Beweeg je buiten de grenzen van onze taal

Vrijwel iedereen gebruikt taal, vaak op een functionele manier. Taal is echter ook een uitlaatklep voor het hart. Met de stem als instrument kunnen spontane klanken, poëzie, en ritme ontstaan.

In de workshop Spoken Word worden ratio en logica even tot stilte gemaand, en creativiteit wordt aan het woord gelaten. Spontaniteit, durf, en eerlijkheid zijn hierbij belangrijker dan literaire correctheid. Onzekerheid wordt overwonnen, hartenkreten weken los. Dat lucht op.
 

Spoken Word Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen & Volwassenen

Inhoud Spoken Word Workshop

De workshopleider stelt zich voor, en behandelt kort enkele begrippen ter inleiding. Zo krijgen de deelnemers uitleg over en voorbeelden van spoken word, slam poetry, en performance poetry.

Rijmen & associëren
De deelnemers worden nu in een creatieve flow gebracht met enkele oefeningen:

  • In een kring steeds sneller rijmen op het ritme van een vingerknip.
  • Doe net alsof je schrijfblok een spiegel is. Kijk erin en schrijf alles op wat in je opkomt. Je hand blijft continu in beweging, en je pen komt niet los van het papier.
...image
...image
...image
...image
...image

Zeggingskracht
Vervolgens worden de woorden verpakt met klank, ritme en expressie. Hiermee wint de taal aan zeggingskracht:

  • Schrijf een woord op, en associeer daar drie andere woorden bij. Bij elk van die drie woorden verzin je twee rijmwoorden. Je hebt nu negen woorden die je willekeurig verdeelt over een vierkant met negen vlakken. Bij het uitspreken van de woorden voel je een ritme dat los staat van een context.

  • Spreek twee zinnen steeds opnieuw uit, steeds in een andere persoonlijkheid (politicus, Surinaams accent).

Nieuw perspectief
Met de opgewekte creativiteit en expressie stappen de deelnemers tenslotte in de huid van een ander persoon of voorwerp. Gedurende 5-10 minuten schrijft men een half A4 vanuit de nieuwe identiteit.

Bijv. 'in de huid van een gitaar'
…Als vanzelfsprekend laat ik me horen
Na de show word ik afgeschreven
Alsof ik iets ben zonder leven
En dan lig ik te verstoffen in een hoek
En is die passie van eerst zoek…

(geschreven door deelneemster Angela uit Velzen)

Resultaten

Het resultaat van The Wordshop is verrassende nieuwe taal, samengevoegd uit bekende woorden met ongekende expressie. Het zal blijken dat de deelnemers door de eerdere oefeningen meer vloeiend en ongedwongen met woorden omgaan. Het aangenomen alter ego geeft deelnemers tevens de durf om gedachten onder woorden te brengen. Door het laten voordragen van creaties, horen en leren de deelnemers ook van elkaar.

Jongeren Spoken Word Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen & Volwassenen

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Spoken Word Workshop op jouw locatie, in een normaal lokaal met tafels, stoelen, pennen en papier voor alle deelnemers. Daarnaast is ook een beamer en scherm of een smartboard handig. De workshopleider neemt zelf de overige geluidsversterking en apparatuur mee, voor zover niet aanwezig op jouw locatie.

Doelgroep
De Spoken Word Workshop beslaat 1 of (bij voorkeur) 2 lesuren, en wordt aan max. 25-30 jongeren gegeven van alle leeftijden en onderwijstypen. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

De workshop kan vallen onder CKV, Muziek, Nederlands, Engels, Frans, Duits en maatschappijleer, en is gemakkelijk aan te passen op speciale schoolthema's en projecten.

Jongeren Spoken Word Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen & Volwassenen

Prijs Workshop Spoken Word

Boek deze workshop op je eigen locatie vanaf 385 euro, inclusief reis- en materiaalkosten, exclusief eventuele parkeerkosten en vrijgesteld van btw voor deelnemers jonger dan 21 jaar.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en een prijsopgave. Vul hier het korte contactformulier in, of ga naar de uitgebreide contactpagina.

Bellen is vaak sneller (en leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is acceptant van de Cultuurkaart. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.