Graffiti workshops... creatief, origineel, leerzaam en (vooral) leuk

Een team uitje, inspiratiesessie of andere evenement krijgt een hip en origineel tintje met een Graffiti Workshop voor volwassenen, jongeren of kinderen. Maar wie denkt dat graffiti letters tekenen iets van de laatste decennia is, heeft het mis.

De allereerste graffiti letters dateren al uit de prehistorie. Deze grotschilderingen zijn nu nog steeds te bewonderen in bijvoorbeeld Spanje, Australië en op tal van andere plaatsen in de wereld.

Waar komen graffiti letters vandaan?

Technisch gezien is het woord graffiti, de meervoudsvorm van het Italiaanse woord graffito, wat ingekraste tekening betekent.
Inmiddels bedoelen we met "graffiti" de kleurrijke, met verf of stift, aangebrachte teksten en kunstwerken die we zien op muren van (openbare) gebouwen, wanden van treinwagons of andere voertuigen, tunnels en uiteraard ook op panelen en canvas.

Graffiti letters en graffiti uitingen zijn vaak kenmerkend en herkenbaar. De grondslag is een bepaalde techniek maar de individuele invulling en toepassingen, zijn sterk afhankelijk van je eigen creativiteit. Dit maakt een graffiti workshop verrassend, interactief en super creatief.

...image
...image
...image
...image
...image
...image

Graffiti door eeuwen heen

De oudste graffiti tekeningen, in de vorm van grotschilderingen die men heeft gevonden, dateren van zo'n 42.000 jaar geleden. De 'oermens' schilderde gebeurtenissen en afbeeldingen van dieren op de wanden van hun grotten.

Maar ook in het oude Egypte werden muren beschilderd en/of bekrast met verhalen. Hoewel men dit hiërogliefen noemt, zijn het eigenlijk natuurlijk gewoon graffiti letters of kunstwerken.

Ook de Vikingen en de Romeinen maakten zich schuldig aan het bekrassen en beschilderen van muren en gebouwen. Meestal om sporen achter te laten van het feit dat zij daar waren geweest.

Iets minder lang geleden deden Amerikaanse soldaten hetzelfde. Onder hen was het een rage om een bepaalde tekening achter te laten met de tekst "Kilroy was here".


Graffiti letters in de huidige vorm

Graffiti workshopleider met spuitbusDe stijl van graffiti letters en afbeeldingen zoals wij die nu kennen, ontstond eind jaren zestig in de Amerikaanse "gang-cultuur". Schuilnamen werden met stiften op treinstellen geschreven op de decoratieve wijze die nu zo kenmerkend is voor graffiti. Deze tags werden snel aangebracht en werden steeds populairder onder graffiti-kunstenaars.

De rage werd ook in Nederland opgepakt en halverwege de tachtiger jaren ging graffiti steeds meer deel uit maken van het Nederlandse straatbeeld in (met name) de grote steden.

Graffiti tekenen

Inmiddels is graffiti erkend als ware kunstvorm. Er zijn dan ook professionele graffiti kunstenaars die - naast hun kunstuitingen - ook Graffiti Workshops geven. Tijdens deze workshops leren zij anderen de kunst van graffiti maken. Ook worden deze kunstenaars vaak ingehuurd door gemeenten en bedrijven om saaie muren wat kleur en uitstraling te geven.

Een andere reden kan zijn, dat een beschilderde muur minder snel zal worden beklad met onuitgenodigd graffitiwerk. Binnen de graffiti cultuur bestaat namelijk min of meer een code of honour...

Graffiti subcultuur

De graffiti cultuur is mede populair geworden door hip-hop muziek en kent een hele eigen subcultuur. Zoals in iedere subcultuur, zijn er ook in de wereld van graffiti een aantal typische benamingen die verband houden met deze bezigheid.

Zo bestaat een piece (een graffiti beschildering) meestal uit een outline (de contouren) en een fill-in (de opvulling). Iemand die deze pieces tekent, de graffiteur (iemand die graffiti maakt), wordt een schrijver genoemd.

Uit respect voor elkaars pieces, zullen schrijvers niet snel over elkaars kunstwerken heen spuiten.


