Nederland houdt van musicals; bezoekersaantallen zijn hoog, en er is een grote verscheidenheid aan producties, zoals The Lion King en Annie. Daarnaast kijken veel kinderen naar musicalfilms als Pitch Perfect. Genoeg ingangen dus om kinderen zelf aan de gang te krijgen met deze kunstdiscipline.

In de Workshop Musical van maX Music leert een groep kinderen zelf een scène spelen en zingen en bewegen op een typisch musical lied. Voor even zijn jullie zelf de sterren!

De workshop is geschikt voor kinderen vanaf groep 4, en kan ook deel uitmaken van een Musical-In-1-Dag of Muziekdag met verschillende workshops. In een lessenserie kun je meerdere scenes of zelfs een hele musical voorbereiden.

Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het in onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Musical Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Inhoud Musical Workshop

Musical is een vorm van theater die zang en dans combineert met gesproken dialogen.

De emoties en het verhaal zelf worden samengebracht met woorden, muziek, bewegingen en technische aspecten zoals het decor en de belichting.

In deze Workshop Musical leert de nadruk op het combineren van spel en zang, en in iets mindere mate dans.

Ben je juist geïnteresseerd in het dansen in musicals, kijk dan naar onze Workshop Musical / Showdance.

...image
...image
...image
...image
...image

Dagprogramma basisonderwijs

De Workshop Musical kan worden ingezet als een dagvullend programma voor een schoolklas. Onze specialistische workshopleider kan dit zo nodig leiden zonder verdere begeleiding van de eigen juf of meester van de basisschool. Op aanvraag kunnen wij een voorstel voor een dagprogramma sturen.

Musical Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Professionele docenten

De maX Music workshopleiders die de Workshop Musical geven zijn ervaren, gediplomeerde theaterdocenten die op dagelijkse basis acteren, regisseren en doceren. Daarnaast selecteert maX Music de docenten op betrouwbaarheid en op het vermogen om enthousiasme over te dragen.

Musical Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Workshop Musical op jullie locatie, bijvoorbeeld in een een groot lokaal met alleen stoelen. Er is minimaal 3 vierkante meter vrije ruimte per deelnemer. De workshopleider neemt zelf een keyboard / elektrische piano mee, voor zover niet aanwezig op de locatie.

Doelgroep
De tijdsduur van de workshop is flexibel, en is meestal tussen de 45 en 90 minuten. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf groep 4. Er kunnen maximaal 25 kinderen meedoen aan de Workshop Musical. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

Musical Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Prijs Musical Workshop

Haal de workshop in huis vanaf 280 euro (inclusief reiskosten). Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Musical past in onze leerlijn theater voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Musical.

Samenvatting workshop
Musical is een prachtige vorm van theater omdat zang, dans en acteren samen komen. In de workshop gaat de docent concreet aan de slag met een scène, een lied en choreografie van een bekende musical. Ook is er ruimte voor creatieve invulling van de leerlingen.

Karakteristieken

  • De leerlingen maken kennis met het musical materiaal door een kort fragment te bekijken uit de musical (dit kan ook voorafgaand aan de workshop in de klas woorden gedaan met behulp van de lesbrief)
  • De enthousiaste workshopleider laat de leerlingen de grote emoties ervaren door grappige spelopdrachten.
  • De leerlingen gaan aan de slag met grote dansbewegingen die gericht zijn op het publiek met grote emoties.
  • Op een speelse manier wordt er aan de stemtechniek te gewerkt om te kunnen zingen vanuit je personage.
  • De leerlingen leren in hoog tempo een lied door voor- en nazingen. Door het verhaal van de tekst te betrekken op jezelf leren de leerlingen snel de tekst te onthouden.
  • De leerlingen werken aan een totaal performance waarin zij acteren, bewegen en dansen in verschillende formaties. De verplaatsingen op het podium zijn een belangrijk element van musical.
  • De workshop heeft veel verschillende elementen waarin steeds andere acties van de kinderen wordt gevraagd zoals inbeelden, luisteren, bewegingen nadoen, samenwerken, motorische vaardigheden, praktisch inzicht en reflectie.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 4 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Musical is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een denkvermogen vanaf een 7-jarige. De werkwijze van de workshopleider zal verschillen per leeftijdscategorie. In de leeftijd van 7–9 jaar zal de workshopleider de leerlingen meer werken vanuit herkenbare beelden en muziek. En vanaf 10 jaar wanneer de leerling beter in staat is om abstract te denken en in conceptueel te denken zal de workshopleider minder voordoen en meer werken vanuit het creatieve en oplossende vermogen van de leerlingen zelf.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

  • Kennis maken met de kunstvorm musical. (Kerndoelen 1, 54, 56)
  • Inleven in een verhaal en emoties uitbeelden door middel van zang en dans en acteren. (Kerndoelen 54, 55, 57, 58)
  • Presenteren aan een het publiek. (Kerndoelen 54, 56, 58)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf tot vijftien lessen. In de lessenreeks kan bijvoorbeeld een complete musical worden ingestudeerd.

Routeplanner
Een geschikte voorafgaand aan de workshop Musical is Musical/Showdance.
Theatersport en StemSterren zijn goede vervolgworkshops.
In de Workshop Musical/Showdance ligt de aandacht volledig op het dansen en het vertellen met lichaam in plaats van met de stem. In de Workshop Theatersport leren de leerlingen vrij te improviseren in een theatrale context. Bij StemSterren gaan de leerlingen aan de slag met hun zangstem en helpt de Musical ervaring hen om zich makkelijker te presenteren in een lied.