Een dag vol workshops en een musicalvoorstelling ter afsluiting. Ook beschikbaar als online programma.
Professionele artiesten verzorgen muziek-, dans-, en theaterworkshops per klas/groep. Bij jullie op locatie, of via video-instructies.
Aan de hand van een script en video-instructies filmen de kinderen zelf ieder korte scenes met bijvoorbeeld iPads of smartphones. De school of de kinderen sturen de gemaakte beelden naar ons op. Wij monteren alles tot een mooie film.
Een of meer groepen volgen groepsworkshops. Enkele hoofdrolkinderen volgen een langere 'masterclass'. Aan het eind van de dag is er al een leuke voorstelling voor ouders en andere belangstellenden.
Mocht een voorstelling nog niet kunnen of mogen, dan kunnen we ook op jullie locatie komen filmen zodat er achteraf een mooie videomontage kan worden verspreid.
Alternatieve dagprogramma's
Je kunt bij maX Music ook kiezen voor een Muziekdag of Dansdag vol workshops. Een dergelijke dag heeft desgewenst wel een thema en/of afsluitende presentatie, maar dan zonder speciale verhaallijn, hoofdrol-kinderen, en extra inhoudelijke voorbereiding van jullie kant.
Ook een leuk alternatief is het Song&Clip Project waarbij een groep zelf een song schrijft, opneemt en een videoclip maakt.
Bekijk alle kunstendagen
Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshops passen in jullie leerplan? Lees dan onze leerlijnen cultuuronderwijs.
In de musicalvoorstelling spelen enkele kinderen van jouw school of instelling een groepje hangkinderen die worden opgemerkt door een vrolijke straatmuzikant.
De kinderen blijken niets van muziek en dans te weten, en de straatmuzikant neemt ze mee op een ontdekkingsreis langs verschillende stijlen en culturen.
Met een zelf geknutselde tourbus bezoekt het gezelschap onder meer rappende Amerikanen, trommelende Afrikanen en dansende Balinezen. Dit zijn workshoppresentaties van de verschillende klassen of groepjes. Alle kinderen spelen zo een rol in de voorstelling.
Programma op maat
Wij maken een programma dat aansluit op jullie tijdschema, het aantal kinderen / groepen van jullie school of instelling, en natuurlijk jullie budget. Hieronder vind je drie voorbeelden.
Hieronder leest u hoe de Workshop Theatersport past in onze Leerlijn Theater voor het basisonderwijs
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Theatersport.
Samenvatting workshop
In de workshop Theatersport gaan de leerlingen heel actief aan de slag met in allerlei theater-spellen om in een hoog tempo en met veel concentratie op elkaar te reageren, fysiek en/of verbaal. Belangrijkste pijlers zijn: plezier, lef, fouten-maken-moet en de vrijheid ervaren om kunnen improviseren. Theatersport is ontworpen om plankenkoorts weg te nemen, je staat niet in de spotlight om het ‘goed’ te doen, maar om in contact te zijn met de ander. Waardoor vrijheid in het spelen kan ontstaan.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 6 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Het sluit aan bij de belevingswereld omdat de aandacht van de leerlingen gericht is op elkaar. Vanaf groep 6 komen de leerlingen langzaam maar zeker in de jonge adolescentie-fase waarin zelf-conceptualisering dominanter wordt. De werkelijkheid om hen heen is interessant en ze zijn gevoelig voor stereotypering. De leerlingen beschrijving elkaar en zichzelf nu ook meer op basis van psychologische kenmerken. Dit alles stelt hen in staat om relaties te analyseren en te beoordelen en achterliggende motieven te bedenken bij gedrag. Dit maakt dat het spelen van rollen binnen en theatrale context voor hen uitdagend en interessant is.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf lessen. In de lessenreeks kan bijvoorbeeld gewerkt worden aan concrete doelen in het verbeteren van de groepsdynamiek als: luisteren naar elkaar, elkaar includeren. Of juist in het wegnemen van plankenkoorts.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Theatersport zijn bijvoorbeeld Musical en Musical/Showdance.
Een goed vervolg op Theatersport is bijvoorbeeld de Workshop Live Looping en/of Soap Acteren.
In de Workshop Musical wordt er ingegaan op de theatrale houding gericht op het publiek. In de Workshop Musical/Showdance ligt de aandacht volledig op het dansen en het vertellen met lichaam in plaats van met de stem. Bij Soap Acteren staat acteren in een rol centraal. In de Workshop Live Looping worden theatrale en muzikale vaardigheden gecombineerd met techniek.
Hieronder leest u hoe de Workshop Djembé past in onze Leerlijn Muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Djembé.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. De workshop Djembé is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een doe-/denkvermogen van een 7- jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 8ste jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met ritme-klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Djembé kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Djembé is Percussie.
Geschikte vervolgworkshops zijn Cajon, Streetbeats en Latin Percussie, waarin ritme, tempo en dynamiek een andere rol krijgen. Er wordt in deze workshop met andere klankkleuren en ritmes gewerkt. Door de ervaringen in de Djembé workshop weten de leerlingen wat er van hen wordt verwacht in het aanleren van ritmes en kunnen zie in ander soortige ritme-workshops hun vaardigheden individueel en als groep verdiepen.
Maar ook Gospel Zingen is een goede vervolg workshop. Het ritme gevoel wordt dan vertaald naar zingen. Het gospel zingen zou zelfs door Djembé spelers begeleid kunnen worden.
Hieronder leest u hoe de Workshop Latin Percussie past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Latin Percussie.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Latin Percussie is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een doe-/denkvermogen van een 10- jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 10de jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met ritme-klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Latin Percussie kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.
Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand aan Latin Percussie is Djembé of Streetbeats, maar deze workshops zouden ook net zo goed een vervolgworkshop kunnen zijn. Nog meer geschikte vervolgworkshops zijn Cajón en Live Looping.
In deze workshops hebben ritme, tempo en dynamiek weer een andere rol. Djembé wordt met de handen bespeeld. En er wordt vanuit Afrikaans traditionele ritmes gewerkt. In de workshop Cajon gaan de leerlingen door op Zuid-Amerikaanse ritmes op een bijzonder instrument. In de Workshop Streetbeats worden er ritmes gemaakt met alledaagse objecten. En gaan de leerlingen op klank-onderzoek uit. In deze workshops verbreden de deelnemers hun kijk op slagwerk. Bij Live Looping worden ritmes bewerkt met multimedia.
Hieronder leest u hoe de Workshop Gospel Zingen past in onze Leerlijn Muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Gospel Zingen.
Samenvatting workshop
De leerlingen leren kort iets over het ontstaan van de gospelsongs. En dan gaan de leerlingen vooral aan de slag met het zingen. Het stemgebruik in het zingen van de gospels is niet subtiel en ingehouden, maar juist uitbundig. Soms euforisch of juist erg dramatisch. In de workshop enthousiasmeren we de leerlingen écht van zich te laten horen.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Deze workshop is geschikt vanaf groep 3 van het basisonderwijs. De inhoud van de workshop wordt aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. Vanaf groep 3 tot en met 5 zal er in het Nederlands gezongen worden of in eenvoudig Engels. We werken met songs waarin de zinnen steeds herhaald worden en woorden kiezen die makkelijk onthouden.
De zangstem maakt een grote ontwikkeling door van groep 3 tot en met groep 8. In de onderbouw zal de zangtechniek spelenderwijs, verhalend worden overgebracht. Waarin de leerlingen voor leren door waarneming en voor- en nadoen. Vanaf de bovenbouw zal de workshop verdiept worden met songs waarin de teksten een complexere betekenis hebben. En gaan we concreet aan de slag met zangtechnieken en leggen we meer uit over muzikale aspecten van het samen zingen.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Gospel kan worden uitgebreid tot een reeks van 5 tot 15 lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een uitgebreid optreden, mogelijk met live band met een divers repertoire en wisselende bezetting, verschillende groepjes, duetten en solo’s.
Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand aan Gospel Zingen is StemSterren.
Geschikte vervolgworkshop zijn Musical, Musical/Showdance of Streetdance.
Al deze podiumkunst-vormen zijn gericht op publiek en het overbrengen van een boodschap. De wijze waarop je jezelf uitdrukt verschilt in deze workshops. In de Dans workshops ligt de nadruk op het vertellen met het lichaam. In de workshop Stemsterren, wordt gewerkt met populaire muziek. In de workshop Musical ligt de nadruk op acteren, lichaamstaal en tekst. Bij Soap Acteren ligt de nadruk meer op klein spel en de verhoudingen tussen de personages.
Hieronder leest u hoe de Workshop Muziekavontuur past in onze Leerlijn Muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Muziekavontuur.
Samenvatting workshop
De Workshop Muziekavontuur gaat over geluiden maken, opnemen, beluisteren en inbeelden wat het geluid zou kunnen betekenen. De workshopleider vertelt een verhaal waarbij de deelnemers geluiden en muziek maken.
