The Voice Of Holland, Holland's Got Talent; de ene talentenjacht na de andere schiet voorbij op televisie. En na de wereldwijde ontdekking van Canadees zangtalent Justin Bieber via YouTube proberen velen ook via Internet hun talenten te ventileren. Iedereen lijkt beroemd te kunnen worden, maar eerst moet er worden geoefend!

Stoomcursus zang & presentatie
In de zang workshop Stemsterren ervaren de kinderen uit groep 6-8 hoe het is om voor een publiek te zingen en performen. In 50-100 minuten geeft een professionele, jonge zangeres een stoomcursus waarin wordt toegewerkt naar een presentatie waarbij de deelnemers voor elkaar zingen en presenteren! Worden hier de nieuwe Nederlandse idolen geboren?

Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het in onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Stemsterren Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Inhoud Stemsterren Workshop

De kinderen worden opgewarmd met stemoefeningen met aandacht voor houding, ontspanning en ademsteun. Klassikaal leert de workshopleidster vervolgens een refrein aan van een bekende popsong, zo mogelijk tweestemmig. De deelnemers gaan nu in groepjes uiteen om delen van de song voor te bereiden. De workshopleidster helpt de groepjes met de stemverdeling en ideeën voor de presentatie.

Gezamenlijk optreden
De deelnemers komen tenslotte weer samen voor een optreden. Het refrein wordt gezamenlijk gezongen en de afzonderlijke groepjes zingen en performen de overige delen voor elkaar. Wanneer de workshop deel uitmaakt van een Muziekdag met een afsluitende presentatie, dan kan het optreden van de Workshop Stemsterren hier natuurlijk worden herhaald.

...image
...image
...image
...image
...image
...image

Grote groepen
Een grote groep kan ook worden opgesplitst in een zangteam en een dansteam die onafhankelijk van elkaar worden getraind in de Workshop Zang & Dans. Aan het eind van de workshop presenteren de teams samen dezelfde song.

Kinderen Stemsterren Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Professionele zangers & zangeressen

De workshop wordt gegeven door professionele workshopleiders. Mede door deze ervaring kunnen workshopleiders als geen ander overbrengen wat er komt kijken bij het zingen en performen van popmuziek.

Kinderen Stemsterren Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Wie regelt wat?

De opdrachtgever zorgt voor een ruimte zonder tafels en stoelen (of opgestapeld aan de kant), met zo mogelijk aangrenzende kleine ruimtes zoals halletjes, gangen, etc. Er is in het lokaal een tv/beamer die op de laptop van de workshopleider kan worden aangesloten. De workshopleider neemt zelf de benodigde geluidsversterking, muziek en tekstvellen mee.

Doelgroep
De workshop is geschikt voor kinderen vanaf groep 6. Wij raden aan om de workshop maximaal 60 minuten te laten duren. 

Kinderen Stemsterren Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Prijs Stemsterren Workshop

Je haalt de workshop in huis vanaf 325 euro (inclusief reiskosten). Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog leuker en sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop StemSterren past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.

Klik hier voor praktische informatie over de Workshop StemSterren.

Samenvatting workshop
In de workshop gaan de leerlingen aan de slag met hun zangstem, moderne popmuziek en krijgen de leerlingen een training in podium performance.
De workshopleider is een enthousiaste en ervaren zang- en podiumartiest en heeft ervaring om leerlingen van verschillende niveaus te betrekken bij het zingen en het optreden.

Karakteristieken

 • De workshop wordt voor een groot deel bepaald door de keuze van het repertoire. Het repertoire wordt bepaald door de doelgroep. In de lesbrief staat omschreven hoe de docent dit organiseert.
 • De workshop sluit aan bij de muzikale belevingswereld van de leerlingen, tenzij daar bewust van wordt afgeweken.
 • De leerlingen worden uitgedaagd van zich te laten horen.
 • De leerlingen ervaren in het samen zingen hoe de stemmen in elkaar versmelten en elkaar versterken.
 • De leerlingen leren muzikale begrippen als: tempo, ritme-opvatting, volume, opmaat, inzetten, crescendo ect.
 • De leerlingen leren om te gaan met hun stem: houding, ademsteun, articulatie, vrij zingen, resoneren, muzikaal fraseren en intonatie.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop goed volgen. StemSterren is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs vanaf een doe-/denkvermogen van een 7-jarige.
Het kennisniveau van deze workshop verschilt per leeftijdscategorie. In de groepen 3 tot en met 5 zal er in het Nederlands worden gezongen. Vanaf groep 6 kan een songtekst ook in het Engels zijn. De zangstem is vanaf groep 3 tot en met 6 nog jong en licht van karakter, de leerlingen hebben de ondersteuning van elkaar nodig. Vanaf groep 6 krijgt de stem meer een eigen karakter. Vanaf groep 7 en 8 worden leerlingen steeds meer zelfbewust en ligt het accent meer op de sociale betrokkenheid, moed en durf om zich te laten horen.

Leerdoelen
Inclusief de nummers van de relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

 • De leerlingen worden uitgedaagd zichzelf te laten horen (Kerndoelen 34, 54)
 • De leerlingen leren in de workshop hoe zij hun (zang-)stem beter kunnen gebruiken (Kerndoel 54)
 • De leerlingen worden uitgedaagd zichzelf een bepaalde houding te geven voor een publiek (Kerndoelen 54, 56, 57 en 58)
 • De leerlingen leren naar elkaar luisteren en op te gaan in een geheel van stemgeluid (Kerndoelen 37,55)
 • De leerlingen leren door middel van een lied een boodschap te communiceren aan het publiek. (Kerndoelen 13, 14, 37, 54)
 • De leerlingen raken bekend met populaire muziek. (Kerndoel 56)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop StemSterren kan desgewenst worden uitgebreid tot een reeks van 5 tot 15 lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een uitgebreid optreden, mogelijk met live band met een divers repertoire en wisselende bezetting, verschillende groepjes, duetten en solo’s.

Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan StemSterren is Zang & Dans.
Geschikte vervolgworkshops zijn: Musical, Gospel Zingen en/of Musical/Showdance.
Al deze podiumkunst-vormen zijn in meer of mindere mate gericht op publiek en het overbrengen van een boodschap. De wijze waarop je jezelf uitdrukt verschilt in deze workshops. Bij Musical/Showdance ligt de nadruk op het vertellen met het lichaam. Bij de workshop Musical ligt de nadruk op acteren, lichaamstaal en tekst. En bij Gospel Zingen wordt het zingen verdiept door specifiek repertoire met een meer intense boodschap.