Leren cajon spelen

Ritme zit overal in. In bijna elk herhalend geluid dat je hoort, zit ritme. Het leuke aan ritme is dat bijna iedereen het hoort, en zelf kan maken.

In de Workshop Cajon Spelen komt een enthousiaste workshopleider met de instrumenten naar jullie locatie en leert jouw groep kinderen ritmes spelen op deze bijzonder instrumenten.

De workshop kan ook deel uitmaken van een Zuid-Amerika Project of Muziekdag.

Wat is een cajon?
De cajon is een slaginstrument afkomstig uit Peru. In dit land wordt het veel gebruikt als begeleidingsinstrument bij verschillende dansen. Het woord cajon, wat wordt uitgesproken als Kagon, is afgeleid van het Spaanse woord caja, wat kist betekent.

Dit instrument lijkt wel een drumstel in een box. Door op verschillende plaatsen van de slagplaat te slaan kun je bijvoorbeeld het geluid van de hi-hat, snaredrum en bassdrum uit de cajon toveren. De cajon is een ritmisch instrument zonder toonhoogte, net als de djembe.

In onze blog lees je meer over de verschillen tussen onze verschillende workshop-trommels.

Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het in de leerlijn die je onderaan deze pagina kunt openen.

Workshop Cajon spelen - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Inhoud Workshop Cajon

De Workshop Cajon is in twee vormen beschikbaar:

Bij de eerste vorm zal de groep een leuke uitleg krijgen over het instrument, waarna zij, onder begeleiding van de workshopleider, zelf met het instrument aan de slag mogen gaan. De workshopleider zal de leerlingen op een enthousiaste manier de fijne kneepjes van het vak aanleren.

Bij de tweede vorm zullen de leerlingen eerst zélf een cajon bouwen. Hierop zullen zij later spelen tijdens de workshop. Ook nu zal de workshopleider een uitleg geven over het instrument, en zullen de kinderen op hun zelfgemaakte instrument de wereld van het cajon spelen ontdekken.

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Professioneel artiest

De workshopleider van maX Music is een professioneel, uitvoerend artiest met didactische kennis en ervaring. De workshopleiders van maX Music worden zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes met een Workshop Cajon van maX Music.

Kinderen Workshop Cajon spelen - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Wie regelt wat?

De opdrachtgever zorgt voor een lokaal/ruimte op de begane grond zonder tafels (of tafels opgestapeld aan de kant). De workshopleider neemt zelf de instrumenten mee. Houdt rekening met sterke geluidsoverlast.

De Workshop Cajon spelen én bouwen kan ook in een gewoon lokaal, of nog beter in een technieklokaal op de begane grond plaatsvinden, en duurt 90-120 minuten afhankelijk van jullie wensen.

Doelgroep
De Workshop Cajon duurt maximaal 60 minuten en kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan steeds een andere groep van maximaal 28 deelnemers van alle leerniveaus.

Kinderen Workshop Cajon spelen - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Prijs Workshop Cajon Spelen

Optie één (alleen bespelen) voor de Workshop Cajon Spelen haal je in huis vanaf 395 euro (inclusief reiskosten). 

Optie twee (bouwen+spelen) kost 49 euro per leerling (inclusief reis- en materiaalkosten). Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog leuker en sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Cajon past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Cajon.

Samenvatting workshop
In de Workshop Cajon wordt er op speelse wijze gewerkt aan muzikale en ritmische vaardigheden. De invulling van de workshop bestaat uit verschillende muzikale “spelletjes” en ritmes. Al dan niet ondersteund met de ritmiek van bepaalde woorden. Aan de hand van deze ritmes en muzikale afspraken wordt er aan een muziekstuk gewerkt waar ook ruimte is voor eigen inbreng van de leerlingen als daar behoefte aan is. Met als doel: Plezier maken en daarbij ook nog ‘s je muzikale vaardigheden verbeteren of zelfs het geleerde presenteren.

Karakteristieken

  • De workshop wordt geleid door een enthousiaste en ervaren slagwerkdocent.
  • De meegenomen cajones en andere instrumenten nodigen uit om te worden aangeraakt en onderzocht.
  • De deelnemers kunnen vanaf de start van de workshop meteen meespelen en geluid maken.
  • De workshop heeft verschillende elementen waarin steeds andere acties van de deelnemers wordt gevraagd zoals: luisteren naar de docent en elkaar, ritmes nadoen, samenspelen, motorische vaardigheden in het spelen van een instrument, praktisch inzicht en reflectie.
  • De deelnemers werken samen aan een slagwerkstuk dat desgewenst kan worden gepresenteerd.
  • Er is ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 5 tot en met 8 en leerlingen van de middelbare school kunnen deze workshop met veel plezier doen. De Workshop Cajon is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een doe- /denkvermogen van een 7- jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 8ste jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met ritme-klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

  • Aan de hand van het ritmisch benaderen van woorden en (kinder)liedjes werken we onder leiding van de docent spelenderwijs aan een slagwerkstuk met veel variatie en eigen inbreng. (Kerndoelen 1, 2, 34, 37, 39)
  • Kennismaken met het bespelen van de Caon. Ieder kind heeft een Cajon tot zijn beschikking tijdens de workshop. (Kerndoel 54)
  • We onderzoeken de klanken van de Cajon. En spelen met volume, toon en tempo en het stapelen van (traditionele) ritmes. (Kerndoelen 1, 54)
  • Actief bewegingen en geluiden nadoen en zelf inbrengen. (Kerndoelen 54, 55, 58)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Cajon kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen. Ook kunnen we het traject nog een aantal weken langer maken. In deze lange serie wordt de cajon ook zelf gemaakt. Uitermate geschikt voor praktijk onderwijs. Aan het eind van het extra lange traject heeft iedere leerling dan een eigen cajon en de vaardigheid om er ook op te spelen.

Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Cajon zijn Percussie of Djembé.
Geschikte vervolgworkshops zijn Streetbeats en Latin Percussie.
In deze workshops krijgen ritme, tempo en dynamiek een andere rol. Er wordt in deze workshop met andere klankkleuren en ritmes gewerkt. Door de ervaringen in de Cajon Workshop weten de leerlingen wat er van hen wordt verwacht in het aanleren van ritmes en kunnen zij in ander soortige ritme-workshops hun vaardigheden individueel en als groep verbeteren.