Karakteristieken
Aansluiting op Belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 1 tot en met groep 4 uit het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Het verhaal in de workshop sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen. De thema’s die in het verhaal worden verwerkt zijn: circus, zomer, dieren en de kermis.
Muziekavontuur is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een denkvermogen van een 4- tot 7-jarige.
De vaardigheden zelfwaarneming en zelfverbeelding staan centraal in deze workshop. Klanken, beelden en geluiden zijn herkenbaar voor de leerlingen. In het zelf maken van geluid verbeelden de leerlingen hun wereld op hun eigen wijze.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshop-reeks werken we toe naar een klein optreden.
In een workshopreeks:
Routeplanner
Geschikte vervolgworkshops zijn Percussie, Djembé of Streetbeats.
In deze workshops krijgen ritme, tempo en dynamiek een grotere rol. In de Workshop Musical zijn acteren, dansen en zingen een aanvulling op het verhaal en wordt de dramatische kant van muziek verder belicht.
Hieronder leest u hoe de Workshop StemSterren past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop StemSterren.
Samenvatting workshop
In de workshop gaan de leerlingen aan de slag met hun zangstem, moderne popmuziek en krijgen de leerlingen een training in podium performance.
De workshopleider is een enthousiaste en ervaren zang- en podiumartiest en heeft ervaring om leerlingen van verschillende niveaus te betrekken bij het zingen en het optreden.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen van groep 3 tot en met groep 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop goed volgen. StemSterren is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs vanaf een doe-/denkvermogen van een 7-jarige.
Het kennisniveau van deze workshop verschilt per leeftijdscategorie. In de groepen 3 tot en met 5 zal er in het Nederlands worden gezongen. Vanaf groep 6 kan een songtekst ook in het Engels zijn. De zangstem is vanaf groep 3 tot en met 6 nog jong en licht van karakter, de leerlingen hebben de ondersteuning van elkaar nodig. Vanaf groep 6 krijgt de stem meer een eigen karakter. Vanaf groep 7 en 8 worden leerlingen steeds meer zelfbewust en ligt het accent meer op de sociale betrokkenheid, moed en durf om zich te laten horen.
Leerdoelen
Inclusief de nummers van de relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop StemSterren kan desgewenst worden uitgebreid tot een reeks van 5 tot 15 lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een uitgebreid optreden, mogelijk met live band met een divers repertoire en wisselende bezetting, verschillende groepjes, duetten en solo’s.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan StemSterren is Zang & Dans.
Geschikte vervolgworkshops zijn: Musical, Gospel Zingen en/of Musical/Showdance.
Al deze podiumkunst-vormen zijn in meer of mindere mate gericht op publiek en het overbrengen van een boodschap. De wijze waarop je jezelf uitdrukt verschilt in deze workshops. Bij Musical/Showdance ligt de nadruk op het vertellen met het lichaam. Bij de workshop Musical ligt de nadruk op acteren, lichaamstaal en tekst. En bij Gospel Zingen wordt het zingen verdiept door specifiek repertoire met een meer intense boodschap.
Hieronder leest u hoe de Workshop Streetbeats past in onze Leerlijn Muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Streetbeats.
Samenvatting workshop
Streetbeats is een laagdrempelige slagwerk workshop waarin de deelnemers tot de ontdekking komen dat elk gebruiksvoorwerp een klank heeft. Waar je ook op slaat, het maakt geluid. Dus zelfs met plastic emmers en tonnen kun je muziek maken.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop goed volgen. De Workshop Streetbeats is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs vanaf een doe-/denkvermogen van een 7-jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 8ste jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks wordt toegewerkt naar een groter optreden. Er is meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Streetbeats zijn Percussie en Djembé.
Geschikte vervolgworkshops zijn Latin Percussie, Cajon of Live Looping waarin ritme, tempo en dynamiek op een andere manier nadruk krijgen. Bij Latin Percussie en Cajon wordt er veel meer vanuit de tradities van de muziekstijl gewerkt, kunnen de deelnemers zich muzikaal en ritmisch nog verder ontwikkelen. Bij Live Looping worden ritmisch bewerkt met multimedia.
Hieronder leest u hoe de Workshop Percussie past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Percussie.
Samenvatting workshop
Percussie is een natuurlijke manier van ritmes maken op slagwerkinstrumenten ofwel percussie instrumenten. De leerlingen spelen bijvoorbeeld op shakers, conga’s en bongo’s. Door het spelen met de fantasie met het maken van drumgeluiden worden ritmes leuk en makkelijk te onthouden. Zo worden olifanten-stappen kwart-noten, en appels & peren worden ritmische zinnen.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 1 tot en met groep 5 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. Percussie is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs vanaf een doe-/denkvermogen van een 5-jarige.
De workshops Percussie richt zich op het kennisniveau van groep 1 tot en met groep 5 door ritme niet als een abstract gegeven te zien, maar als een herkenbaar fenomeen in de belevingswereld van de leerlingen. De methodiek van deze workshop richt zich waarneembare en concrete handelingen. Het spelen van de muziek zal vooral geleerd worden door veel herhaling en het voor- en nadoen van muzikale frasen.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Percussie kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Percussie is Muziekavontuur.
Geschikte vervolgworkshops zijn Djembé, Cajón en/of Streetbeats.
In deze workshops hebben ritme, tempo en dynamiek weer een andere rol. Djembé wordt met de handen bespeeld. En er wordt vanuit Afrikaans traditionele ritmes gewerkt. Ook in de Workshop Cajón wordt met de handen gespeeld en zijn de ritmes exotischer van aard. In de workshop Streetbeats worden er ritmes gemaakt met alledaagse objecten. En gaan de leerlingen op klank- onderzoek uit. In deze workshops verbreden de deelnemers hun kijk op slagwerk.
Hieronder leest u hoe de Workshop Cajon past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Cajon.
Samenvatting workshop
In de Workshop Cajon wordt er op speelse wijze gewerkt aan muzikale en ritmische vaardigheden. De invulling van de workshop bestaat uit verschillende muzikale “spelletjes” en ritmes. Al dan niet ondersteund met de ritmiek van bepaalde woorden. Aan de hand van deze ritmes en muzikale afspraken wordt er aan een muziekstuk gewerkt waar ook ruimte is voor eigen inbreng van de leerlingen als daar behoefte aan is. Met als doel: Plezier maken en daarbij ook nog ‘s je muzikale vaardigheden verbeteren of zelfs het geleerde presenteren.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 5 tot en met 8 en leerlingen van de middelbare school kunnen deze workshop met veel plezier doen. De Workshop Cajon is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een doe- /denkvermogen van een 7- jarige.
Door toenemende cognitieve vaardigheden vanaf het 8ste jaar groeit het vermogen bij de leerling om zichzelf en hun handelingen te plaatsen in het geheel. De leerlingen gaan graag samenwerkingen aan. In deze workshop reageren de leerlingen op elkaar met ritme-klanken, dit versterkt de betrokkenheid in het maken van de ritmes.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De Workshop Cajon kan worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In de workshopreeks werken we toe naar een groter optreden. Er is dan meer verdieping, meer aandacht voor de verschillende individuen en het accent zal dan ook meer op de presentatie liggen. Ook kunnen we het traject nog een aantal weken langer maken. In deze lange serie wordt de cajon ook zelf gemaakt. Uitermate geschikt voor praktijk onderwijs. Aan het eind van het extra lange traject heeft iedere leerling dan een eigen cajon en de vaardigheid om er ook op te spelen.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Cajon zijn Percussie of Djembé.
Geschikte vervolgworkshops zijn Streetbeats en Latin Percussie.
In deze workshops krijgen ritme, tempo en dynamiek een andere rol. Er wordt in deze workshop met andere klankkleuren en ritmes gewerkt. Door de ervaringen in de Cajon Workshop weten de leerlingen wat er van hen wordt verwacht in het aanleren van ritmes en kunnen zij in ander soortige ritme-workshops hun vaardigheden individueel en als groep verbeteren.
Hieronder leest u hoe de The Wordshop past in onze Leerlijn Muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de The Wordshop.
Samenvatting workshop
Spoken word is een genre tussen poëzie, singer-songwriter en rap in. De kracht van woord, stem, lichaamstaal en performance worden gebundeld. In The Wordshop gaan jongeren spelend aan de slag met taal, metaforen, rijm en ritme. Het eindresultaat is een performance voor elkaar met een loopstation ('herhaalgadget') dat een begeleidend ritme verzorgt.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. In de workshop sluiten we aan bij de belevingswereld van de kinderen door hun eigen belevingswereld juist centraal te zetten met eigen tekst-ideeën.
De jonge adolescent (10 - 14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Het talige denken domineert in deze fase. Taal maakt beginnende concepten en ideeën helder en scherper. De leerlingen zijn in staat om uit te zoomen op de taal, het te ontkoppelen van het concrete en er op een abstracte manier naar te kijken.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
The Wordshop is goed in te zetten voor thema- en projectweken over bijvoorbeeld pesten, maatschappijkritiek of milieu. De workshop kan desgewenst worden uitgebreid tot een workshopserie van maximaal 4 lessen.