Techniek en materialen voor graffiti tekenen

Om mooie graffiti te maken heb je uiteraard de juiste spullen nodig en beheersing van een bepaalde techniek. Zo heb je speciale spuitverf nodig, vaak een soort met een snelle droogtijd, en de spuitbussen dienen de juiste caps te hebben.

Een cap bepaalt namelijk de straal van de verf. Zo zijn er caps die een dunne, scherpe lijn spuiten, maar ook die een grote, nevelig resultaat laten zien.

Er bestaan ook graffiti stiften, ook wel airbrush pennen genoemd. Dit is bijvoorbeeld interessant voor wat kleinere kinderen die nog onvoldoende kracht in de vingers hebben om de caps van spuitbussen in te drukken.

Zelf graffiti maken

Je kunt natuurlijk allerlei materialen aanschaffen en naar hartenlust gaan experimenteren. Toch zul je al snel merken dat graffiti meer is dan met een spuitbus wat lijnen op een muur tekenen. Als je echt een leuk resultaat wilt bereiken, dan kun je misschien best wel wat tips, trucs en begeleiding gebruiken. Deelnemen aan een Graffiti Workshop, is dan een goede én leuke optie.

Graffiti workshop op locatie

Graffiti Workshop met kinderenGraffiti Workshops kunnen overal worden verzorgd en voor meerdere doeleinden worden ingezet. Wat je nodig hebt, is een ruime werkplek waar goede ventilatie is. Een overdekte buitenplaats is ideaal. Bijvoorbeeld een fietsenstalling of (deels) overdekt plein waar iedere deelnemer ongeveer twee vierkante meter de ruimte heeft.

Groepen van maximaal 20 - 25 deelnemers zijn gebruikelijk bij graffiti workshops. Deze deelnemers kunnen volwassenen zijn, maar de graffiti workshops zijn ook uitermate geschikt voor jongeren en kinderen vanaf 10 jaar.

Als de workshop toch binnen moet plaatsvinden, dan kan er ook verf op waterbasis worden gebruikt. Deze is vriendelijker voor de gezondheid. Ook komen hier weer de graffiti stiften van pas.

Graffiti tijdens de Street Art Workshop

Bij Street Art wordt veelvuldig gebruik gemaakt van graffititechniek. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de kunst van het graffitispuiten ook afkomstig is "van de straat".

De workshop kan worden gedaan door kinderen vanaf groep 7 en is bij uitstek geschikt om lessen met maatschappelijke achtergronden te ondersteunen en extra aantrekkelijk te maken.

In kleine groepjes wordt op hardboard, canvas of zelfs folie een kunstwerk gemaakt met behulp van spuitbussen, mallen en (verf)stiften. Het uitgangspunt is dat het kunstwerk een maatschappelijke en/of kritische boodschap belichaamt.

Zodra het kunstwerk is voltooid, wordt deze op een bepaalde plaats in het straatbeeld geplaatst waarmee het dan ook correspondeert.
Deze toonplaats wordt van tevoren bepaald. Als het kunstwerk zijn bestemming als Street Art heeft bereikt, worden er foto's van die omgeving gemaakt waarin het stukje kunst een centrale plaats inneemt.

Naast een grote ruimte waar kan worden geknutseld, zijn er verder geen noodzakelijke faciliteiten die moeten worden geregeld. Hoewel het prettig is als er knutselgereedschappen op locatie aanwezig zijn. Desalniettemin, de workshopleider kan de ontbrekende gereedschappen en materialen altijd meenemen naar de locatie.

Trucker Cap Graffiti workshops

Creatief bezig zijn met graffiti hoeft overigens niet perse heel groots te gebeuren. Als de locatie waar de workshop plaatsvindt, niet zo heel veel ruimte kan bieden, dan kun je er ook voor kiezen om de graffiti techniek op andere wijze toe te passen. Je kunt de typische graffiti letters gebruiken om, bijvoorbeeld, een trucker cap te beschilderen.

