er wordt vanuit Afrikaans traditionele ritmes gewerkt. Ook in de Workshop Cajón wordt met de handen gespeeld en zijn de ritmes exotischer van aard. In de workshop Streetbeats worden er ritmes gemaakt met alledaagse objecten. En gaan de leerlingen op klank- onderzoek uit. In deze workshops verbreden de deelnemers hun kijk op slagwerk.

Latin Percussie

Hieronder leest u hoe de Workshop Latin Percussie past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Latin Percussie.

Karakteristieken

 • De workshop wordt geleid door een enthousiaste en ervaren slagwerkdocent.
 • De meegenomen instrumenten nodigen uit om aangeraakt en bespeeld te worden.
 • De deelnemers kunnen vanaf de start van de workshop meteen mee- spelen en geluid maken.
 • De deelnemers werken samen aan een slagwerkstuk dat desgewenst kan worden gepresenteerd.
 • Er is ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers.
 • De workshop heeft verschillende elementen waarin steeds andere acties van de kinderen wordt gevraagd zoals: luisteren, ritmes nadoen, samenspelen, motorische vaardigheden in het spelen van een instrument, praktisch inzicht en reflectie.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Latin Percussie is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een doe-/denkvermogen van een 10- jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 10de jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met ritme-klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

 • Aan de hand van (vereenvoudigde) traditionele ritmes werken aan een slagwerkstuk met veel variatie en eigen inbreng. (Kerndoelen 1, 2, 34, 37, 39)
 • Kennismaken met het bespelen van slagwerkinstrumenten. Ieder kind heeft een eigen slagwerkinstrument tot zijn beschikking tijdens de workshop. (Kerndoel 54)
 • Actief bewegingen en geluiden nadoen en zelf inbrengen. (Kerndoelen 54, 55, 58)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Latin Percussie kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.

Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand aan Latin Percussie is Djembé of Streetbeats, maar deze workshops zouden ook net zo goed een vervolgworkshop kunnen zijn. Nog meer geschikte vervolgworkshops zijn Cajón en Live Looping
In deze workshops hebben ritme, tempo en dynamiek weer een andere rol. Djembé wordt met de handen bespeeld. En er wordt vanuit Afrikaans traditionele ritmes gewerkt. In de workshop Cajon gaan de leerlingen door op Zuid-Amerikaanse ritmes op een bijzonder instrument. In de Workshop Streetbeats worden er ritmes gemaakt met alledaagse objecten. En gaan de leerlingen op klank-onderzoek uit. In deze workshops verbreden de deelnemers hun kijk op slagwerk. Bij Live Looping worden ritmes bewerkt met multimedia.