Creativiteit... wat is dat eigenlijk?

Er bestaat geen vaste definitie van creativiteit en de interpretaties lopen nogal uitéén. Waar het op neer komt is dat creativiteit een uiting is van ideeën en inspiratie én wat je hiermee doet. Binnen een team van werknemers zorgt creativiteit voor spontaniteit, motivatie en teamspirit, belangrijke elementen in iedere werkomgeving.

Als teamleider of manager ben je juist op zoek naar een werksfeer waarin ieder teamlid wordt uitgedaagd tot creatief denken. Komen tot een -wellicht niet meest voor de hand liggende- aanpak van een probleem of uitdaging. Hiervoor heb je werksfeer nodig waarbij iedere medewerker zich veilig genoeg voelt om uiting te geven aan zijn of haar creativiteit. Deze veiligheid laat zich niet afdwingen op de werkvloer, maar dit moet binnen het team ontstaan en groeien.

"Laat je inspireren"

Een personeelsuitje waarbij groepsactiviteiten aanzetten tot creatiever denken, is een stap in de juiste richting. Creatieve workshops kunnen je hier zeker bij helpen.

In deze blog worden 10 tips weergegeven waarmee je het creatief denken binnen jouw team kunt stimuleren. Naast beschrijvingen van creatieve workshops en andere teambuilding ideeën, zullen diverse groepsactiviteiten worden omschreven die niet perse tijdens een externe workshop hoeven plaats te vinden. Ook binnen je eigen organisatie is het met deze tips goed mogelijk om het proces van creatief denken binnen jouw team tot een hoger niveau te krijgen.

Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder en laat je inspireren om op creatieve wijze aan de slag te gaan met jouw team!

Inhoudsopgave

 • Tip 1. Muziek is de taal die iedereen spreekt

 • Tip 2. Improvisatie: creatief denken 2.0

 • Tip 3. Schilderen als teamsport

 • Tip 4. Graffiti teamuitje

 • Tip 5. Dans groepsactiviteiten

 • Tip 6. Creatief toveren met zand

 • Tip 7. Opnemend creëren

 • Tip 8. Denk 'Out Of The Box'

 • Tip 9. Creatiever worden door samenspel

 • Tip 10. Kies en stuur bij

Download deze 10 tips als gratis e-book!

...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image
...image

Tip 1: Muziek is de taal die iedereen spreekt

Muziek is voor iedereen en iedereen is voor muziek. Muziek kent ook geen grenzen en is daarom universeel. Kortom: iedereen spreekt de taal van muziek.

Samen muziekmaken is daarom één van de meest geschikte creatieve workshops die je kunt inzetten als personeelsuitje om jouw team creatiever te maken. Omdat men met muziek op elkaar reageert, raken woorden op de achtergrond en krijgt de non-verbale communicatie de overhand. De leden van je team spelen instrumentaal op elkaar in, waardoor er een uniek groepsgevoel ontstaat. Kortom, creatiever worden door klanken die zij samen maken, te vormen tot één muziekstuk!

"Op elkaar inspelen"

Je kunt binnen de vertrouwde muren van je eigen organisatie een muzikale workshop organiseren. Ervaren, professionele en enthousiaste muziekmakers/artiesten komen dan met instrumenten en apparatuur op jouw locatie om met jouw team muziek te maken. Op deze manier ontstaat er binnen de groep een positieve dynamiek waarbij men wordt aangezet tot creatief denken. Bijvoorbeeld tijdens een Rap Workshop of Songwriting Workshop die ervoor zorgt dat mensen op zoek gaan naar mooie woord- of zin combinaties die perfect passen binnen een (al dan niet zelf gecomponeerde) melodie.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met muziekinstrumenten aan de slag te gaan. Letterlijk, want in een Percussie Workshop of een Djembé Workshop slaat jouw team de creativiteit in henzelf naar boven. Je zult verrast zijn hoe ritme aansluit op het creatief denkvermogen. Ook kan de workshop een meer onderrichtende vorm aannemen, door bijvoorbeeld te leren hoe je op een ukelele speelt.

Bekijk hier een overzicht van mogelijke Muziek Workshops.