Routeplanner
De geschikte workshops voorafgaand aan The Wordshop zijn Rap en Theatersport. Rap is ook een vorm van Poëzie en Theatersport gaat ook over taal en associëren.
Geschikte vervolgworkshop zijn Songwriting of Live Looping. In de Workshop Songwriting gaan de leerlingen verder met het ontwerpen van poëzie en door het stoeien met metaforen en beeldspraak wordt er een songtekst gevormd. Het zingen van de tekst geeft een weer een andere dementie aan de tekstbeleving en vergroot de muzikale vaardigheden. In de Workshop Live Looping wordt de leerling uitgedaagd juist door geluid een bepaald beeld betekenis te geven.
Hieronder leest u hoe de Workshop Rap past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Rap.
Samenvatting workshop
De workshopleider leert de kinderen binnen de muziek te denken en te tellen in maten. Vervolgens wordt de kunst van het rijmen geïllustreerd door bij een willekeurig onderwerp een verhaal te verzinnen. Aan de hand van rijmwoorden worden zinnen gemaakt. Nu gaan de kinderen klassikaal of in teams hun eigen rhyme (raptekst) schrijven. Hierbij kan een relevant thema als uitgangspunt worden gebruikt. De workshopleider loopt rond en helpt waar nodig. Elk team laat hun geschreven raptekst horen op stoere hip-hop beats. De workshop kan worden afgesloten met een performance in de klas, voor een andere groep of voor de hele school.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Deze workshop is geschikt vanaf groep 4 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. Wanneer een leerling in staat is om te schrijven en te rijmen kan er al een rap geschreven worden. De belevingswereld van de leerling wordt meegenomen in het thema van de teksten.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop Rappen is goed in te zetten voor thema- en projectweken over bijvoorbeeld pesten, maatschappijkritiek of milieu. De workshop kan desgewenst worden uitgebreid tot een workshopserie van maximaal 4 lessen. In een workshopserie is er meer aandacht voor de kwaliteit van de rhymes en ruimte voor begeleiding/coaching van de teams. Daarbij is er meer ruimte om te werken aan alle aspecten die komen kijken bij een goede prestatie.
Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand Rap is StemSterren.
Geschikte vervolgworkshops zijn The Wordshop, Live Looping of Theatersport.
In deze workshops wordt er ook met teksten gewerkt, al dan niet, door de leerlingen zelf geschreven. In The Wordshop wordt de tekst meer poëtisch benader en in de workshop Live Looping kunnen de leerlingen hun eigen beat creëren waarop ze vervolgens hun rhymes zouden kunnen spitten. In de Workshop Theatersport leren leerlingen ook snel associëren en gebruiken ze de taal op een creatieve manier in een theatrale context.
Hieronder leest u hoe de Workshop Songwriting past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Songwriting.
Samenvatting workshop
In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven van songs. Er wordt ingegaan op verschillende werkwijze van het schrijven van een song. De workshopleider laat recente hits en/of golden oldies horen en gaat in een onderwijsleergesprek met de leerlingen op ontdekkingstocht naar waar een ‘hit’ aan moet voldoen. De leerlingen worden geïnspireerd door de ervaren songwriter en zij krijgen ook handvatten, schrijfoefeningen om vervolgens zelf aan de slag gaan met eigen ideeën. De songteksten worden in de klas gepresenteerd en de workshopleider maakt samen met de groep een begin met het muzikale ontwerp door al improviserend te begeleiden op gitaar of piano.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Deze workshop is geschikt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het schrijven van songs sluit aan op de belevingswereld omdat we in de thema’s van de songs de belevingswereld van de leerlingen juist centraal zetten.
De jonge adolescent (10 - 14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Het talige denken domineert in deze fase. Taal maakt beginnende concepten en ideeën helder en scherper. De leerlingen zijn in staat om uit te zoomen op de taal, het te ontkoppelen van het ‘concrete’ en er op een abstracte manier naar te kijken.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop Songwriting kan worden uitgebreid met les in muzikale compositie, zang-coaching, band-coaching en geluidsopname. Er kan zelfs een videoclip worden geschoten binnen het project Song-&Clip-in-1-dag.
De Workshop Songwriting kan een onderdeel zijn van het Kunst & Cultuur Project. In zo’n project begeleiden we jongeren naar een totaal performance. Er komt dan een professioneel dansdocent choreografieën maken en repeteren op de zelfgeschreven songs. Er wordt met een producer gewerkt aan de muzikale omlijsting en geluidsopname. Het project kan worden afgesloten met bijvoorbeeld een talentavond waarbij alle groepen hun eigen song zingen en dansen voor publiek en een jury die een winnaar uitroept.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Songwriting is Rap.
Geschikte vervolgworkshops zijn The Wordshop, Live Looping of StemSterren.
In de workshop The Wordshop gaan de leerlingen aan de slag met poëzie in de vorm van Spoken Word (een kunstvorm tussen rap en songwriting in). In de Workshop Rappen gaan de leerlingen ook aan de slag met tekst en beat. In Live Looping worden de leerlingen uitgedaagd geluiden te stapelen en te mixen om aan beeld betekenis te geven. In de Workshop StemSterren werken de leerlingen met hun zangstem en zingen samen hun favoriete repertoire met aandacht voor de zangkwaliteit en de performance.
Hieronder leest u hoe de Workshop Musical past in onze leerlijn theater voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Musical.
Samenvatting workshop
Musical is een prachtige vorm van theater omdat zang, dans en acteren samen komen. In de workshop gaat de docent concreet aan de slag met een scène, een lied en choreografie van een bekende musical. Ook is er ruimte voor creatieve invulling van de leerlingen.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 4 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Musical is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een denkvermogen vanaf een 7-jarige. De werkwijze van de workshopleider zal verschillen per leeftijdscategorie. In de leeftijd van 7–9 jaar zal de workshopleider de leerlingen meer werken vanuit herkenbare beelden en muziek. En vanaf 10 jaar wanneer de leerling beter in staat is om abstract te denken en in conceptueel te denken zal de workshopleider minder voordoen en meer werken vanuit het creatieve en oplossende vermogen van de leerlingen zelf.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf tot vijftien lessen. In de lessenreeks kan bijvoorbeeld een complete musical worden ingestudeerd.
Routeplanner
Een geschikte voorafgaand aan de workshop Musical is Musical/Showdance.
Theatersport en StemSterren zijn goede vervolgworkshops.
In de Workshop Musical/Showdance ligt de aandacht volledig op het dansen en het vertellen met lichaam in plaats van met de stem. In de Workshop Theatersport leren de leerlingen vrij te improviseren in een theatrale context. Bij StemSterren gaan de leerlingen aan de slag met hun zangstem en helpt de Musical ervaring hen om zich makkelijker te presenteren in een lied.
Hieronder leest u hoe de Workshop Soap Acteren past in onze Leerlijn Theater voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Soap Acteren.
Samenvatting workshop
De Workshop Soap Acteren begint met een aantal theatrale spellen waardoor iedereen in de groep wordt betrokken in het spelen. Daarna worden de belangrijkste elementen van het soap acteren besproken en geoefend. Vervolgens worden er verschillende scenes gemaakt met het de gegeven scenario’s. De leerlingen kiezen uit kaartjes waarop een Wie / Wat / Waar staan omschreven.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. In de workshop sluiten we aan bij de belevingswereld van de kinderen door hun eigen belevingswereld juist centraal te zetten. Vanaf groep 7 komen de leerlingen langzaam maar zeker in de jonge adolescentie-fase waarin zelf-conceptualisering dominanter wordt. De werkelijkheid om hen heen is interessant en ze zijn gevoelig voor stereotypering. De leerlingen beschrijving elkaar en zichzelf nu ook meer op basis van psychologische kenmerken. Dit alles stelt hen in staat om relaties te analyseren en te beoordelen en achterliggende motieven te bedenken bij gedrag. Dit maakt dat het spelen van rollen binnen en theatrale context voor hen uitdagend en interessant is.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf lessen. In de lessenreeks kan worden toegewerkt aan het acteren en opnemen op video van een complete soap-aflevering.
Routeplanner
Goede workshops voorafgaand aan Soap Acteren zijn Musical en/of Theatersport.
Een goede vervolgworkshop zou The Wordshop zijn.
Bij de Workshop Musical wordt acteren gecombineerd zang en dans en is het gericht op een live publiek. In de Workshop Theatersport wordt er afgerekend met ‘plankenkoorts’ door op een speelse manier te acteren en te improviseren. In The Wordshop wordt er op een theatrale manier dieper ingegaan op het gebruik van tekst.
Hieronder leest u hoe de Workshop Zang&Dans past in onze leerlijn dans voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Zang&Dans.
