Team building activiteiten

Een organisatie draaiende houden is een teaminspanning. In een succesvolle onderneming voelen medewerkers zich onderdeel van het team en weten ze wat hun plek is binnen de groep. Zij helpen, ondersteunen en motiveren elkaar bij het vervullen van hun werkzaamheden.

Het effect van team building activiteiten
Om effectief teamwerk te kunnen uitvoeren, moet er natuurlijk allereerst een team zijn. Dit moet niet alleen in naam zijn, maar er moet ook daadwerkelijk een onderlinge band tussen werknemers zijn.

Team building activiteiten zijn een geweldige manier om sterke teams op te bouwen. Hierdoor krijg je arbeidskrachten die loyaal en creatief zijn, en bereid om samen nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Wij-gevoel creëren

Het wij-gevoel binnen een team creëren kost tijd. Sociale relaties ontstaan niet van de ene op de andere dag en op afroep.

Het kost niet alleen tijd om elkaar beter te leren kennen, maar er moeten ook mogelijkheden daartoe worden geschapen. Nieuwe teamleden moeten de ouderen leren kennen en relaties opbouwen. Team building activiteiten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

Stress of angst verlichten
Team building activiteiten kunnen werknemers helpen de stress of angst te verlichten die inherent is aan het leven en het werk. Dankzij team building activiteiten kun je even je tabellen en resultaten vergeten. In plaats daarvan kun je je concentreren op teamrelaties en andere vaardigheden.

Het welzijn van werknemers heeft ongetwijfeld invloed op hun productiviteit en prestaties op het werk.

Wat is het nou precies?

Team building activiteiten … wat moeten we daar nu eigenlijk onder verstaan? Het is aan de ene kant een soort werk. Aan de andere kant betekent het ook ontspanning en rust voor het team.

Team building activiteiten zijn aan de ene kant dus een werkverplichting, maar aan de andere kant ook een onderbreking van het dagelijkse leven en de routine van het werk.

Ook al is het maar voor even, tijdens team building activiteiten zijn de werknemers in een andere wereld en in een andere sfeer.

Diverse soorten activiteiten
Idealiter moeten team building activiteiten passen bij de smaak van werknemers.

In het stadium van het organiseren van activiteiten is het de moeite waard om een korte enquête (bijvoorbeeld met Google formulieren) uit te voeren onder medewerkers om meer te weten te komen over hun voorkeuren en verwachtingen. Dit zal de selectie van geschikte activiteiten vergemakkelijken.

Misschien heeft een goed deel een voorkeur voor team activiteiten waarbij ze zich kunnen ontspannen, terwijl een ander deel liever een creatieve workshop volgt om bepaalde vaardigheden bij te leren.

Tips nodig? Bekijk hier een overzicht van creatieve team building activiteiten.

...image
...image
...image
...image
...image

Voordelen van team building activiteiten

Met behulp van team building activiteiten kun je als werkgever de loyaliteit van medewerkers versterken en een sterk team creëren. Dit leidt tot minder personeelswisselingen en een goede sfeer op het werk.
Ook voor de werknemers hebben team building activiteiten vele voordelen. Zij kunnen vriendschappelijke relaties met elkaar aanknopen, krijgen de kans om hun sterke punten te laten zien, én ze kunnen veel plezier beleven tijdens dergelijke activiteiten.

Een unieke werksfeer creëren
Team building activiteiten kunnen heel snel een positieve impact hebben op de werknemersrelaties en bijdragen aan het creëren van een unieke sfeer in een bedrijf. Het is de moeite waard om goed gebruik te maken van de voordelen die team activiteiten bieden.

Het nut van creatieve team activiteiten

Creatieve team activiteiten kunnen bij medewerkers het gevoel voor creativiteit, logica of sociale competentie stimuleren. Dagelijks wordt een organisatie gedomineerd door taken die de activering van de rechterhersenhelft vereisen, zoals analyseren of tellen.