 

Tip 2: Improvisatie: creatief denken 2.0Theater Workshop

Als iets veel creativiteit vergt, dan is het wel improvisatie. Naast het feit dat het vaak zorgt voor hilarische taferelen (en humor is altijd een stimulans voor inspiratie en creatieve ingevingen), wordt het team ook gestimuleerd om reserves te laten varen en zich te durven uiten. Niet alleen verbaal, maar ook met bewegingen en andere non-verbale communicatie.

Improvisatietheater doet een beroep op het creatieve vermogen van jouw medewerkers...

"Creatief denken 2.0."

Hoewel een Improvisatietheater Workshop kan voelen als een personeelsuitje, schuilt er een duidelijk trainingselement achter. Het is een oefening die jouw team zal aanzetten tot creatief denken en handelen.

Barrières komen te vervallen doordat men heel interactief en primair met elkaar aan de slag gaat. De improviserende deelnemers ontvangen spontane aanwijzingen vanuit de omstanders en geven hier direct gehoor aan. Nadenken en afwegingen maken is er eigenlijk niet bij. De deelnemers reageren direct vanuit hun eerste reactie en hierdoor ontstaan heel ongedwongen en enthousiaste uitingen.

Reageren op dit niveau tijdens groepsactiviteiten, zal daarna zeker terug te vinden zijn op de werkvloer. Tijdens deze vorm van teambuilding ideeën laten ontstaan, is een ultieme wijze om je team creatiever te maken.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke Theater Workshops.

 

Tip 3: Schilderen als teamsport

Iedereen kan schilderen, de grootste uitdaging ligt in het durven. Met de hulp en aanmoediging van een professionele begeleider, wordt jouw team bij Team Painting uitgenodigd om gezamenlijk een kunstwerk te maken. De insteek is dat je telkens op een bepaald moment verder gaat met elkaars kunstwerken.

Door elkaar aan te vullen, elkaar te stimuleren en om en met elkaar te werken aan één creatief kunstwerk, ontstaat een constructief groepsgevoel. Hiermee breng je niet alleen een individu naar een hoger creatief niveau, maar het gehele team zal creatiever worden.

"Iedereen kan schilderen, de grootste uitdaging ligt in het durven."

Een personeelsuitje waarbij iedereen betrokken wordt bij elkaars creatieve proces, draagt ertoe bij dat men met andere ogen gaat kijken naar wat de ander heeft gecreëerd. Deze hernieuwde zienswijze zal resoneren tijdens de reguliere werkzaamheden en zo een collectief creatieve manier van denken met zich meebrengen.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke Beeldende Workshops.

 

Tip 4: Graffiti teamuitje

Graffiti WorkshopOp jouw locatie met verf aan de slag, is goed mogelijk met een graffiti teamuitje. Ook hier komt het team voor een unieke uitdaging te staan waarbij het uiten van creativiteit centraal staat. Teambuilding ideeën ontstaan tijdens het spuiten van verf, waarbij ieder individu haar of zijn eigen invulling geeft op de ondergrond.

"Zet je eigen tag of piece"

Door elkaar aan te vullen en te inspireren, wordt vertrouwen opgebouwd waardoor het in de werkomgeving ook makkelijker zal worden om je te uiten. Je wordt, als het ware, elkaars creatieve sparring partner.

De leider van de workshop (een professionele graffiti artiest) draagt tijdens deze graffiti groepsactiviteiten, zorg voor de juiste dynamische sfeer binnen het team. Een fietsenstalling of andere overdekte buitenplaats waar weinig wind staat, is geschikt voor deze creatieve activiteit.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke Beeldende Workshops.

 

Tip 5: Dans groepsactiviteiten

Bij een personeelsuitje denk je waarschijnlijk niet direct aan gezamenlijk dansen. Toch zul je tijdens de dansactiviteiten merken dat niet alleen de heupen losser raken, maar dat dit ook geldt voor het onderlinge contact en sfeer binnen een groep collega's. En met het versoepelen van het lichaam, zal ook de geest in een modus raken waarbij ruimte vrij komt om creatieve ideeën te laten ontstaan.

Hoewel ze mijlen ver uit elkaar lijken te staan, zijn de workshops Salsa en Linedance bij uitstek geschikt voor een groepsactiviteit. Bij Salsa Dansen zorgen de opzwepende muziek en sierlijke dansbewegingen ervoor dat het lichaam en de geest los worden gemaakt van de dagelijkse beslommeringen.

"Versoepel het lichaam en het onderling contact."