Samenvatting workshop
De workshop is een kennismaking met dansen op muziek en het zingen van een lied. Hoe zit mijn lijf in elkaar en hoe beweeg ik ermee. Wat beleef ik als ik de muziek hoor. Welke emoties horen daarbij. En waar gaat het lied over en hoe kan ik dat in de dansbewegingen laten zien. De workshopleider gaat op een creatieve en speels-educatieve manier te werk en speelt in op de emoties en de belevingswereld van het kind.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 1 en 2 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Zang & Dans is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs. In de leeftijd van 4 tot 6 jaar heeft de leerling een sterk ontwikkelde zelfwaarneming. Ze zijn goed in staat beelden en geluiden op te merken en herkennen en na te bootsen. Daarom werken we in deze workshop veel met voor- en nadoen en herhaling. Ook hebben ze een sterk voorstellingsvermogen. Wat hen in staat stelt nieuwe vormen te verzinnen. De leerlingen kunnen spelen met de realiteit en in deze workshop krijgen de leerlingen hiervoor juist de ruimte.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan desgewenst worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf lessen. In een workshopreeks:
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Zang & Dans is bijvoorbeeld Muziekavontuur.
Een goed vervolg op Zang & Dans zijn bijvoorbeeld ZumbaKids, Percussie en StemSterren (vanaf groep 3).
Hieronder leest u hoe de Workshop ZumbaKids past in onze leerlijn dans voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop ZumbaKids.
Samenvatting workshop
In de dansstijl ZumbaKids wordt er gedanst met swingende en fitness-achtige bewegingen. In de Workshop ZumbaKids wordt er met kennis maken met enkele techniekoefeningen en wordt er op een speelse manier toegewerkt naar een danschoreografie. De workshop heeft verschillende elementen waardoor het lijf door Zumba-bewegingen getraind wordt. Je bouwt er een goeie conditie mee op! Zo wordt Zumba leuk en gezond.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 1 en 2 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. ZumbaKids is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs. In de leeftijd van 4 tot 6 jaar heeft de leerling een sterk ontwikkelde zelfwaarneming. Ze zijn goed in staat beelden en geluiden op te merken en herkennen en na te bootsen. Daarom werken we in deze workshop veel met voor- en nadoen en herhaling.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan ook worden aangeboden in meerdere reeks lessen. In een workshopreeks:
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan ZumbaKids is Zang & Dans.
Een goed vervolg op ZumbaKids is bijvoorbeeld Muziekavontuur, Stemsterren (vanaf groep 3) of Breakdance (vanaf groep 3).
Hieronder leest u hoe de Workshop Musical/Showdance past in onze leerlijn dans voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Musical/Showdance.
Samenvatting workshop
In musicals loopt de verhaallijn vaak door in de songs en in grote dansbewegingen. In de Workshop Musical/Showdans stralen de deelnemers zelf als een ster op het podium. Deze veelzijdige workshop is klassikaal leuk om te doen. Groots dansen met emoties, op elkaar reageren en samenwerken staan centraal.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 4 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. Show/Musicaldans is ook geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs met een denkvermogen vanaf een 7-jarige. De werkwijze van de workshopleider zal verschillen per leeftijdscategorie. In de leeftijd van 7 – 9 jaar zal de workshopleider de leerlingen meer werken vanuit herkenbare beelden en muziek. En vanaf 10 jaar wanneer de leerling beter in staat is om abstract en conceptueel te denken zal de workshopleider proberen de blik te verbreden op het gebied van dans.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf tot tien lessen. In vervolglessen kunnen we werken met diverse rollen binnen de musical die in de dans samenkomen. Ook andere dansstijlen kunnen aan bod komen.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Musical/Showdance is bijvoorbeeld Musical.
Een goed vervolg op Musical/Showdance is bijvoorbeeld Theatersport, StemSterren, Streetdance of Breakdance.
In de Workshop Musical wordt het theatrale effect van dansen vergroot door acteren en zingen. In de Workshop Theatersport gaan de leerlingen met hun lichaamstaal aan de slag op een theatrale manier. Bij StemSterren gaan de leerlingen aan de slag met hun zangstem en helpt de Musical/Showdance ervaring hen om zich makkelijker te presenteren in een lied. Streetdance werkt aan meer zelfvertrouwen in het individueel dansen door de attitude die er gevraagd wordt. Bij Breakdance wordt daar balans en kracht aan toegevoegd.
Hieronder leest u hoe de Workshop Streetdance past in onze leerlijn dans voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Streetdance.
Samenvatting workshop
Streetdance is een dansvorm die op straat is ontstaan door het samenvoegen van elementen uit diverse dansstijlen uit de hip hop en urban en pop & disco danscultuur. De Workshop Streetdance wordt een unieke choreografie aangeleerd met snelle, korte en strakke bewegingen. Ook kunnen kinderen ook hun eigen creatieve dance moves laten zien die de workshopleid(st)er vervolgens probeert te integreren in de choreografie.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 4 tot en met 8 kunnen van primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen.
De werkwijze van de workshopleider zal verschillen per leeftijdscategorie. In de leeftijd van 6–9 jaar zal de workshopleider de leerlingen meer werken vanuit herkenbare beelden en muziek. Veel werken met voor- en nadoen. En vanaf 10 jaar wanneer de leerling beter in staat is om abstract en conceptueel te denken zal de workshopleider meer ingaan op het verbreden van algemene kennis op het gebied van dans.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan desgewenst worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In een workshopreeks wordt er gewerkt aan groepsopdrachten waarin eigen bewegingen en het gebruik van attitude centraal komt te staan.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Streetdance zijn Musical en Musical/Showdance Een goed vervolg op Streetdance is bijvoorbeeld de Workshop Theatersport. In de Workshop Musical/Showdance gaan we in op groot en dramatisch dansen gericht op publiek. In de Workshop Musical wordt het theatrale effect van dansen vergroot door acteren en zingen. In de Workshop Theatersport gaan de leerlingen met hun lichaamstaal aan de slag op een theatrale manier.
Hieronder leest u hoe de Workshop Breakdance past in onze leerlijn dans voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Breakdance.
Samenvatting workshop
De workshop begint met theoretische en praktische uitleg over wat Hip-Hop is en specifiek wat breakdance is. De workshopleider laat in een korte showcase zien hoe de verschillende dansstijlen eruit zien. Daarna volgt een actieve warming-up met uitleg over hoe je fysiek zo snel mogelijk je doel bereikt: Balans tussen trainen en rust, en kracht en lenigheid. In de workshop gaat de groep aan de slag met het aanleren van een gesynchroniseerde dans. Er is ruimte voor iedereen om naar eigen inzicht danshoudingen en bewegingen te bedenken en te presenteren aan de groep. Zo wordt er ook een eigen ontworpen gedeelte aan de ingestudeerde dans toegevoegd. Daarna volgt een presentatie waarin centraal staat op een respectvolle manier elkaar te bekijken en aan te moedigen.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 4 tot en met 8 kunnen van primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen.
De werkwijze van de workshopleider zal verschillen per leeftijdscategorie. In de leeftijd van 6–9 jaar zal de workshopleider de leerlingen meer werken vanuit herkenbare beelden en muziek. Veel werken met voor- en nadoen. Wanneer de leerling 10 jaar en ouder is zal hij/zij beter staat zijn om abstract en conceptueel te denken zal de workshopleider het accent leggen op het verkrijgen van een brede blik met betrekking tot dans en de verschillende stijlen.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan desgewenst worden uitgebreid tot een reeks van vijf lessen. In een workshopreeks wordt er gewerkt aan groepsopdrachten waarin eigen bewegingen en het gebruik van attitude centraal komt te staan.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Breakdance zijn ZumbaKids en Musical/Showdance.
Een goed vervolg op Streetdance is bijvoorbeeld de Workshop Theatersport. In de Workshop ZumbaKids zijn de kinderen op een sportieve manier bezig met dansen op een bepaald ritme. In de Workshop Musical/Showdance gaan we in op groot en dramatisch dansen gericht op publiek. In de workshop Theatersport gaan de leerlingen met hun lichaamstaal aan de slag op een theatrale.
Hieronder leest u hoe de Workshop Light Graffiti past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Light Graffiti.
Samenvatting workshop
In de Workshop Light Graffiti gaan de deelnemers op een nieuwe manier aan de slag met beeldende kunst. Er wordt getekend met licht en het kunstwerk wordt vastgelegd op de foto. Tijdens het maken van de foto zien de deelnemers niet direct wat ze maken. Na het sluiten van de lens van de camera kun je het resultaat (de foto) zien verschijnen op het scherm. In deze workshops werken de leerlingen in groepjes samen aan de light graffiti foto. Door het oefenen van de bewegingen en het bedenken van een krachtig concept worden er hele mooie light graffiti-beelden gemaakt. Deze worden aan het einde van de workshop met de hele groep bewonderd.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 2 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. De workshop is ook geschikt voor speciaal onderwijs. De inhoud van de workshop wordt aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. In de onderbouw zullen we bijvoorbeeld meer de nadruk leggen op de fysieke bewegingen in de lucht worden gemaakt en hoe deze zich verhouden tot het te creëren beeld. In de midden- en bovenbouw worden de leerlingen uitgedaagd meer na te denken over het ontwerp van de foto en welke betekenis je daarin kunt leggen. In de bovenbouw stuurt de workshopleider aan op de samenwerking en zelfstandigheid in het maken van afspraken om tot het beeld te komen.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Routeplanner
Geschikte workshop voorafgaand aan deze workshop is in de ouderbouw: Zang & Dans. En vanaf groep 7 Mozaïek.
