Recycle beats & lyrics

Het thema duurzaamheid is hot onder jongeren. Tijdens de wereldwijde klimaatmarsen komen er opvallend veel scholieren opdagen.

In Nederland probeert de tiener Boyan Slat met 'The Ocean Cleanup’ iets te doen aan de plastic soep in de oceaan.

Jongeren worden zich ook steeds bewuster van de gevolgen van hun gedrag. Om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maken veel jongeren keuzes op het gebied van vakantie, voedsel en kleding.

Het Recycle Song Project is een creatieve manier om jongeren aan de slag te laten gaan met duurzaamheid, afval en recycling. De deelnemers creëren beats met zelf verzamelde afvalmaterialen zoals lege flessen en blikjes. Bij de opgenomen muziek worden relevante songteksten geschreven en opgenomen.


Wat betekent duurzaamheid?

Als we de aarde niet willen uitputten, dan moeten we proberen economie, milieu en mensen met elkaar in evenwicht te brengen. 

Duurzame producten en diensten zijn bruikbaar voor ons op dit moment, zonder dat onze kinderen en kleinkinderen er later de dupe van worden. 

Wat betekent recycling?

Recycling is het opnieuw gebruiken van afval. Het Engelse woord recycling duidt op  dat iets in een kring rond gaat. Van grondstoffen wordt een product gemaakt, het product wordt afval en van dat afval worden weer grondstoffen gemaakt.

Bijvoorbeeld: Je lege jampotjes gooi je in de glasbak en van dit oude glas worden nieuwe potjes en flessen gemaakt. Dit kan ook met oude kleding, papier etc.

Nog leuker is het als je de afvalmaterialen zelf voor iets anders kunt gebruiken, bijvoorbeeld muziek maken met lege flessen en blikjes. Daarna kunnen de materialen natuurlijk alsnog worden gerecycled.

Recycle Song Project - ook beschikbaar voor Kinderen

Projectopzet

Het project bestaat uit drie of vier workshops waarin de jongeren zelf aan de slag gaan met het creeren van muziek en songteksten rond het thema duurzaamheid.

Les 1: trashy beats maken
In de eerste les nemen de jongeren zelf afvalmaterialen mee van thuis of die ze buiten hebben verzameld.

Onze workshopleider gaat samen met de jongeren op zoek naar bruikbare sounds die kunnen worden gesampled voor een beat, een stukje muziek waarop in een volgende les kan worden gezongen of gerapt.

Deze les is ook los te boeken als Workshop Live Looping (geluiden samplen) of Workshop Streetbeats (drummen op afvaltonnen).

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Les 2: songwriting
De leerlingen schrijven in groepjes eigen lyrics en melodieën op de gecreëerde beats uit les 1. Er kan eerst klassikaal worden gebrainstormd, waarna de verschillende songonderdelen (refrein, couplet, bridge) worden verdeeld over de groepjes.

Deze les is ook los te boeken als Workshop Songwriting of Workshop Rap.

Les 3: opnames stemmen
De song wordt klassikaal geoefend en vervolgens opgenomen met onze portable studio die we in het lokaal hebben opgebouwd. De deelnemers leren hierbij ook over gelaagd opnemen, en basale studio-technieken.

Les 4 (optioneel): optreden of videoclip
In deze les leren de deelnemers hun song live met overtuigingskracht te presenteren. Het is leuk als er na het oefenen ook een daadwerkelijk optreden kan plaatsvinden, bijvoorbeeld tijdens een lunchconcert.

Er kan er in de vierde les ook een videoclip worden geschoten bij een song. Bekijk ook ons Song & Clip Project.

Jongeren Recycle Song Project - ook beschikbaar voor Kinderen

Professionele artiesten

Dit project van maX Music wordt verzorgd door enthousiaste en professionele artiesten. Deze artiesten brengen zelf muziek uit en geven verschillende optredens. We selecteren de workshopleiders met zorg op vaardigheden, enthousiasme en betrouwbaarheid. Je bent daarom verzekerd van succes wanneer je voor maX Music kiest.

Doelgroep
Het project is geschikt voor jongeren van alle onderwijsniveaus en leeftijden. Er kunnen maximaal 15-30 deelnemers per workshopronde deelnemen, afhankelijk van het onderwijsniveau. 

Wie regelt wat?

De school zorgt voor een ruimte met met tafels en stoelen en een schoolbord of smartboard, en pennen en papier voor alle deelnemers. Het is fijn als er weinig geluidsoverlast door en voor andere klassen in het gebouw is, en het helpt hierbij als de ruimte gordijnen en/of een vloerbedekking heeft.

Mogelijk de opnames in een aparte ruimte in groepjes.

Ondersteuning van de leerkracht nodig wanneer de groep wordt opgesplitst. maX Music bouwt in de workshopruimte zelf meegebrachte geluidsapparatuur op.

Jongeren Recycle Song Project - ook beschikbaar voor Kinderen

Prijs Recycle Song Project

De prijs van het Recycle Song Project is afhankelijk van het aantal groepen die meedoen en het aantal lessen per groep.

Een prijsvoorbeeld: Drie groepen volgen het project gedurende 3 dagen. Op elke dag volgt elke groep 1 les van 90 minuten. Indicatie totaalprijs = 1.650 euro, inclusief reis- en materiaalkosten en vrijgesteld van btw.

Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina.

Bellen is vaak sneller (en leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is acceptant van de Cultuurkaart. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.