Bij Linedance is het de opperste concentratie die nodig is om de serie bewegingen onder de knie te krijgen, die ervoor zorgt dat alles om je heen op de achtergrond raakt. Beide vormen van dans maken het hoofd "leeg" zodat er ruimte vrij komt voor inspiratie en creatieve ideeën.

Een andere sierlijke vorm van beweging die uitstekend geschikt is als teambuilding idee, is Capoeira. Deze Braziliaanse vecht-dans bestaat uit grote draaiende bewegingen op passende muziek. Door intensief met elkaar het spel van Capoeira aan te gaan, komt een bijzondere energie vrij die de weg vrij maakt naar creatief denken.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke Dans Workshops.

Download deze 10 tips als gratis e-book!

 

Tip 6: Creatief toveren met zand

Zandkunst WorkshopZowel magisch als therapeutisch... toveren met zand. Deze vorm van kunstuiting is bekend van het kinderprogramma "De Zandtovenaar" en wordt sindsdien steeds meer op waarde geschat. Door fijn zand op een lichtbak te strooien en hier met de handen afbeeldingen op te maken, raak je als deelnemer niet alleen gebiologeerd door de rustgevende handelingen, maar ook geïnspireerd en geholpen naar een creatiever bewustzijn.

"Vertel jullie verhaal met zandtekeningen."

Tijdens deze Zandkunst Workshop gaan de deelnemers aan het werk met een professionele zandkunstenaar, die de basistechnieken uitlegt. Met een duidelijk verhaal in het achterhoofd, worden de deelnemers creatief uitgedaagd om visuele uiting te geven door middel van zandtekeningen die elkaar opvolgen en het verhaal vertellen.

Het magische verhaal wordt opgenomen met een videocamera, zodat deze later kan worden teruggezien en eventueel worden besproken en/of geanalyseerd. Wellicht geven de gemaakte presentaties verrassende inzichten of waardevolle teambuilding ideeën.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke Beeldende Workshops.

 

Tip 7: Opnemend creëren

Natuurlijk kun je alle groepsactiviteiten, personeelsuitjes en teambuilding ideeën opnemen en op een later tijdstip, al dan niet onder het genot van een hapje en een drankje, samen terugkijken. Dat op zich, zal al van ongekende meerwaarde zijn als bijdrage tot een creatief groepsgevoel.

"Kijk jullie ideeën en creaties samen terug!"

Er zijn echter ook workshops waarbij de creatieve meerwaarde juist in het bijzonder tot uiting komt, tijdens het laten zien van wat er door een (video)camera is opgenomen. Met behulp van computertechniek komt de creatie dan tot uiting.

Dit is onder meer het geval bij Light Graffiti (tekenen met licht), Stop Motion (animatiefilmpjes maken), Live Looping (geluidscollages creëren) en Vloggen (video 'dagboeken' maken).

Deze zeer uitéén lopende, creatieve workshops hebben gemeen dat zij alleen tot stand kunnen komen door een creatieve samensmelting van groepsideeën, en dat het resultaat alleen te zien of horen is door de opname. Het klinkt wellicht omslachtig of ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

Ervaren en professionele begeleiders zorgen ervoor dat de workshops in goede banen worden geleid en zij weten als geen ander het creatieve aspect centraal te stellen.

 

Tip 8: Denk 'Out Of The Box'

Opnames MakenAllerhande workshops zijn uiteraard geschikt voor teambuilding ideeën, maar als het jouw doel is om een creatiever team te verkrijgen, dan is het ene teamuitje of personeelsuitje meer geschikt dan het andere.

"De nadruk moet echt liggen op een creatief proces."

Wanneer jouw team tijdens een groepsactiviteit wordt gestimuleerd om eens heel anders te denken en doen dan ze gewend zijn, dan zullen zij ook op de werkvloer creatiever worden.

Unieke activiteiten die anders denken stimuleren, kun je terugvinden in workshops zoals Song & Clip (eigen lied schrijven en opnemen), 3D-Printerpen-Tekenen (3d printen 'uit de losse pols'), Zand Toveren en Makey Makey (creatieve computerinterfaces maken met klei en bananen).

Gezamenlijk omdenken en -onder deskundige begeleiding- creatief bezig zijn, zorgt voor een creatieve ontwikkeling die de groepsdynamiek alleen maar ten goede kan komen.