Een goed vervolg op Light Graffiti zijn bijvoorbeeld de workshops Graffiti, 3D-Pen-Tekenen, Beeldhouwen en Stop Motion. In deze workshops wordt een beroep gedaan op het verbeeldingsvermogen, al dan niet met moderne media.
Hieronder leest u hoe de Workshop Graffiti past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Graffiti.
Samenvatting Workshop
Bij de Workshop Graffiti word er met spuitbussen een kunstwerk gemaakt op een hardboardplaat. Dit gaat op de echte Urban Arts manier, voor veel deelnemers een nieuwe kunstvorm, maar wel bekend van het straatbeeld en televisie.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen. De leerlingen hebben krachtige vingers nodig om de spuitbus goed te kunnen gebruiken. En zij moeten verantwoordelijk met de spuitbussen kunnen omgaan. Daarom is deze workshop geschikt voor leerlingen ouder dan 10 jaar. De jonge adolescent (10–14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hierdoor is hij steeds beter in staat om betekenis te ontlenen aan de meer abstracte kunstwerken. De leerlingen hebben een grote interesse in de werkelijkheid om hen heen. Dit motiveert in het verbeelden dat de werkelijkheid zo letterlijk mogelijk wordt weergegeven. Ook is de sociale omgeving belangrijk in deze fase. De mening van de peer groep is vaak bepalend.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De school kan er ook voor kiezen na één workshop te hebben gehad om een lessenreeks van 3 tot 5 workshops te volgen. De leerlingen gaan dan met de workshopleider een groter kunstwerk ontwerpen en maken met een door hen gekozen thema.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan deze workshop zijn bijvoorbeeld Light Graffiti of Mozaïek voor groep 7 & 8.
Stop Motion en Beeldhouwen zijn goede vervolgworkshops. Bij Stop Motion worden de leerlingen uitgedaagd om van stilstaande beelden en objecten een film te maken. Bij Beeldhouwen gaan de leerlingen veder met het ontwerpen en maken met verschillende materialen.
Hieronder leest u hoe de Workshop Beeldhouwen past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Beeldhouwen.
Samenvatting Workshop
In de Workshop Beeldhouwen gaat een groep jongeren onder begeleiding aan de slag met de bewerking van speksteen. De workshop start met een presentatie over de steensoort. Vervolgens wordt het gereedschap gedemonstreerd en de diverse bewerkingstechnieken.
De leerlingen gaan aan de slag en iedereen zal ervaren hoe je eigenhandig een sculptuur uit een ruw stuk steen tevoorschijn kan laten komen. Het kan abstract of figuratief zijn; alles is mogelijk. Door het toepassen van basistechnieken maakt elke deelnemer een uniek werk. Vooral als de steen eenmaal gepolijst is zullen de kinderen ongelofelijk trots zijn op hun zelf gecreëerde kunstwerk.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen.
De jonge adolescent (10–14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hierdoor is hij steeds beter in staat om betekenis te ontlenen aan de meer abstracte kunstwerken.
Tegelijkertijd hebben de leerlingen hebben een grote interesse in de werkelijkheid om hen heen. We zien dat de leerlingen in deze fase veel waardering hebben voor beelden die sterk lijken op de werkelijkheid. In deze workshop willen we bij de belevingswereld van de leerlingen aansluiten door de vrijheid te geven in het onderwerp van het te creëren beeld.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De school kan er ook voor kiezen na één workshop te hebben gehad om een lessenreeks van 3 tot 5 workshops te volgen. In een workshopreeks kan er bijvoorbeeld aan een groot kunstwerk worden gewerkt. In een dergelijk project op maat wordt er in teams aan verschillende onderdelen van het kunstwerk wat als eindresultaat wordt samengevoegd.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Beeldhouwen is bijvoorbeeld Light Graffiti.
3D-Pen-Tekenen en Graffiti zijn goede vervolgworkshops. In de Workshop 3D-Pen-Tekenen gaan de leerlingen aan de slag met 3D-pennen waarmee ze met vloeibaar plastic 3D objecten tekenen. In de Graffiti Workshop wordt een kunstwerk gemaakt met spuitbussen en hardboard of folie.
Hieronder leest u hoe de Workshop Mozaïek past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Mozaïek.
Samenvatting workshop
De workshop begint met een presentatie met inspirerende voorbeelden uit de Mozaïekkunst zoals: de banken van Gaudi. Geïnspireerd door de beelden en de achtergrondinformatie gaan de leerlingen aan de slag met het tekenen en inkleuren van figuren op een ondergrond van MDF (geperst board) of cement. Vervolgens wordt de tekening en kleuring opnieuw gemaakt, maar nu met de tegels die in kleine stukjes moeten worden gebroken, geslagen en geknipt en vervolgens gelijmd en gevoegd.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen.
De jonge adolescent (10–14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hierdoor is hij steeds beter in staat om betekenis te ontlenen aan de meer abstracte kunstwerken.
Tegelijkertijd hebben de leerlingen hebben een grote interesse in de werkelijkheid om hen heen. We zien dat de leerlingen in deze fase veel waardering hebben voor beelden die sterk lijken op de werkelijkheid. In deze workshop willen we bij de belevingswereld van de leerlingen aansluiten door de vrijheid te geven in het onderwerp van het te creëren beeld.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De school kan er ook voor kiezen in plaats van 1 workshop een reeks van 3 tot 5 workshops af te nemen. In een workshopreeks kan er bijvoorbeeld aan een groot kunstwerk worden gewerkt. In een dergelijk project op maat wordt er in teams aan verschillende onderdelen van het kunstwerk wat als eindresultaat wordt samengevoegd.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Mozaïek is bijvoorbeeld Light Graffiti.
3D-Pen-Tekenen, Stop Motion en Graffiti zijn goede vervolgworkshops. In de workshop 3D-Pen-tekenen gaan de leerlingen in aan de slag met 3D-pennen waarmee plastic wordt gesmolten tot een 3D object. In de workshop Graffiti wordt een groots kunstwerk gemaakt met spuitbussen en hardboard. Bij Stop Motion worden de leerlingen uitgedaagd om van stilstaande beelden en objecten een film te maken.
In de Workshop 3D-Pen-Tekenen gaan de leerlingen in aan de slag met 3D-pennen waarmee plastic wordt gesmolten tot een 3D object. In de Workshop Graffiti wordt een groots kunstwerk gemaakt met spuitbussen en hardboard. Bij Stop Motion worden de leerlingen uitgedaagd om van stilstaande beelden en objecten een film te maken.
Hieronder leest u hoe de Workshop Mobielhoesjes Maken past in onze beeldende leerlijn voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Mobielhoesjes Maken.
Samenvatting workshop
Een groep jongeren gaat onder begeleiding aan de slag met diverse materialen om zo voor ieder een hoesje te maken voor de eigen mobiele telefoon. De deelnemers doen zo ervaring op met het gevoel en visuele aspect van diverse materialen zoals leer, rubber (bijvoorbeeld auto- en fietsbanden) en kunststoffen. Vervolgens stellen ze met verschillende technieken zoals knippen, plakken en graffiti spuiten zelf een kunststukje samen dat ze mee naar huis kunnen nemen en zelfs praktisch kunnen gebruiken.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
Leerlingen uit groep 4 tot en met 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met veel plezier doen.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De school kan er ook voor kiezen na één workshop te hebben gehad om een lessenreeks van 3 tot 5 workshops te volgen.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Mobielhoesjes maken zijn bijvoorbeeld Light Graffiti en vanaf groep 7 Mozaïek.
3D-Pen-Tekenen en Graffiti zijn goede vervolgworkshops.
In de Workshop 3D-Pen-Tekenen gaan de leerlingen in aan de slag met 3D-pennen waarmee plastic 'uit de losse pols' wordt gesmolten tot een 3D object. In de Workshop Graffiti wordt een groots kunstwerk gemaakt met spuitbussen en hardboard.
Hieronder leest u hoe de Workshop Stop Motion past in onze leerlijn nieuwe media voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Stop Motion Workshop.
