De soapserie SpangaS is niet meer weg te denken van de televisie en is populair onder veel kinderen. Soaps zijn daarom een interessante ingang om drama als kunstvorm onder de aandacht van kinderen te brengen.

In de Soap Acteren Workshop werken de deelnemers in groepjes een soap scène uit, die ze repeteren en spelen voor de andere deelnemers. De workshop is gemakkelijk aan te passen op speciale schoolthema's en projecten.

Soap Acteren Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Inhoud Soap Acteren Workshop

Tijdens de workshop worden de specifieke kenmerken van een soap benoemd en geoefend.

Klein spelen
Soaps op televisie bevatten vrijwel alleen korte dialogen, waarbij de personages vaak close-up in beeld komen. Een soap acteur moet dus klein spelen met veel emotie, en in een dialoog moeten beide spelers naar de camera / het publiek gericht blijven, omdat de kijker alle emoties wil blijven zien. Daarbij is tekstinterpretatie natuurlijk belangrijk om het spel geloofwaardig te maken.

Drama overdrijven
In soaps worden drama en leed van de personages overdreven. De kinderen krijgen een korte beschrijving van een scène die ze zelf verder mogen invullen. Dit leidt vaak tot veel dramatisch enthousiasme en hilariteit.

...image
...image
...image
...image
...image

Professionele docenten

De maX Music workshopleiders die de Workshop Soap Acteren geven zijn ervaren, gediplomeerde theaterdocenten die op dagelijkse basis acteren, regisseren en doceren. Daarnaast selecteert maX Music de docenten op betrouwbaarheid en op het vermogen om enthousiasme over te dragen.
 

Praktische details

De workshopleider van maX Music verzorgt de Workshop Soap Acteren op jullie locatie, bijvoorbeeld in een een groot lokaal met alleen stoelen. Er is minimaal 3 vierkante meter vrije ruimte per deelnemer. 

Benodigdheden
De Workshop Soap Acteren beslaat zo'n 90 tot 120 minuten en wordt in klasverband gegeven aan leerlingen van groep 6 t/m 8. Er kunnen maximaal 25 kinderen meedoen aan de Workshop Soap Acteren.

De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

Soap Acteren Workshop - ook beschikbaar voor Volwassenen & Jongeren

Prijs Soap Acteren Workshop

Je haalt de workshop in huis vanaf 330 euro (inclusief reiskosten). Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave via het korte contactformulier op deze pagina, of uitgebreid op de contactpagina.

Bellen is vaak nog sneller op +31 (0)85-2016684.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Hieronder leest u hoe de Workshop Soap Acteren past in onze Leerlijn Theater voor het basisonderwijs

Klik hier voor praktische informatie over de Workshop Soap Acteren voor kinderen.

Samenvatting workshop
De Workshop Soap Acteren begint met een aantal theatrale spellen waardoor iedereen in de groep wordt betrokken in het spelen. Daarna worden de belangrijkste elementen van het soap acteren besproken en geoefend. Vervolgens worden er verschillende scenes gemaakt met het de gegeven scenario’s. De leerlingen kiezen uit kaartjes waarop een Wie / Wat / Waar staan omschreven.

Karakteristieken

  • De enthousiaste workshopleider geeft de leerlingen goede handvatten om tot spelen te komen.
  • De leerlingen worden zich bewust wanneer een verhouding of een relatie interessant en boeiend wordt om naar te kijken.
  • De leerlingen leren te spelen met veel inleving en drama
  • De leerlingen oefenen met theatrale gegevens als: teaser en cliff-hanger
  • De leerlingen worden aangesproken op hun voorstellingsvermogen in het maken van scenes.
  • De leerlingen werken samen en presenteren voor de groep.

Aansluiting op belevingswereld & kennisniveau
De leerlingen van groepen 7 en 8 van het primair onderwijs kunnen deze workshop met plezier doen. In de workshop sluiten we aan bij de belevingswereld van de kinderen door hun eigen belevingswereld juist centraal te zetten. Vanaf groep 7 komen de leerlingen langzaam maar zeker in de jonge adolescentie-fase waarin zelf-conceptualisering dominanter wordt. De werkelijkheid om hen heen is interessant en ze zijn gevoelig voor stereotypering. De leerlingen beschrijving elkaar en zichzelf nu ook meer op basis van psychologische kenmerken. Dit alles stelt hen in staat om relaties te analyseren en te beoordelen en achterliggende motieven te bedenken bij gedrag. Dit maakt dat het spelen van rollen binnen en theatrale context voor hen uitdagend en interessant is.

Leerdoelen
Inclusief nummers van relevante kerndoelen in het onderwijs (download kerndoelenboekje).

  • Leren een personage vorm te geven in een theatrale context. (Kerndoelen 1, 34, 54, 56)
  • Inleven in een verhaal en emoties uitbeelden door spel. (Kerndoelen 1, 54, 55)
  • Spontaan en creatief reageren op een theatraal gegeven, oftewel improvisatie. (Kerndoelen 1, 3, 10, 34, 54, 55) Samenwerken op een manier dat je de ander aanvoelt. (Kerndoelen 34, 35, 37, 55, 58)
  • Het zelfvertrouwen en het vertrouwen in elkaar versterken. (Kerndoelen 1, 3, 10, 34, 37)

Suggesties mogelijk vervolgtraject
De workshop kan worden uitgebreid tot een lessenreeks van vijf lessen. In de lessenreeks kan worden toegewerkt aan het acteren en opnemen op video van een complete soap-aflevering.

Routeplanner
Goede workshops voorafgaand aan Soap Acteren zijn Musical en/of Theatersport.
Een goede vervolgworkshop zou The Wordshop zijn.
Bij de Workshop Musical wordt acteren gecombineerd zang en dans en is het gericht op een live publiek. In de Workshop Theatersport wordt er afgerekend met ‘plankenkoorts’ door op een speelse manier te acteren en te improviseren. In The Wordshop wordt er op een theatrale manier dieper ingegaan op het gebruik van tekst.