Grote bedrijven in de technologie-industrie staan echter bekend om hun creatieve benadering van het oplossen van problemen, wat hen een aanzienlijk voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie.

Creatieve activiteiten verminderen werkstress
Creatieve oplossingen kunnen bedenken is een zeer belangrijke competentie voor medewerkers.

Zelfs op kantoor van ongeacht welke organisatie of onderneming wordt wel eens gesproken over het feit dat tuinieren of creatief werk een positieve invloed kan hebben op het humeur en de vermindering van stress.

In creatieve workshops leren de deelnemers ook hun creativiteit meer in te zetten. Bijvoorbeeld tijdens een Djembe Workshop of een Workshop Theatersport, zoals maX Music die verzorgt.
Het is daarom zeker de moeite waard om creatieve activiteiten te organiseren voor medewerkers.

Creatief problemen leren oplossen

Creatieve team building activiteiten kunnen werknemers helpen om de sleur te doorbreken.

Dankzij dergelijke team activiteiten kijken ze op een nieuwe manier naar zichzelf of het team. Soms kunnen ze op deze manier een compleet nieuwe rol voor zichzelf vinden of een oplossing voor een probleem waar ze al heel lang mee zitten.

Enkele mooie voorbeelden van creatieve team building activiteiten zijn kunst- en cultuurworkshops, sfeervol toveren met zand of graffiti spuiten.

Zo’n team uitje kan zeker voor creatieve werknemers een enorme boost betekenen, maken dat zij met het hernieuwde energie het werk hervatten en oplossingen vinden voor knelpunten waar zij al geruime tijd mee zaten!

Alle creatieve team building activiteiten op een rijtje.

...image
...image
...image
...image
...image
...image

Een goede voorbereiding is....

Is de bedrijfsleiding het erover eens dat team building activiteiten een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan jullie organisatie? Dan is de volgende fase het inplannen van een bijeenkomst. Immers moet worden besproken welke specifieke team activiteiten een succesvol team kunnen creëren.
Team building activiteiten voor werknemers dienen met grote zorg te worden voorbereid. Slechte ervaringen met deze activiteiten kunnen werknemers ontmoedigen om eraan deel te nemen, soms zelfs voor een heel lange tijd.

Professionele voorbereiding
Of de activiteiten nu worden georganiseerd door de HR-afdeling, het secretariaat van de directeur of een eventmanager; team building activiteiten kun je het beste maar professioneel voorbereiden.

Daarom ziet een eventmanager het organiseren van team building activiteiten als een serieus uit te voeren taak en niet zozeer als alleen maar even een lolletje tussendoor. Er zijn immers veel zaken die moeten worden geregeld (een ruimte, een workshopleider, materialen, catering, etc), die ook nog moeten passen binnen een bepaald budget.

De voorbereiding van team building activiteiten vereist dan ook professionaliteit en inzet. Een gespecialiseerde externe organisatie zoals maX Music kan je hierbij helpen. Zij kunnen ook adviseren over welke activiteit goed aansluit bij de specifieke doelen die je hebt.

Alle creatieve team building activiteiten van maX Music op een rijtje.

Wanneer organiseer je die activiteiten?

Bij het bepalen van geschikte data voor team building activiteiten is het ook goed om rekening te houden met factoren zoals:

  • data van nationale en religieuze feestdagen;
  • long-weekends;
  • hoogseizoen of bepaalde perioden waarin de organisatie met hogere snelheden moet werken.

Het is een goed idee om verschillende soorten team activiteiten op te nemen in de jaarplanning. Op deze manier is iedereen op de hoogte, en kun je er ook met elkaar naar uitkijken.

Welke activiteit kiezen jullie?

Hopelijk heb je wat inspiratie kunnen opdoen voor een leuke en nuttige activiteit met jullie team.

Ben je er nog niet helemaal uit, en wil je advies op maat? Bel ons gerust even op 085-2016684, of laat hier een bericht achter.

We denken graag vrijblijvend met je mee.

Lees ook onze blogs 10 tips om je team creatiever te maken.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.