Samenvatting workshop
In groepjes werken de deelnemers aan opstellingen van bijvoorbeeld klei, papier en lego. Aan de hand van een zelfbedacht verhaal maakt de groep een grote hoeveelheid foto’s waarbij er tussendoor steeds minimale wijzigingen aan de opstelling worden aangebracht. Op computers worden de foto's in hoge snelheid achter elkaar gemonteerd waardoor de illusie van beweging ontstaat.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
De leerlingen van groep 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. Het maken van een stop-motion-film is een proces waarin de leerlingen op verschillende leergebieden worden uitgedaagd, zij gebruiken hun: fantasie, creativiteit, inbeelding, technisch- en ruimtelijk inzicht. Daarnaast werken ze samen en moeten zij goed naar elkaar luisteren, de tijd goed indelen (plannen) en de taken moeten goed worden gecoördineerd (leiderschap).
Deze workshop sluit goed aan op de belevingswereld van de leerlingen omdat zij hun eigen verhaal mogen vertellen en er veel keuze vrijheid is in het gebruik van personages en objecten. De beeldcultuur is sterk aanwezig van de dag. De jonge adolescenten zijn zich daar bewust van en willen er graag deel vanuit maken. Juist in deze levensfase hebben zij een grote interesse in de werkelijkheid om zich heen.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden verlengd of uitgebreid tot een lessenserie. Als er meer tijd beschikbaar is, kan de verhaallijn uitgebreider worden, kunnen er meer foto's worden gemaakt en wordt het filmresultaat langer.
Tijdens een normale workshop van 90-120 minuten komen theorie/voorbereiding, uitvoering, montage en presentatie aan bod. In een langer traject kunnen deze fases uitgebreider aan bod komen. Bijvoorbeeld: 1 lesuur, theorie en storyboard maken, 2 lesuren uitvoering, 1 lesuur monteren, muziek eronder zetten, en mooie titels en aftiteling toevoegen.
In een uitgebreider traject kan de Workshop Stop Motion ook worden gecombineerd met andere maX Music workshops, bijv. de Workshop 3D-Pen-Tekenen. De zelfgemaakte 3D objecten worden dan gebruikt in de stop motion film. Verder is deze workshop ook thematisch in te zetten, bijvoorbeeld in sociale en maatschappelijke thema’s als: respect, zelfvertrouwen, duurzaam omgaan met de aarde of het navertellen in stop-motion van geschiedkundige ontwikkeling.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan Stop Motion is bijvoorbeeld Mozaïek.
Een goed vervolg op Stop Motion zijn bijvoorbeeld de workshops Live Looping en The Wordshop.
In de workshop Mozaïek leren de leerlingen een beeld mooi vorm te geven met de handen. In de workshops The Wordshop en Live Looping gaan de leerlingen creatief verder met taal en verhaal en het op een andere manier voorgeven ervan.
Hieronder leest u hoe de Workshop Live Looping past in onze leerlijn nieuwe media voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Live Looping.
Samenvatting workshop
In deze workshop wordt er in de klas een remix gemaakt van de geluiden van eigen pennen, tassen, mp3-spelers, etuis, papieren etc. Deze geluiden en beelden worden met speciale apparatuur opgenomen en verwerkt in een geluids- en beeldcollage. De collage ontstaat door het opnemen, stapelen en loopen (continu herhaald afspelen) van de geluiden en beelden. Denk aan soundbites van DWDD.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen.
In de workshop sluiten we aan bij de belevingswereld van de kinderen door hun eigen belevingswereld juist centraal te zetten met eigen tekst-ideeën.
De jonge adolescent (10 - 14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hij hecht grote waarde aan wat hij weet en ervaart. De belangstelling voor werkelijkheid om hen heen neemt toe. Ze staan open voor wezenlijke ervaringen. Nieuwe media trekt de interesse van de leerling omdat zij daarmee invloed hebben op het creëren van de werkelijkheid.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Live Looping zijn bijvoorbeeld Streetbeats en Light Graffiti. Geluid organiseren heeft alles te maken met de beat. Daarom is het goed om in Streetbeats ervaring op te doen in het creëren van basisritmes. In de workshop Light Graffiti wordt er een visueel kunstwerk gemaakt. Er worden lijnen van licht gestapeld in plaats van geluid. De ervaring in het samenwerken in deze workshop een goede voorbereiding op Live Looping.
Goede vervolgworkshops zijn The Wordshop, Stop Motion en Makey Makey. Al deze workshops werken met nieuwe media en stimuleren het creatief en scheppend of innoverend vermogen van de leerlingen.
Hieronder leest u hoe de Workshop 3D-Pen-Tekenen past in onze leerlijn nieuwe media voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop 3D-Pen-Tekenen.
Samenvatting workshop
Tijdens deze workshop kunnen deelnemers een object 3D printen 'uit de losse pols'. Dit kan individueel worden gedaan of in tweetallen. Na een korte uitleg van de werking van de pen, gaan de deelnemers gelijk aan de slag.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen.
De jonge adolescent (10 - 14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. De belangstelling voor werkelijkheid om hen heen neemt toe. Ze staan open voor wezenlijke en nieuwe ervaringen. Nieuwe media trekt de interesse van de leerling omdat zij daarmee invloed hebben op het creëren van de werkelijkheid.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De mogelijkheden van deze workshop zijn eindeloos. Je kunt de Workshop 3D-Pen-Tekenen combineren met andere maX Music workshops. Het 3d getekende object kan bijvoorbeeld de hoofdrol spelen in een eigen Stop Motion filmpje.
Routeplanner
Een geschikte workshop voorafgaand aan 3D-Pen-Tekenen is bijvoorbeeld Mozaïek. In deze workshop wordt er een beeld gecreëerd met de handen en door samen te werken.
Goede vervolg workshops zijn Stop Motion en Makey Makey. Beide workshops werken met nieuwe media en stimuleren het creatief en scheppend of innoverend vermogen van de leerlingen.
Hieronder leest u hoe de Workshop Makey Makey past in onze leerlijn nieuwe media voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Makey Makey.
Samenvatting workshop
In de workshop Makey Makey krijgen de leerlingen een flitsende introductie over de werking en de mogelijkheden van de Makey Makey. De workshopleider laat bijvoorbeeld zijn hoe hij/zij haar tekening kan laten zingen! Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes van 5 aan de slag met de Makey Makey en met een computer of laptop en materialen om hun eigen wonderlijke uitvindingen te verwezenlijken.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen.
De jonge adolescent (10 - 14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hij hecht grote waarde aan wat hij weet en ervaart. De belangstelling voor werkelijkheid om hen heen neemt toe. Ze staan open voor wezenlijke ervaringen. Nieuwe media trekt de interesse van de leerling omdat zij daarmee invloed hebben op het creëren van de werkelijkheid.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
Deze workshop duurt ongeveer 60 tot 100 minuten. En kan worden uitgebreid naar een lessenserie van 3 tot 5 lessen. In de lessenserie worden de mogelijkheden van de Makey Makey verder verkend en verdiept. De leerlingen gaan aan de slag met een complexere casus. En het accent komt meer te liggen op de vormgeving. De techniek achter de oplossing van de casus moet niet alleen werken, maar de creatieve oplossing moet ook goed ontworpen zijn, het moet er goed uit zien.
Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Makey Makey zijn bijvoorbeeld Light Graffiti en Mozaïek. In beide workshops wordt er een visueel kunstwerk gemaakt. Het visueel creëren is een goede voorbereiding op Makey Makey.
Een interessante vervolgworkshop zijn bijvoorbeeld The Wordshop, Stop Motion en Live Looping. Al deze workshops werken met nieuwe media en stimuleren het creatief en scheppend of innoverend vermogen van de leerlingen.
Hieronder leest u hoe de Workshop Soap Acteren past in onze Leerlijn Theater voor het basisonderwijs
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Soap Acteren voor kinderen.
Samenvatting workshop
De Workshop Soap Acteren begint met een aantal theatrale spellen waardoor iedereen in de groep wordt betrokken in het spelen. Daarna worden de belangrijkste elementen van het soap acteren besproken en geoefend. Vervolgens worden er verschillende scenes gemaakt met het de gegeven scenario’s. De leerlingen kiezen uit kaartjes waarop een Wie / Wat / Waar staan omschreven.
Karakteristieken
Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. In de workshop sluiten we aan bij de belevingswereld van de kinderen door hun eigen belevingswereld juist centraal te zetten. Vanaf groep 7 komen de leerlingen langzaam maar zeker in de jonge adolescentie-fase waarin zelf-conceptualisering dominanter wordt. De werkelijkheid om hen heen is interessant en ze zijn gevoelig voor stereotypering. De leerlingen beschrijving elkaar en zichzelf nu ook meer op basis van psychologische kenmerken. Dit alles stelt hen in staat om relaties te analyseren en te beoordelen en achterliggende motieven te bedenken bij gedrag. Dit maakt dat het spelen van rollen binnen en theatrale context voor hen uitdagend en interessant is.
Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).
Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf lessen. In de lessenreeks kan worden toegewerkt aan het acteren en opnemen op video van een complete soap-aflevering.
Routeplanner
Goede workshops voorafgaand aan Soap Acteren zijn Musical en/of Theatersport.
Een goede vervolgworkshop zou The Wordshop zijn.