Je kunt op deze caps ook graffiti tekenen. Dit gebeurt dan niet met spuitbussen maar met verfstiften (airbrush). De workshop kan dat geval gewoon in een klaslokaal met smartboard of beamer met scherm, tafels en stoelen worden gegeven. De graffiti workshopleider neemt de caps, verfstiften, sjablonen en andere benodigdheden mee.

Tijdens sommige workshops waarbij graffitikunst wordt gemaakt, kun je ook verf op waterbasis gebruiken in plaats van verf uit spuitbussen. Die maakt het dan ook mogelijk om tijdens een workshop graffiti te maken in een kleinere ruimte waar minder ventilatie aanwezig is.

Graffiti workshops zonder verf

Light Graffiti WorkshopGeloof het of niet, maar je kunt ook graffitikunst maken met licht. Deze Light Graffiti of Light Painting workshops zijn leuk voor "kinderen" van 8 tot 80 jaar. In plaats van aan de slag gaan met verfstiften of spuitbussen, wordt er getekend met licht.

Deze tekeningen worden dan vastgelegd met een fotocamera die een lange sluitertijd heeft. Hierdoor ontstaan er prachtige foto's waarbij de lichtstralen de tekening vormen.

Om een Light graffiti of light painting workshop te kunnen geven, is een ruimte nodig die kan worden verduisterd, een digibord (of beamer en scherm) en papier en potloden voor alle deelnemers.

Alle andere materialen worden door de workshopleider meegenomen. De workshop duurt 50 tot 90 minuten en kan aan ongeveer 20-25 personen tegelijkertijd worden gegeven.

Graffiti kinderfeestje

Jong geleerd, is oud gedaan. Vanaf een jaar of tien zijn kinderen oud genoeg om de eerste stappen met betrekking tot graffiti spuitbussen te zetten. Met jongeren kinderen kun je prima werken met graffiti stiften.

Een graffiti kinderfeestje zal zeker zeer in de smaak vallen bij kids van deze leeftijd.

Ze zijn lekker bezig, ze leren iets nieuws en ze krijgen iets mee naar huis waar ze zelf hun best op hebben gedaan. Een graffiti kinderfeestje wordt op locatie helemaal voor je geregeld.

Onder leiding van een professionele workshopleider leren de kinderen enkele simpele technieken, waar ze zelf of in een groepje mee aan de slag gaan. Spuitbussen, mondkapjes, beschermende kleding en alle andere benodigde materialen horen bij de workshop.

Meer workshoptips nodig? Lees de blog: Ideeën voor creatieve workshops.


Wie regelt wat bij graffiti workshops (met verf)?

Er komt uiteraard best veel kijken als je een graffitiworkshop wilt organiseren. Maar met de ondersteuning van maX Music, blijft dat voor jou (de organiserende partij) zeer overzichtelijk. Want wat moet jij regelen?

Hieronder een weergave van wat maX Music nodig heeft om een graffiti workshop op locatie te kunnen verzorgen:

  • Een locatie
  • Aantal (enthousiaste) deelnemers

maX Music regelt:

  • Professionele workshopbegeleider(s)
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen per deelnemer
  • Zo nodig plastic ter bescherming van de locatievloer
  • Voldoende spuitbussen verf per deelnemer (of air brush stiften)
  • Materialen waarop gewerkt wordt (bijvoorbeeld platen, canvas, folie of trucker caps)

Overigens, als je geen geschikte ruimte of locatie tot je beschikking hebt of er zijn andere praktische obstakels, neem vooral telefonisch contact met ons op. Dit is geheel vrijblijvend en kan vaak veel opleveren. Wij zijn een flexibele organisatie en kijken graag met je mee naar passende oplossingen. Uiteraard kun je ons ook e-mailen, maar bellen op 085-2016684 gaat net even iets sneller en gemakkelijker.

Kortom, een graffitiworkshop is niet alleen een leuk initiatief maar het kan ook voor verschillende doeleinden worden ingezet: een origineel kinderfeestje, een educatieve aanvulling voor scholen, een creatieve teamverbinder voor bedrijven of een ludiek personeelsuitje.


Graffiti workshops als team uitje

Ben jij belast met de organisatie van het jaarlijkse personeels uitje en wil je iets anders regelen dan bowlen of een stadswandeling (en bracht de escape-room wel erg veel stress met zich mee), dan is een gezamenlijk graffiti-avontuur een perfecte keuze!

