Op straat zie je regelmatig de resultaten van graffiti met spuitbussen verf, maar er kan ook worden getekend met licht.

Wat is Light Graffiti?
Bij Light Graffiti of Light Art 'tekenen' we met licht en dit leggen we vast met een fotocamera met lange sluitertijd. Dit kunnen we eigenlijk overal doen want er blijft niets achter in het straatbeeld of in het milieu. Natuurlijk krijg je wel de gemaakte foto's als aandenken.

Vrijwel altijd zijn de kinderen direct onder de indruk van Light Graffiti, en mede daarom is dit een ideale manier om beeldende kunst onder hun aandacht te brengen.

Bekijk ook de Workshop Graffiti waarbij wordt gewerkt met spuitbussen verf.

Leerlijnen
Werk je op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het in onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Light Graffiti Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Inhoud Light Graffiti Workshop

In de Workshop Light Graffiti van maX Music leren we een groep kinderen tekenen met licht. Eerst geven we uitleg gegeven over hoe een spiegelreflex camera werkt, en schetsen de deelnemers in groepjes een ontwerp op papier.

Vervolgens tekenen de groepjes met zaklampjes in diverse kleuren in de lucht gedurende 30 seconden in een verduisterde ruimte. Een fotocamera met een lange sluitertijd legt alleen het licht vast evenals de kinderen die lange tijd op dezelfde plek blijven.

De gemaakte foto wordt - zonder beeldbewerking- direct met een beamer op een projectiescherm getoond zodat alle deelnemers het resultaat kunnen zien.

...image
...image
...image
...image
...image

Professionele docenten

De docenten van maX Music zijn professionele artiesten met didactische kennis en ervaring, en we selecteren ze zorgvuldig op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes met een Workshop Light Graffiti van maX Music.

Light Graffiti Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Workshop Light Graffiti op jullie locatie. De opdrachtgever verzorgt een lokaal of een andere ruimte die kan worden verduisterd. Je verzorgt ook een beamer en scherm en papier en potloden voor alle deelnemers. De workshopleider neemt alle verdere benodigdheden mee, waaronder een spiegelreflex camera, diverse lampen en een laptop. 

Doelgroep
De Light Graffiti Workshop beslaat 60-90 minuten, en wordt aan maximaal 20-25 kinderen (vanaf 8 jaar) per workshop gegeven van alle leeftijden en onderwijstypen. De workshop kan meerdere keren achter elkaar - of zelfs tegelijkertijd door verschillende docenten - worden gegeven aan verschillende groepen.

Light Graffiti Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Prijs Light Graffiti Workshop

De Workshop Light Graffiti haal je in huis vanaf 335 euro (inclusief reiskosten en benodigdheden). Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog leuker en sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Light Graffiti past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Light Graffiti.

Samenvatting workshop
In de Workshop Light Graffiti gaan de deelnemers op een nieuwe manier aan de slag met beeldende kunst. Er wordt getekend met licht en het kunstwerk wordt vastgelegd op de foto. Tijdens het maken van de foto zien de deelnemers niet direct wat ze maken. Na het sluiten van de lens van de camera kun je het resultaat (de foto) zien verschijnen op het scherm. In deze workshops werken de leerlingen in groepjes samen aan de light graffiti foto. Door het oefenen van de bewegingen en het bedenken van een krachtig concept worden er hele mooie light graffiti-beelden gemaakt. Deze worden aan het einde van de workshop met de hele groep bewonderd.

Karakteristieken

  • De workshopleider is enthousiast, kundig en kan de deelnemers goed begeleiden in het maken van hun kunstwerk.
  • De leerlingen worden geïnspireerd door light graffiti kunstwerken die de workshopleider toont.
  • De workshopleider geeft uitleg aan de werkwijze binnen light graffiti en illustreert met voorbeelden van verschillende effecten binnen light graffiti.
  • De workshop bestaat uit oefeningen waarbij de volgende vaardigheden samenkomen: fantasie, creativiteit, inbeelding, ruimtelijk inzicht en samenwerken.
  • De leerlingen mogen hun kunstwerk volledig zelf vormgeven, eigen ideeën en voorstellingen krijgen alle ruimte,

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 2 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. De workshop is ook geschikt voor speciaal onderwijs. De inhoud van de workshop wordt aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. In de onderbouw zullen we bijvoorbeeld meer de nadruk leggen op de fysieke bewegingen in de lucht worden gemaakt en hoe deze zich verhouden tot het te creëren beeld. In de midden- en bovenbouw worden de leerlingen uitgedaagd meer na te denken over het ontwerp van de foto en welke betekenis je daarin kunt leggen. In de bovenbouw  stuurt de workshopleider aan op de samenwerking en zelfstandigheid in het maken van afspraken om tot het beeld te komen.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

  • Theoretische kennis vergaren over fotografie zoals: sluitertijd en iso waarde. (Kerndoelen 1, 44)
  • Respectvol reflecteren op eigen resultaten en die van elkaar. (Kerndoel 37)
  • Kunst maken met licht en fotografie. (Kerndoelen 42, 44, 54)
  • Je creatief uitdrukken met beelden en bewegingen. (Kerndoelen 54, 57)
  • Eigen bewegingsruimte juist inschatten en samenwerken. (Kerndoelen 35, 37,54, 55, 58)

Routeplanner 
Geschikte workshop voorafgaand aan deze workshop is in de ouderbouw: Zang & Dans. En vanaf groep 7 Mozaïek.
Een goed vervolg op Light Graffiti zijn bijvoorbeeld de workshops Graffiti, 3D-Pen-Tekenen, Beeldhouwen en Stop Motion. In deze workshops wordt een beroep gedaan op het verbeeldingsvermogen, al dan niet met moderne media.