Gospel zingen voor kinderen

He's got the whole world in his hands! Ook kinderen kunnen zich niet stil houden als er vrolijke gospel liedjes worden gespeeld en gezongen. Zing en klap maar lekker mee in deze swingende workshop!

De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, en kan ook deel uitmaken van een Muziekdag of Musical-In-1-Dag met verschillende workshops.

Speciaal onderwijs
Deze en andere workshops van maX Music kunnen ook in het speciaal onderwijs worden verzorgd.

Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het onderaan deze pagina in de leerlijn.

Gospel Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Inhoud Gospel Workshop

De kinderen leren enkele gospel songs en horen van een echte gospel zanger over hoe de gospel ooit ontstond onder de Afrikaanse slaven op de Amerikaanse katoenplantages.

Er is veel flexibiliteit op het gebied van de samenstelling en grootte van de groep, en het niveau van de deelnemers.

Er kan gemakkelijk worden geschakeld tussen een- of meerstemmig, en Engels- of Nederlandstalig.

De workshop kan worden afgesloten met een presentatie voor bijvoorbeeld andere leerlingen en/of ouders.

...image
...image
...image
...image
...image

Professionele begeleiding

De Workshop Gospel wordt verzorgd door bekende zangers en dirigenten uit de gospelmuziek. De workshopleiders van maX Music worden zorgvuldig geselecteerd op basis van vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes met maX Music als partner in jullie muzikale plannen.

Kinderen Gospel Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Wie regelt wat?

De opdrachtgever zorgt voor een ruimte met stopcontact waarbij alle deelnemers op stoelen in een halve kring rond de workshopleider kunnen zitten. Tafels aan de kant of uit de workshopruimte.

De workshopleider neemt zelf een elektrische piano mee voor zover niet aanwezig op de locatie, en de benodigde tekstvellen voor de deelnemers. Vanwege de zware piano is het handig als de workshopruimte zich op de begane grond bevindt en dichtbij een uitgang naar buiten waar ook kan worden geparkeerd.

Doelgroep
De workshopleider van maX Music verzorgt de Gospel Workshop op jullie locatie. De workshop duurt 45-120 minuten, afhankelijk van jullie wensen.

Er kunnen 15-100 kinderen tegelijkertijd aan de Gospel Workshop deelnemen. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

Bij een groep van 30-100 deelnemers kan er naast de dirigent(e) zo nodig een aparte pianist en extra geluidsversterking ingezet worden.

Kinderen Gospel Workshop - ook beschikbaar voor Jongeren & Volwassenen

Prijs Workshop Gospel Zingen

De workshop haal je in huis vanaf 345 euro (inclusief reiskosten). Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina. Bellen is vaak nog leuker én sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Gospel Zingen past in onze Leerlijn Muziek voor het basisonderwijs.

Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Gospel Zingen.


Samenvatting workshop
De leerlingen leren kort iets over het ontstaan van de gospelsongs. En dan gaan de leerlingen vooral aan de slag met het zingen. Het stemgebruik in het zingen van de gospels is niet subtiel en ingehouden, maar juist uitbundig. Soms euforisch of juist erg dramatisch. In de workshop enthousiasmeren we de leerlingen écht van zich te laten horen.

Karakteristieken

 • De workshop wordt gegeven door een bekende zanger of dirigent uit de gospelwereld.
 • De leerlingen gaan aan de slag met specifiek gospel-repertoire en leren wat de kenmerken daarvan zijn.
 • De leerlingen ervaren het gevoel, het swingen, van de gospels.
 • De leerlingen worden uitgedaagd zich te laten horen.
 • De leerlingen ervaren in het samen zingen hoe de stemmen in elkaar smelten en elkaar versterken.
 • De leerlingen leren muzikale begrippen als: tempo, feel, volume, laidback, opmaat, inzetten, crescendo etc.
 • De leerlingen leren om te gaan met hun stem: houding, ademsteun, articulatie, vrij zingen, resoneren, muzikaal fraseren en intonatie.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Deze workshop is geschikt vanaf groep 3 van het basisonderwijs. De inhoud van de workshop wordt aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. Vanaf groep 3 tot en met 5 zal er in het Nederlands gezongen worden of in eenvoudig Engels. We werken met songs waarin de zinnen steeds herhaald worden en woorden kiezen die makkelijk onthouden.

De zangstem maakt een grote ontwikkeling door van groep 3 tot en met groep 8. In de onderbouw zal de zangtechniek spelenderwijs, verhalend worden overgebracht. Waarin de leerlingen voor leren door waarneming en voor- en nadoen. Vanaf de bovenbouw zal de workshop verdiept worden met songs waarin de teksten een complexere betekenis hebben. En gaan we concreet aan de slag met zangtechnieken en leggen we meer uit over muzikale aspecten van het samen zingen.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

 • De leerlingen worden uitgedaagd zichzelf te laten horen. (Kerndoelen 34, 54)
 • De leerlingen leren in de workshop hoe zij hun (zang-)stem beter kunnen gebruiken. (Kerndoel 54)
 • De leerlingen worden uitgedaagd zichzelf een bepaalde houding te geven voor een publiek. (Kerndoelen 54, 56, 57, 58)
 • De leerlingen leren naar elkaar luisteren en op te gaan in een geheel van stemgeluid. (Kerndoelen 37, 55)
 • De leerlingen leren door middel van een lied een boodschap te communiceren aan het publiek. (Kerndoelen 13, 14, 37, 54)
 • De leerlingen verbreden hun kennis met betrekken tot muziekrepertoire en ze zijn in staat het op waarde te schatten omdat ze kennis hebben genomen van de culturele context. (Kerndoel 56)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Gospel kan worden uitgebreid tot een reeks van 5 tot 15 lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een uitgebreid optreden, mogelijk met live band met een divers repertoire en wisselende bezetting, verschillende groepjes, duetten en solo’s.

Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand aan Gospel Zingen is StemSterren.
Geschikte vervolgworkshop zijn Musical, Musical/Showdance of Streetdance.
Al deze podiumkunst-vormen zijn gericht op publiek en het overbrengen van een boodschap. De wijze waarop je jezelf uitdrukt verschilt in deze workshops. In de Dans workshops ligt de nadruk op het vertellen met het lichaam. In de workshop Stemsterren, wordt gewerkt met populaire muziek. In de workshop Musical ligt de nadruk op acteren, lichaamstaal en tekst. Bij Soap Acteren ligt de nadruk meer op klein spel en de verhoudingen tussen de personages.