 

Tip 9: Creatiever worden door samenspel

Samen spelen zorgt voor samen delen. Het delen van ideeën, zienswijzen, standpunten, ingevingen en andere uitingen die je binnen een creatief team wilt stimuleren. Zonder voorbehoud met elkaar kunnen brainstormen, is van onschatbare waarde als je jouw team van medewerkers naar een hoger creatief niveau wilt krijgen.

"Durven delen kun je leren."

Door met elkaar te acteren, kunnen mensen in de huid van een ander kruipen (het personage dat zij spelen) en op deze manier reageren zoals zij in het dagelijks leven wellicht niet zouden doen of durven. Juist het wegnemen van die barrières kan ervoor zorgen dat jouw teamleden zich meer zelfverzekerd voelen om ook op de werkvloer hun creatieve inspiratie te delen.

Soap Acteren en Theatersport zijn workshops waarbij het accent ligt op dit samenspel.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke Theater Workshops.

 

Tip 10: Kies en stuur dan bij

Blijf niet hangen in passiviteit, maar zet een eerste stap richting creativiteit en kies een eerste teamactiviteit uit. Als jullie eenmaal in beweging zijn, kun je weer verder bijsturen.

"Kom in actie en creativiteit zal volgen."

Naast de genoemde creatieve workshops bij de vorige 9 tips, zijn er tal van andere activiteiten die een beroep doen op het creatieve denkvermogen van jouw team. Kijk naar de personen binnen jouw team en schat in wat aansluit op hun mogelijkheden.
Je hoeft dit niet in je eentje te beslissen.

Je kunt bijvoorbeeld een voorselectie maken en het team laten kiezen. Zo wordt het ultieme creatieve personeelsuitje op democratische wijze gekozen. Of je nu kiest voor een workshop muziek, theater, beeldend of sportief; dit wordt mooi begin van een nieuwe creatieve fase die jullie samen gaan beleven.

Bekijk een overzicht van creatieve Teamuitje Workshops.

Download deze 10 tips als gratis e-book!

Wie zijn de personen achter maX Music?

maX Music teamBij maX Music werken enthousiaste mensen die een passie voor creativiteit delen. Als impresariaat en productiehuis, is de professionele kennis aanwezig om jouw team creatief uit te dagen. Zangers, acteurs, dansers, DJ's, beeldend kunstenaars, en artiesten op ieder creatief gebied, zijn geselecteerd op hun professionele kwaliteiten, enthousiasme en integriteit.

Door het verzorgen van vele creatieve workshops in Nederland, Vlaanderen en Duitsland, is een enorme ervaring opgedaan met verschillende mensen en groepen. Ieder mens is uniek en binnen iedere groep heerst een andere dynamiek. MaX Music weet iedere groep mee te krijgen in een creatief opwaartse spiraal, waardoor het creatief denkvermogen altijd naar een hoger niveau wordt gebracht.

Met een duidelijke visie (ieder mens is een creatief schepsel) en een bijzondere missie (creativiteit stimuleren bij ieder individu), neemt maX Music ook op maatschappelijk gebied haar verantwoordelijkheid. Ontwikkelingsprojecten als World Vision en Compassion, worden door maX Music ondersteund.

Door een samenwerking met maX Music, zal jouw team zeker creatiever worden!

De volgende stap

Zodra je weet welke groepsactiviteit of workshop je wilt inzetten om je team creatiever te maken, dan ga je kijken waar je dit kunt laten plaatsvinden. Kan het op eigen locatie of is een externe locatie toch meer geschikt? Uiteraard kun je altijd contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Het is sowieso altijd verstandig om ruimschoots de tijd te nemen bij het organiseren van een teamuitje waarbij je een duidelijk doel voor ogen hebt. In dit geval: je team creatiever maken. Neem ook ruim van tevoren contact op met de organiserende partij die de workshop verzorgt. Een van de redenen hiervoor is dat het belangrijk is dat een docent of workshopbegeleider, op de hoogte wordt gebracht van eventuele knelpunten binnen het team.

Creatieve workshops die door maX Music worden begeleid, kunnen worden aangepast naar de behoefte van de groep deelnemers. Weet je nog niet helemaal welke groepsactiviteit het best aansluit bij jouw team? Geen probleem, maX Music geeft je graag advies. Maak een afspraak of bel. Er is altijd een passende oplossing.

Download deze 10 tips als gratis e-book!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.