Je kunt ervoor kiezen om individueel los te gaan op een graffiti werkstuk of je kunt er een gezamenlijk project van maken. Dit soort zaken, en de locatiekeuze, kunnen vooraf worden besproken met de graffitikunstenaar die de graffiti workshop op locatie gaat begeleiden.

Een groep bestaat doorgaans uit maximaal 20 personen en workshop duurt meestal zo'n anderhalf tot twee uur. In de meeste gevallen is de graffitiworkshop dan ook "slechts" een onderdeel van een bedrijfsuitje. Maar dan wel het meest leuke en creatieve deel.

Lees ook de blog: Hoe organiseer je een team uitje?

Team building

Hoewel een bedrijfsuitje meestal puur voor de gezelligheid wordt georganiseerd, heeft een team building sessie in de meeste gevallen een onderliggend doel: creëren van teamspirit binnen een groep collega's.

Wellicht denk je bij teambuilding niet direct aan een graffiti-workshop. Dit terwijl juist blijkt dat mensen, door samen te werken aan een piece (een graffitikunstwerk), veel sneller barrières laten vallen en openstaan voor elkaars creativiteit.

Collega's die op de werkvloer terughoudend en/of minder benaderbaar zijn, blijken tijdens deze creatieve graffiti-sessies uit hun comfortzone te komen en kunnen zich van een heel andere kant laten zien. Dit komt de dynamiek op de werkvloer natuurlijk zeer ten goede.

Deze graffiti workshops die ter teambuilding dienen, worden uiteraard professioneel begeleid door integere mensen die vakinhoudelijk hun sporen hebben verdiend. Het is dan ook van belang dat eventuele "issues" die mogelijk spelen binnen een team collega's, van tevoren kenbaar worden gemaakt.

Een nadere kennismaking tijdens een goed gesprek, is niet alleen wenselijk om de praktische zaken te bespreken, maar ook om andere zaken goed in kaart te brengen.

Lees ook de blog: Team building activiteiten; waarom zou je?

Creativiteitsimpuls

Ook als er geen onderliggende issues spelen maar er puur sprake is van een zogenaamde "creativiteitsdip", dan biedt een graffitiworkshop uitkomst. Door samen intensief bezig te zijn op dit creatieve niveau, stimuleer je je eigen creatieve vermogens.

Je bent met iets nieuws bezig, je laat het dagelijkse werk even helemaal achter je en doordat je je volledig op iets anders focust, zet je je brein open voor nieuwe invallen en zienswijzen. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je collega's.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig team van medewerkers na deelname aan een graffiti-workshop, komt tot nieuwe inzichten en zo weer tot creatieve hoogtes stijgt. De creatieve samenwerking die tijdens de workshop plaatsvindt, resoneert als het ware door op de werkvloer. En dat is natuurlijk exact het doel als je de graffiti workshop inzet als creativiteitsimpuls.

Schoolproject

Een Graffiti Workshop is een ideale manier om een groep leerlingen te verbinden of op zeer ludieke en originele wijze te laten samenwerken.

Kinderen zijn meestal van nature nieuwsgierig en durven zich vaak creatief te uiten. Deze eigenschappen zijn een goede voedingsbodem voor een creatieve workshop met graffiti.

Zelfs oudere kinderen, de pubers die zich doorgaans bij voorbaat al afzetten tegen alles wat met school te maken heeft, zullen zich vermaken bij deze creatieve verf-uitspattingen.

Als docent kun je graffiti workshops inzetten als onderdeel van beeldende of esthetische vorming, in het kader van cultuureducatie of ter afsluiting van een project over een bepaalde periode in de geschiedenis.

Je kunt relaties leggen tussen graffitikunst en prehistorie, hiërogliefen, Romeinse schilderingen, de jaren 60 en/of de tachtiger jaren. Er zijn een heleboel uitgangspunten te verzinnen waar je, ter afsluiting, een klassikaal graffitiproject aan kunt knopen.

Lees onze blog met tips over de invulling van het vak CKV.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.