Rapper workshop

Zowel internationale als Nederlandse hip hop artiesten zijn zeer populair en krijgen veel streams. Hebben we hier te maken met een hoop stoerdoenerij en sinterklaasrijm op een simpele drumbeat? Of is dit een serieuze kunstvorm waar we iets van kunnen leren?

In onze Rap Workshop maken de deelnemers kennis met een professioneel rapper. Deze workshopleider rapt een eigen song, en vertelt kort over de geschiedenis van hip hop, en de verschillende uitingsvormen en stijlen.

Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag met het schrijven van rhymes, eigen rapteksten.

Odette Westerveld, Candea college: "De rap workshop was weer een succes! De rapper was enthousiast, wist leerlingen goed te motiveren en te enthousiasmeren! Daarnaast had hij ook nog eens een goed klassenmanagement. Leerlingen luisterden goed naar hem."

Ook een Rap Workshop bij jullie op locatie? Bel ons op 085-2016684.

Wat is rap?

Rap is de afkorting van Rhythm And Poetry. Rap is ritmisch praten op muziek. Vaak wordt er rijm gebruikt.

Er is veel variatie in stijl, snelheid, metrum en thematiek. In een Rap Workshop leer je je eigen stijl ontwikkelen.

Rappen is - naast dj-mixenbreakdance en graffiti - een van de vier uitingen van de populaire hip hop cultuur.

Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Inhoud Rap Workshop

De deelnemers leren binnen de muziek te denken en tellen in maten. Om de kunst van het rijmen te illustreren, verzinnen we een verhaal rond een willekeurig onderwerp. Aan de hand van rijmwoorden maken we zinnen.

Eigen rhyme schrijven
Nu de deelnemers de theorie kennen, gaan ze individueel of in groepjes een rhyme, hun eigen rap schrijven. Hierbij gebruiken we een relevant thema als uitgangspunt. De workshopleider loopt rond en geeft aanwijzingen.
Aan het eind van de workshop laten alle leerlingen de zelf geschreven raptekst horen op eigentijdse hip hop beats.

Recycle Rap
In de workshop kunnen we de deelnemers desgewenst een thema of een gerichte schrijfopdracht meegeven. Bijvoorbeeld 'schrijf een song over duurzaamheid'. Zo wordt het rappen zowel een doel, als ook een middel. Lees meer over het Recycle Song Project.

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Geschiedenis Rap

De Jamaicaanse Dj Kool Herc verhuisde in de jaren '60 naar New York. Hier introduceerde hij de Jamaicaanse traditie van toasten, het improviserend rijmen op instrumentale reggae platen. Hij mixte hierbij muziek met twee platenspelers. Dit zorgde voor een heel nieuw geluid.

Het duurde niet lang of deze masters of ceremony (mc's) gingen steeds meer in groepen optreden. Ze rapten over feestthema's zoals nieuwe schoenen en mooie vrouwen.

In een latere fase werden ook andere thema's geïntroduceerd. Hierdoor ontstond bijvoorbeeld de politieke rap crew Public Enemy ontstond, en de gangsta rap van bijvoorbeeld Ice T en NWA.

In onze Hip Hop History voorstelling gaan we dieper in op de geschiedenis van Hip Hop.

Jongeren Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Wie regelt wat?

Rap workshopleider RengerDe workshopleider van maX Music verzorgt de Rap Workshop op jullie locatie. We hebben hiervoor een normaal lokaal nodig met tafels, stoelen, pennen en papier voor alle deelnemers. Daarnaast is ook een beamer en scherm of een smartboard handig.

De workshopleider neemt zelf de instrumentale hip hop beats mee. En ook geluidsversterking (voor zover niet aanwezig op jullie locatie).

Doelgroep
Een workshop rappen beslaat 1 of (bij voorkeur) 2 lesuren. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

Per workshop kunnen er max. 25-30 jongeren deelnemen van alle leeftijden en onderwijstypen.

De workshop kan vallen onder CKV, Muziek, Nederlands, Engels, Frans, Duits en maatschappijleer. We kunnen de workshop goed aanpassen op speciale schoolthema's en projecten.

Jongeren Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Lessenserie of project

maX Music biedt verschillende Hip Hop workshops zoals rap, maar ook dj-mixenbreakdance en graffiti.
We kunnen deze workshops combineren in een Hip-Hop Themadag of een Cultuurdag. Beide dagen hebben een spetterende afsluitende presentatie.

In een lessenserie rap worden de songs echt afgemaakt, er wordt geoefende met performance, en de zelf geschreven raps kunnen worden opgenomen met onze mobiele studio. Er kan zelfs een videoclip worden geschoten, bijvoorbeeld in het project Song&Clip-In-1-Dag.

In een voorbereidende workshop kunnen de jongeren zelf elektronische beats maken met samplers of met beatboxen. Op deze zelf gemaakte beats kunnen ze dan later rappen in de Rap Workshop

In een aanvullende Muziekproductie Workshop nemen de leerlingen hun eigen song op. Vervolgens werken ze deze uit met muziek software op iPads.

Rap als middel

Leren rappen is al een leuk muzikaal doel op zich, maar rap kan ook als middel dienen voor meer doelen zoals team building of burgerschapsvorming.

Jongeren Rap Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Kinderen

Prijs Rap Workshop

Boek de Rap Workshop op je eigen locatie vanaf 405 euro. Dit bedrag is inclusief reis- en materiaalkosten, exclusief eventuele parkeerkosten. Het totaalbedrag is vrijgesteld van btw voor deelnemers jonger dan 21 jaar.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en een prijsopgave. Vul hier het korte contactformulier in, of ga naar de uitgebreide contactpagina.

Bellen is vaak sneller (én leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is Cultuurkaart acceptant. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.