Speelse ontwerp workshop

Er blijkt van alles - grappig en/of functioneel - mogelijk als je de stekkertjes van de Makey Makey aansluit op alledaagse voorwerpen.

Het werkt eenvoudig: een alledaags voorwerp als een banaan wordt via dit apparaatje verbonden met de computer. Nu bedien je de computer met de banaan omdat de computer 'denkt' dat de banaan een toets op een toetsenbord is. Door de banaan aan te raken kun je bijvoorbeeld een letter typen, een geluid afspelen, een poppetje laten springen. Kun je dan ook met 5 bananen een concert geven? Ja, dat kan! 

In de workshop met de Makey Makey worden de leerlingen uitgedaagd om creatief te denken en een interface te ontwerpen op het snijvlak van kunst en moderne techniek.

Kunst-techniek workshops
Bekijk ook onze andere workshops op het snijvlak van kunst en techniek: 3D-Pen-Tekenen en Stop Motion. Al deze workshops kunnen ook deel uitmaken van een Kunst-Techniek-Dag.

Leerlijnen
Werk je op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop past in jullie leerplan? Lees het in onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Makey Makey Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Inhoud Makey Makey Workshop

De deelnemers experimenteren in groepjes met online toepassingen voor het maken van muziek of het spelen van een game. 

De creativiteit en fantasie van de kinderen worden gestimuleerd om vervolgens een stap verder te gaan en oplossingen te ontwerpen voor concrete uitdagingen.

Voorbeelden zijn het zelf ontwerpen van een game controller, een afstandsbediening maken voor een camera of het toegankelijk maken van een computer voor iemand met een fysieke beperking.

Hoe langer de workshop, hoe uitgebreider de opdrachten.

Deze workshop sluit mooi aan op de 21 eeuwse vaardigheden "kritisch denken en probleemoplossing" en "digitale geletterdheid". Lees hier meer over in onze blog over 21 eeuwse vaardigheden.

...image
...image
...image
...image
...image
...image

Professionele docenten

De workshopleiders van maX Music zijn professionele kunstenaars met didactische kennis en ervaring. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd op vakinhoudelijke kwaliteiten, enthousiasme en betrouwbaarheid.

Je bent daarom verzekerd van kwaliteit én succes met een Workshop Makey Makey van maX Music.

Kinderen Makey Makey Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Workshop Makey Makey op jullie locatie. Jullie verzorgen zelf een lokaal met een beamer of digibord, wit papier, minimaal zeven computers (liefst met speakers) met internet verbinding.

De workshopleider neemt alle verdere benodigdheden mee, waaronder zeven Makey Makey's en divers materiaal zoals klei, speciale potloden en zilverpapier.

Doelgroep
De Workshop Makey Makey beslaat 60-90 minuten en wordt aan maximaal 20-25 kinderen per workshop gegeven vanaf groep 6. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen.

Kinderen Makey Makey Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Prijs Makey Makey Workshop

De Workshop Makey Makey haal je in huis vanaf 360 euro. Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina.

Bellen is vaak nog sneller (én leuker) op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Makey Makey past in onze leerlijn nieuwe media voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Makey Makey.

Samenvatting workshop
In de workshop Makey Makey krijgen de leerlingen een flitsende introductie over de werking en de mogelijkheden van de Makey Makey. De workshopleider laat bijvoorbeeld zijn hoe hij/zij haar tekening kan laten zingen! Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes van 5 aan de slag met de Makey Makey en met een computer of laptop en materialen om hun eigen wonderlijke uitvindingen te verwezenlijken.

Karakteristieken

  • De leerlingen maken kennis met de Makey Makey wat uitdaagt om hardware te bestuderen.
  • De leerlingen werken actief samen aan zowel technische als artistieke oplossingen binnen de gegeven casus.
  • Makey Makey brengt plezier, techniek, kunst, beweging en muziek samen.
  • De leerlingen leren hoe een stroom cyclus werkt.
  • In de workshop ontwerpen en programmeren de leerlingen in Scratch met een creatieve inslag.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen.
De jonge adolescent (10 - 14 jaar) bevindt zich in een fase waarin het conceptuele denken steeds dominanter wordt. Hij hecht grote waarde aan wat hij weet en ervaart. De belangstelling voor werkelijkheid om hen heen neemt toe. Ze staan open voor wezenlijke ervaringen. Nieuwe media trekt de interesse van de leerling omdat zij daarmee invloed hebben op het creëren van de werkelijkheid.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

  • Kennis en ervaring opdoen met nieuwe media en techniek. (Kerndoelen 42, 44, 45)
  • Samenwerken en reflecteren op elkaars werk. (Kerndoelen 37, 55)
  • Aan elkaar presenteren van eigen creatieve ideeën. (Kerndoelen 37, 54)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
Deze workshop duurt ongeveer 60 tot 100 minuten. En kan worden uitgebreid naar een lessenserie van 3 tot 5 lessen. In de lessenserie worden de mogelijkheden van de Makey Makey verder verkend en verdiept. De leerlingen gaan aan de slag met een complexere casus. En het accent komt meer te liggen op de vormgeving. De techniek achter de oplossing van de casus moet niet alleen werken, maar de creatieve oplossing moet ook goed ontworpen zijn, het moet er goed uit zien.

Routeplanner
Geschikte workshops voorafgaand aan Makey Makey zijn bijvoorbeeld Light Graffiti en Mozaïek. In beide workshops wordt er een visueel kunstwerk gemaakt. Het visueel creëren is een goede voorbereiding op Makey Makey.
Een interessante vervolgworkshop zijn bijvoorbeeld The Wordshop, Stop Motion en Live Looping. Al deze workshops werken met nieuwe media en stimuleren het creatief en scheppend of innoverend vermogen van de leerlingen.