Bij de Workshop Musical wordt acteren gecombineerd zang en dans en is het gericht op een live publiek. In de Workshop Theatersport wordt er afgerekend met ‘plankenkoorts’ door op een speelse manier te acteren en te improviseren. In The Wordshop wordt er op een theatrale manier dieper ingegaan op het gebruik van tekst.
We nemen een grote groep jongeren mee op avontuur met theater workshops en een gezamenlijke voorstelling waarin iedereen een rol speelt.
Boek een spetterende muziekvideo waarin jullie kinderen en locatie mooi naar voren komen. Ook prima haalbaar in corona-tijd.
Een eigen song of rap schrijven, inclusief opnames en videoclip. Bij jullie op locatie, of als online programma.
Wij maken een mooie promotiefilm voor jullie school samen met jullie leerlingen. Zij spreken de taal van jullie doelgroep.
Onder begeleiding van een echte rapper zelf eigen rhymes schrijven en spitten. Ook beschikbaar als online programma. Corona-proof!
Vul de school met muziek en creativiteit. Enthousiaste artiesten verzorgen muziek workshops voor alle groepen. Corona-proof!
Ontwerp en programmeer je eigen computer game. In workshopvorm of uitgebreider project. Online lessen nu ook mogelijk!
Afval bestaat niet! Oude kleding en accessoires worden in dit project vermaakt tot duurzame nieuwe items.
Met jullie groep of team een eigen song of rap schrijven, opnemen en een videoclip erbij! Ook online programma mogelijk.
"Milieuvervuiling is niet hoe het hoort, duurzaamheid dat is het key-woord!" Onder begeleiding van een artiest maken kinderen songs met en over afvalmaterialen.
Bekijk gratis online les. Ontwerp, programmeer en speel je eigen computer game. Beschikbaar in een workshop of een uitgebreider project.
"Milieuvervuiling is echt gestoord, duurzaamheid dat is het keyword!" Onder begeleiding van een artiest maken jongeren songs met en over afvalmaterialen.
Een dag vol verbinding en creativiteit! Leerlingen rouleren over uiteenlopende kunst & cultuur workshops. Online, of veilig op jullie eigen locatie.
Ontplooi je eigen talenten en vaardigheden en geef hiermee iets terug aan een ander. Onder begeleiding van onze docenten leer je jezelf beter kennen in dit creatieve traject .
Teken een tag op je eigen trucker cap, en creëer zo een uniek accessoire dat je echt kunt dragen.
Een echt werkende game controller maken, piano spelen op bananen; er blijkt van alles - grappig en/of functioneel - mogelijk.
Met enkel handbewegingen speel en bewerk je beats, baslijnen en samples op deze bijzondere infrarood apparaten.
Leer hoe je songs op verschillende manieren door elkaar kunt mixen met professionele draaitafels.
"Oh Happy Day!" Voor eventjes zijn jullie zelf dat swingende gospelkoor waarbij niemand stil kan blijven staan.
Tekenen met licht in een verduisterde ruimte voor een camera met lange sluitertijd.
Aan de slag met de bewerking en het lijmen van tegelwerk tot een kleurig figuur.
Zelf rap lyrics schrijven en performen op hip-hop beats, leuk op een verjaardag of als teambuilding. Zo heb je je bekenden en collega's nog nooit gezien!
Met verschillende technieken maken we tijdelijke kunstwerken met een sociaal-maatschappelijke boodschap.
In veel jongeren schuilt 'een lama', zeker na deze workshop. Improviseren met theater prikkelt de fantasie, en het battelen verhoogt de energie!
Een dag vol workshops en een musicalvoorstelling ter afsluiting. Ook beschikbaar als online programma.
Onder professionele begeleiding soapscènes uitwerken die uiteindelijk samen één heerlijke soap vormen.
Jongeren leren zelf de kunst van het bewerken van media, en anderzijds herkennen en filteren ze wat echt is en wat 'gekleurd'.
Met een groep zelf scènes spelen en zingen en bewegen op typische musical songs.
Door de creativiteit te stimuleren bij personen kan een team tot grotere hoogtes komen dan het ooit had verwacht.
Deze sierlijke vechtsport op Braziliaanse muziek lijkt bijna een dansstijl, maar dan opeens...... BAM!!!
Met tekst, foto en video voegen we een virtuele laag toe aan de werkelijkheid.
Exotische ritmes, dans, zang en zandkunst. We proberen het allemaal in het creatieve Afrika Project.
Door het toepassen van basistechnieken op een blok speksteen maakt elke deelnemer een uniek werk.
Leer hoe je songs op verschillende manieren door elkaar kunt mixen met echte dj draaitafels. Wie krijgt de groep aan het dansen?
Zet je eigen piece met spuitbussen verf. De eindresultaten kunnen worden opgehangen of mee naar huis genomen.
Jullie tekenen met licht in een verduisterde ruimte voor een camera met lange sluitertijd. De foto's worden het aandenken.
Leren bewegen en dansen zoals dat gebeurt in de bekende musicals.
Schrijf je eigen popsong. Audio- en video-opnames zijn optioneel.
Zo doen ze dat op straat als er geen dure instrumenten voor handen zijn; dikke beats drummen op afvaltonnen en olievaten.
Aan de slag met speciale lichtbakken en fijn zand. Elk groepje maakt een kort verhaal met diverse tekeningen die zo mogelijk in elkaar overlopen.
We doen hilarische theateroefeningen met uw groep die zullen leiden tot verhoogde creativiteit, durf en concentratie.
Met de hele klas of groep een eigen song opnemen en ook nog een videoclip erbij. Ook beschikbaar als online programma.
Met enkel handbewegingen speel en bewerk je beats, baslijnen en samples op deze bijzondere infrarood apparaten.
Geen zin in lasergamen of karten? Bekijk onze creatieve workshops voor vrijgezellenfeesten in heel Nederland en Vlaanderen.
Schrijf jullie eigen popsong. Audio- en video-opnames zijn mogelijk.
Soundbites creëren door het opnemen, stapelen en loopen van geluiden.
Met je groep werken aan een gezamenlijk schilderij. Alles lijkt te mogen, maar samenwerking blijkt heel belangrijk.
Wat is er nou echt en wat is nep in het nieuws? In deze workshop leer je ‘filteren’ en zelf nieuws-items creëren.
Creatievelingen uit verschillende disciplines geven jongeren een kijkje in hun dagelijkse werkzaamheden.
Zelf aan de slag met de vier elementen van Hip-Hop: Rap, Breakdance, Graffiti en DJ-en.
Niks is te gek en alles kan. Dat is wat striptekenen zo fantastisch fantasievol maakt. Jongeren laten hun verbeelding de vrije loop in deze workshop.
Aan de slag met de oldskool basisbewegingen van het breakdance zoals de baby freeze.
Exotische ritmes leren spelen op authentieke Afrikaanse djembés (houten trommels).
Zet je eigen piece met spuitbussen verf. De kunstwerken kunnen worden opgehangen of mee naar huis genomen.
Je waant je in Rio als we swingende Latijns-Amerikaanse ritmes gaan spelen op conga's, surdo's, shakers en timbales.
Leer samen bewegen en dansen zoals in de bekende musicals.
Schrijf en zing met jullie groep je een eigen popsong. Ook audio- en video-opnames zijn mogelijk.
Zo doen ze dat op straat als er geen dure instrumenten zijn; dikke beats drummen op afvaltonnen.
Een 'stoomcursus' zingen en dansen die jongeren laat ervaren hoe het is om deel uit te maken van een popgroep.
Zelfs 'stijve kaaskoppen' swingen de heupen los. De groep leert de basis van het salsa dansen en gaat gelijk de vloer op.
Een hele school volgt uiteenlopende dans workshops in een Dansdag met een afsluitende, spetterende eindpresentatie.
Hip-Hop is 'aan'! Met een voorstelling en workshops vullen we een dagdeel of zelfs een hele dag.
Met jouw groep lekker samen zingen, laagdrempelig of juist eens goed de diepte in. Ook geschikt voor gevorderden.
Spelen met woorden, ritme, humor en improvisatie.
Door het toepassen van basistechnieken op een blok speksteen maakt elk kind een uniek werk.
Eigen songs maken, bewerken en mixen met iPads en microfoons.
De hele groep leert binnen een workshop direct een liedje spelen op deze mini-gitaartjes.
Leuke creatieve en muzikale workshops voor groepen vrouwen. Bekijk het aanbod hieronder en maak er een onvergetelijke dag van.
Ervaar hoe woorden, ritme, humor en improvisatie kunnen samenvloeien in een creatieve waterval.
Exotische ritmes leren spelen op authentieke Afrikaanse djembés (houten trommels).
Gewapend met videocamera's en microfoons doen de deelnemers verslag van gebeurtenissen en plannen rondom jouw organisatie.
Soundbites creëren door het opnemen, stapelen en loopen van geluiden.
Speel scènes, zing en beweeg samen met jouw groep op typische musical songs.
