Een rapworkshop geeft je flow

In de Rap Workshop maken de deelnemers kennis met een professioneel rapper. Deze workshopleider vertelt over de geschiedenis van de rap muziek, en de verschillende vormen en stijlen. Vervolgens gaan de deelnemers onder begeleiding zelf aan de slag met het schrijven van een rhyme, een eigen raptekst. 

Hip-Hop
Rappen is - naast dj-enbreakdance en graffiti - een van de vier uitingen van de populaire hip-hop cultuur.

Zowel internationale als Nederlandse Rap artiesten krijgen veel streams en genieten grote populariteit. Hebben we hier slechts te maken met een hoop stoerdoenerij en sinterklaasrijm op een simpele drumbeat, of is dit een serieuze kunstvorm waar we iets van kunnen leren?

Odette Westerveld, Candea college: "De rap workshop was weer een succes! De rapper was enthousiast, wist leerlingen goed te motiveren en te enthousiasmeren! Daarnaast had hij ook nog eens een goed klassenmanagement, leerlingen luisterden goed naar hem."

Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Inhoud Rap Workshop

De deelnemers leren binnen de muziek te denken en tellen in maten. Om vervolgens de kunst van het rijmen te illustreren, wordt rond een willekeurig onderwerp een verhaal verzonnen. Aan de hand van rijmwoorden worden zinnen gemaakt.

Eigen rhyme schrijven
Nu de deelnemers de theorie kennen, gaan ze individueel of in teams hun eigen rhyme schrijven. Hierbij kan een relevant thema als uitgangspunt worden gebruikt. De workshopleider loopt rond en geeft aanwijzingen.
Aan het eind van de workshop laat elk team de zelf geschreven tekst horen op stoere hip-hop beats.

Rap-The-News
In de Rap Workshop kunnen we de deelnemers desgewenst een thema of een gerichte schrijfopdracht meegeven, zoals 'schrijf een rap over de actualiteiten'. Zo wordt het rappen zowel een doel als ook een middel.

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Rappen over corona
De jongeren zijn door de overheid uitgedaagd om mee te denken over de corona-crisis. Zij zijn de toekomst van onze samenleving en daarom zijn hun ideeën juist zo relevant.

De Rap Workshop is een ideale manier om het gesprek in de klas hierover te stimuleren. De workshopleider zorgt dat er een vrije denkruimte ontstaat, waarmee de goede ideeën op tafel zullen komen.

Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Geschiedenis Rap

De Jamaicaanse Dj Kool Herc verhuisde in de jaren '60 naar New York en introduceerde de Jamaicaanse traditie van toasten, het improviserend rijmen op instrumentale reggae platen. Hij mixte hierbij muziek met twee platenspelers wat resulteerde in een heel nieuw geluid. Het duurde niet lang of de masters of ceremony gingen steeds meer in teams optreden, en rapten ze over feestthema's zoals nieuwe schoenen en mooie vrouwen. In een later stadium werden ook andere thema's geïntroduceerd waardoor een politieke rap crew als Public Enemy ontstond, en de gangsta rap van bijvoorbeeld Ice T en NWA.

Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Wie regelt wat?

De workshopleider van maX Music verzorgt de Rap Workshop op jullie locatie, in een normaal lokaal met tafels, stoelen, pennen en papier voor alle deelnemers. Daarnaast is ook een beamer en scherm of een smartboard handig. De workshopleider neemt zelf de instrumentale hip-hop beats mee als ook benodigde geluidsversterking, voor zover niet aanwezig op jouw locatie.

Doelgroep
Een Rap Workshop beslaat 1 of (bij voorkeur) 2 lesuren, en wordt aan max. 25-30 jongeren gegeven van alle leeftijden en onderwijstypen. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

De workshop kan vallen onder CKV, Muziek, Nederlands, Engels, Frans, Duits en maatschappijleer, en is gemakkelijk aan te passen op speciale schoolthema's en projecten.

Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Uitgebreidere rap projecten

De verschillende Hip-Hop workshops van maX Music kunnen worden gecombineerd in een Hip-Hop Themadag of een Cultuurdag met een spetterende afsluitende presentatie.

Ook kan de Rap Workshop worden uitgebreid met opnames. Er kan zelfs nog een videoclip worden geschoten, bijvoorbeeld in het project Song&Clip-In-1-Dag.

In een voorbereidende workshop kunnen de jongeren zelf beats maken met samplers. Op deze zelf gemaakte beats kunnen ze dan later rappen in de Rap Workshop

In een aanvullende Muziekproductie Workshop nemen de leerlingen hun eigen rap op, en werken deze uit met muziek software op iPads.

Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Prijs Rap Workshop

Boek de Rap Workshop op je eigen locatie vanaf 365 euro, inclusief reis- en materiaalkosten, exclusief eventuele parkeerkosten en vrijgesteld van btw voor deelnemers jonger dan 21 jaar.

De prijs van een online programma is afhankelijk van jullie wensen.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en een prijsopgave. Vul hier het korte contactformulier in, of ga naar de uitgebreide contactpagina.

Bellen is vaak sneller (en leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is acceptant van de Cultuurkaart. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.