Rap voor kinderen

Internationale Rap / Hip-Hop artiesten zoals Drake en Jay-Z vieren al jaren successen. Ook Nederlandse rappers als Snelle, Ronnie Flex en de Jeugd van Tegenwoordig genieten grote populariteit.
Is rappen alleen haalbaar voor deze volwassen sterren, of kan een kind de was doen?

In de Workshop Rap voor kinderen van maX Music leert een groep kinderen eigen rhymes schrijven en spitten. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7/8 jaar, en kan deel uitmaken van een langer Hip-Hop Project of Street Vibes Project.
Ook kan de workshop onderdeel vormen van een Muziekdag of Musical-In-1-Dag.

Leerlijnen
Werk jij op een basisschool en ben je benieuwd waar en hoe deze workshop rappen past in jullie leerplan? Lees het in onze leerlijnen cultuuronderwijs.

Workshop Rappen - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Inhoud Workshop Rappen

De workshopleider leert de kinderen binnen de muziek te denken en tellen in maten. Om vervolgens de kunst van het rijmen te illustreren, wordt rond een willekeurig onderwerp een verhaal verzonnen. Aan de hand van rijmwoorden worden zinnen gemaakt.

Bijv. onderwerp: pijn, en rijmwoord: klein.
Ik heb verdriet, het doet zo'n pijn
Ik voel me zo onzeker, ik voel me klein

Zelf aan de slag met rap
Nu gaan de kinderen (en evt. de juf of meester) klassikaal of in teams hun eigen rhyme (raptekst) schrijven. Hierbij kan een relevant thema als uitgangspunt worden gebruikt. De workshopleider loopt rond en helpt waar nodig.

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Na zo'n 15 minuten laat elk team hun geschreven raptekst horen op stoere hip-hop beats. Ter afsluiting kan de workshopleider eigen rhymes rappen.

Ook is een groter aansluitend optreden mogelijk in een pauze voor een grotere groep. Dit optreden kan weer worden gecombineerd met een presentatie met de kinderen.

Rap als middel

Leren rappen is al een leuk muzikaal doel op zich, maar rap kan ook als middel dienen voor meer doelen zoals team building of burgerschapsvorming.

Rap opnames; audio en/of video

De Workshop Rappen kan op verschillende manieren worden uitgebreid. Voorafgaand aan het tekst schrijven kunnen de deelnemers kunnen zelf hun beats maken in een Workshop Muziekproductie.

De zelf geschreven raps van de kinderen kunnen we aansluitend opnemen met apparatuur die we zelf meenemen. We bouwen de workshopruimte om tot een geluidsstudio met microfoons en koptelefoons. Ook kunnen we zelfs een videoclip opnemen in en rond jullie locatie. Bekijk hier een voorbeeld.

Professionele rappers

De Workshop Rap voor kinderen wordt verzorgd door enthousiaste en professionele artiesten van maX Music.
We selecteren de workshopleiders met zorg op vaardigheden, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes wanneer je voor maX Music kiest.

Lees meer over de mensen achter maX Music.

Kinderen Workshop Rappen - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Workshop Rappen op jullie locatie, in een normaal lokaal met tafels, stoelen, pennen en papier voor alle deelnemers. Daarnaast is ook een beamer en scherm of een smartboard handig. De workshopleider neemt zelf de benodigde geluidsversterking mee, voor zover niet aanwezig op jullie locatie.

Doelgroep
Aan een Workshop Rappen kunnen max. 25-30 kinderen vanaf groep 5 (7/8 jaar) deelnemen, en we kunnen de workshop meerdere keren achter elkaar  geven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere workshopleiders tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes. Wij raden aan om de workshops minimaal 45 minuten, en maximaal 90 minuten te laten duren. 

Met audio- en/of video-opnames erbij kan de workshop langer duren.

Kinderen Workshop Rappen - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Prijs Workshop Rappen

De Workshop Rap voor kinderen haal je in huis vanaf 390 euro, inclusief reiskosten en vrijgesteld van btw.

Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina.

Bellen is vaak nog leuker én sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Rap past in onze leerlijn muziek voor het basisonderwijs.
Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Rap.

Samenvatting workshop
De workshopleider leert de kinderen binnen de muziek te denken en te tellen in maten. Vervolgens wordt de kunst van het rijmen geïllustreerd door bij een willekeurig onderwerp een verhaal te verzinnen. Aan de hand van rijmwoorden worden zinnen gemaakt. Nu gaan de kinderen klassikaal of in teams hun eigen rhyme (raptekst) schrijven. Hierbij kan een relevant thema als uitgangspunt worden gebruikt. De workshopleider loopt rond en helpt waar nodig. Elk team laat hun geschreven raptekst horen op stoere hip-hop beats. De workshop kan worden afgesloten met een performance in de klas, voor een andere groep of voor de hele school.

Karakteristieken

 • De workshop wordt geleid door een enthousiaste en ervaren rapper
 • De leerlingen ontdekken hoe leuk het is om vrij te associëren en hun eigen verhaal te creëren door een rhyme te schrijven
 • De leerlingen spelen met taal en rijmwoorden en verbreden hun vocabulaire
 • In de workshop werken de leerlingen in teams hierdoor worden de samenwerkingsvaardigheden als: overleggen en respect voor elkaars waarden en normen aangesproken
 • De leerlingen laten hun tekst leven door deze te plaatsen op de beat
 • De muzikaliteit wordt aangesproken met het laten ‘flowen’ van de tekst op de beat.
 • De leerlingen werken aan hun performance met aandacht voor hun houding, stemgebruik, gelijkheid in spreektempo, volume, lichaamstaal, gevoel voor de beat en muzikale afspraken.

Aansluiting op belevingswereld & Kennisniveau
Deze workshop is geschikt vanaf groep 4 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. Wanneer een leerling in staat is om te schrijven en te rijmen kan er al een rap geschreven worden. De belevingswereld van de leerling wordt meegenomen in het thema van de teksten.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

 • Het schrijven van een tekst in een verhalende vorm met rijmwoorden. (Kerndoelen 5, 9)
 • Op kunstzinnige wijze uiten van gevoelens en gedachten. (Kerndoel 54)
 • Samenwerken en reflecteren op elkaars werk (Kerndoelen 7, 37, 55)
 • Voor een publiek presenteren en performen van eigen creatieve ideeën (Kerndoelen 37, 54)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop Rappen is goed in te zetten voor thema- en projectweken over bijvoorbeeld pesten, maatschappijkritiek of milieu. De workshop kan desgewenst worden uitgebreid tot een workshopserie van maximaal 4 lessen. In een workshopserie is er meer aandacht voor de kwaliteit van de rhymes en ruimte voor begeleiding/coaching van de teams. Daarbij is er meer ruimte om te werken aan alle aspecten die komen kijken bij een goede prestatie.

Routeplanner
Een geschikte workshops voorafgaand Rap is StemSterren.
Geschikte vervolgworkshops zijn The Wordshop, Live Looping of Theatersport.
In deze workshops wordt er ook met teksten gewerkt, al dan niet, door de leerlingen zelf geschreven. In The Wordshop wordt de tekst meer poëtisch benader en in de workshop Live Looping kunnen de leerlingen hun eigen beat creëren waarop ze vervolgens hun rhymes zouden kunnen spitten. In de Workshop Theatersport leren leerlingen ook snel associëren en gebruiken ze de taal op een creatieve manier in een theatrale context.