Een professionele, jonge artiest geeft een stoomcursus. Ervaar hoe het is om voor een publiek te zingen en performen.
Met z'n allen drummen we vette beats van de straat op afvaltonnen en olievaten.
Met verschillende instrumenten maken de kinderen de soundtrack bij een spannend verhaal.
Met jouw groep een gezamenlijk schilderij maken. Hoe werkt dat? We trekken interessante vergelijkingen met jouw dagelijkse samenwerken.
Met jullie groep zelf aan de slag met trommels, zang, rap, ukeleles of dj-draaitafels. Dat wordt een feest!
Soundbites creëren door het opnemen, stapelen en loopen van geluiden.
Aan de slag met de bewerking en het lijmen van tegelwerk tot een kleurig figuur.
Niet alleen voor cowboys en bejaarden. Wel lekker laagdrempelig dansen met de hele groep.
Waan je in het zonnige Brazilië met een capoeira workshop.
Ga sportief en energiek aan de gang met jullie hele groep.
Wat is er nou echt en wat is nep in het nieuws? In deze workshop leer je ‘filteren’ en zelf nieuws-items creëren.
Lekker aan de slag met de basisbewegingen van het breakdance zoals de baby freeze.
Exotische ritmes leren spelen op authentieke Afrikaanse djembés (houten trommels).
Met videocamera's en microfoons verslaan de kinderen gebeurtenissen en plannen rondom jullie organisatie.
Van klei een echt werkende game controller maken, piano spelen op bananen; er blijkt van alles - grappig en/of functioneel - mogelijk.
Met een groep zelf scènes spelen en zingen en bewegen op typische musical songs.
Een echte artiest geeft een stoomcursus zingen. Vervolgens ben je elkaars publiek.
Streetdance is een verzamelnaam voor dansvormen ontstaan op straat, in clubs en op scholen.
Improviseren met theater prikkelt de fantasie, en het battelen verhoogt de energie!
Met spoken word worden ratio en logica even tot stilte gemaand. Met de stem als instrument ontstaan ritmische nieuwe perspectieven.
Met enkel handbewegingen speel je beats, baslijnen en samples op deze bijzondere infrarood apparaten.
Breek met je team eens uit jullie dagelijkse routine en volg met elkaar een workshop muziek, theater of beeldend. Zo verhoog je de creativiteit binnen je team.
Laat je creativiteit aan het woord met spoken word. Dat lucht op...
Deze sierlijke vechtsport op Braziliaanse muziek lijkt bijna een dans, maar dan opeens...... BOEM!
Gratis online les. Eigen pop/dance songs opbouwen, bewerken en mixen met online muziek software, of op iPads op locatie.
Is Vloggen nou echt zo gemakkelijk als het lijkt? We gaan zelf filmen en monteren.
Een muzikale ontdekkingsreis naar feest in andere landen en culturen.
Weer eens veilig samen komen voor teambuilding, maar kan zingen nog niet? Kies voor ons speciale muzikale programma met neuriën en bodyclap.
3D-printen 'uit de losse pols' met speciale pennen waarin vloeibaar plastic direct stolt. Zo komt je tekening los van het papier.
Er lijkt wel een heel drumstel te zitten in deze drumkisten uit Peru. En je kan er ook best op zitten...
Sferische klankbeelden maken met authentieke Indonesische instrumenten.
Met instrumenten zoals conga's, surdo's en timbales spelen we swingende Latijns-Amerikaanse ritmes zoals de samba.
Deze mime technieken en robot-achtige bewegingen maak je door je spieren sterk aan te spannen of juist te ontspannen.
Who needs music anyway? Door te klappen en stampen creëert de groep zelf het ritme waarop wordt gedanst.
Samen met jouw groep een gave streetdance choreografie leren door een professionele dansdocent(e).
Toveren met zand op een speciale lichttafel. Aan de slag met speciale lichtbakken en fijn zand. Groepjes maken korte verhalen met diverse tekeningen die in elkaar overlopen.
Ook in jullie schuilt 'een lama', zeker na deze workshop. Improviseren met theater prikkelt de fantasie, en het battelen verhoogt de energie!
Ontmoet een professionele DJ en leer hoe je songs op verschillende manieren door elkaar kunt mixen.
Samen creatief bezig zijn met bijvoorbeeld muziek of theater is een originele en effectieve vorm van teambuilding. Bekijk hieronder ons aanbod.
Jullie werken onder professionele begeleiding scènes uit die uiteindelijk samen één heerlijke soap vormen.
Heerlijk experimenteren en creëren tijdens deze themadag vol kunst/techniek workshops.
Jonge kinderen maken kennis met robotica door verschillende robotjes spelenderwijs te besturen.
Is vloggen nou echt zo gemakkelijk als het lijkt? We gaan zelf filmen en monteren.
Een project vol muziek, dans en beeldende kunstbeleving van de straat.
3D-printen 'uit de losse pols' met speciale pennen waarin vloeibaar plastic direct stolt. Je tekening komt los van het papier!
Er lijkt wel een heel drumstel te zitten in deze drumkisten uit Peru.
Jullie worden even zelf dat swingende black gospel koor waarbij niemand stil kan blijven staan.
Het leven zit vol met ritme en daarom trommel je eigen zo weg op al deze verschillende instrumenten.
Ervaring opdoen met diverse materialen en bewerkingstechnieken. Het kunstige eindresultaat kan echt worden gebruikt.
Maak je eigen animatiefilm met bijvoorbeeld klei, lego, een whiteboard. Zelf fotograferen en zelf monteren!
Sprekende symbolen op papier uitwerken en oefenen, en daarna op de huid tekenen met speciale stiften. Een mooie foto is het blijvende aandenken.
Heerlijk zingen, dansen en springen voor kleine kinderen.
Aan de slag met speciale lichtbakken en fijn zand. Elk groepje tekent een kort verhaal. Mét blijvende videoresultaten.
Ervaring opdoen met diverse materialen en bewerkingstechnieken. Het eindresultaat kun je echt gebruiken.
Hapjes en drankjes zijn lekker, maar een leuke workshop maakt het uitje compleet.
Leer zelf de kunst van het media bewerken. Anderzijds leer je herkennen en filteren wat echt is en wat 'gekleurd'.
Zet jullie eigen tags & pieces met spuitbussen verf. Corona-proof buiten, en met voldoende onderlinge afstand.
Uiteenlopende kunstwerken maken tijdens deze themadag vol workshops beeldende kunst.
Ervaar het plezier van samen zingen, en de meditatieve uitwerking van de Gregoriaanse stijl.
We voegen een virtuele laag toe aan de werkelijkheid met tekst, foto en video.
Duik in de Zuid-Amerikaanse cultuur met een project vol swingende dans, percussie en capoeira.
Beats maken met alleen maar je mond? Dat leer je in onze Beatbox Workshop.
3D-printen 'uit de losse pols' met speciale pennen waaruit vloeibaar plastic direct stolt. Zo kunnen jullie samen tekenen of zelfs iets 'bouwen'.
Er lijkt wel een heel drumstel te zitten in deze drumkisten uit Peru.
Gaan jullie hem bespelen of ook zelf maken?
Voor eventjes worden jullie zelf dat swingende gospel koor waarbij niemand stil kan blijven staan.
Met licht tekenen in een verduisterde ruimte voor een camera met lange sluitertijd.
Zet je hele lichaam in voor expressie en communicatie, zonder dat het continu 'mooi' en logisch hoeft te zijn.
Schrijf en spit onder begeleiding van een professioneel rapper zelf een eigen rhyme. Ook beschikbaar als online programma.
Maak je eigen animatiefilm met bijvoorbeeld klei, lego of een whiteboard. Zelf fotograferen en zelf monteren!
Ratio en logica worden even tot stilte gemaand, en creativiteit wordt aan het woord gelaten met spoken word. Dat lucht op...
Leer een dans met zowel swingende als fitness-achtige bewegingen. Leuk én gezond!
"Als de klok van Arnemuiden..." Onder leiding van een enthousiaste dirigent zingen we over verlies, verlangen en vis.
Groepjes deelnemers werken onder professionele begeleiding soapscènes uit die uiteindelijk samen één heerlijke soap vormen.
Diverse creatieve workshops van maX Music kunnen op elkaar aansluiten in een op maat gemaakt project voor jouw school of instelling.
Maak met je groep een leuke korte animatiefilm, bijv. met klei, whiteboard tekeningen of met grappige speelgoedjes.
Lekker nerden met computers en.... bananen en klei? Met de hele groep bouwen we creatieve interfaces.
Met verschillende technieken tijdelijke kunstwerken maken, plaatsen en fotograferen.
Weg met dat saaie beton! Deze workshopreeks brengt kunst en kleur!
Haal alles uit de camera van je smartphone, en leer kijken door het oog van de kunstenaar.
Jonge kinderen maken kennis met elektronische instrumenten zoals drumpads en keyboards.
Beats maken zonder apparatuur, maar alleen met je mond en stem. Wij leren jou hoe dat werkt.