Leuke workshops voor groepen

Wil je eens iets leuks én iets interessants doen met een groep? Volg dan met elkaar een leuke creatieve workshop, bijvoorbeeld met muziek, theater of graffiti.

Hiermee leren jullie nieuwe vaardigheden, vergroot je jullie creativiteit, en verminder je stress.

Creatieve activiteiten kunnen bijdragen aan groepsdynamiek en teamwork. Ze helpen jullie met elkaar te verbinden op een manier die je misschien op andere manier moeilijk kunt bereiken.

Er bestaat zelfs een kans dat het volgen van een creatieve workshop voor nieuwe perspectieven zorgt. Hiermee kunnen jullie dagelijkse werk en/of omgang met elkaar op een andere manier gaan bekijken en aanpakken.

Wat is een creatieve workshop?

Een creatieve workshop is een eenmalige les waarin je met een groep zelf aan de slag gaat met een kunstvorm.

Een artiest of kunstenaar neemt jullie even mee in zijn of haar dagelijkse kunstzinnige werk, en laat jullie zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld muziek te maken, theater te spelen of graffiti te spuiten.

Er zijn creatieve workshops voor allerlei doelgroepen zoals kinderen, schoolklassen, vriendinnengroepen of organisaties.

Workshop ideeën

Er zijn heel veel creatieve workshops te vinden. Hieronder geven we enkele workshop ideeën die je hopelijk al wat richting geven.

  • Maak kennis met een professionele DJ. Hij of zij leert jullie hoe songs op verschillende manieren door elkaar kunnen worden gemixt met de meegebrachte draaitafels. Wie van jullie krijgt de groep aan het dansen in deze DJ Workshop?

  • In een Smartphone Fotografie Workshop leren jullie meer te halen uit de mogelijkheden van jullie eigen devices. Tegelijk leer je te kijken én fotograferen met het creatieve oog van de kunstenaar!

  • Ervaar het plezier en het temperament van het zelf trommelen van Latijns-Amerikaanse ritmes zoals de samba. Muzikale ervaring of voorkennis is niet vereist in de Latin Percussie Workshop.
...image
...image
...image
...image
  • In een Graffiti Workshop leer je spuittechnieken van een professioneel graffiti artiest. Hiermee kunnen jullie direct aan de slag met het zelf maken van graffiti letters.

  • Story telling en 'toveren' met speciale lichtbakken en fijn zand. In de Zandkunstenaar Workshop werken jullie toe naar korte verhalen met zandtekeningen.

Bekijk meer mogelijke workshops voor kinderen, jongeren of volwassenen.

Welke workshop kies je, en waarom?

Wil je dat de creatieve workshop maximaal effect heeft voor jouw groep? Kies dan niet zomaar iets, maar denk eerst na over de volgende vragen:

  1. Wat is het doel van jullie activiteit? Wil je bijvoorbeeld vooral lol met hebben met je familie of vrienden, of wil je meer nadruk op team building. Misschien wil je zelfs dat voor jullie relevante thema’s in de workshop worden behandeld? Dit laatste kan bijvoorbeeld goed in een Workshop Theatersport of Rap Workshop.

  2. Wat vinden jullie leuk? Is jullie groep into muziek, of hebben ze meer met theater of zijn ze juist visueel ingesteld? In dat laatste geval kun je bijvoorbeeld denken aan een Light Painting Workshop of een Workshop Vloggen.

  3. Hoeveel tijd hebben jullie? Heb je een hele dag de tijd, dan zou je een uitgebreidere workshop kunnen doen zoals beeldhouwen of een eigen teamsong schrijven, opnemen + videoclip. Hebben jullie eigenlijk maar een uurtje tussendoor beschikbaar, dan kun je prima met elkaar een trommel workshop of light painting workshop doen.

  4. Wat mag het kosten? Hoe langer een activiteit duurt, en hoe meer materialen erbij komen kijken, hoe duurder het over het algemeen wordt. Workshopprijzen variëren van zo’n 15-50 euro per persoon. Er geldt ook meestal een totaal-minimumbedrag van zo’n 350-450 euro.

Hoe regel je een creatieve workshop?

Misschien heb je inmiddels een idee van jullie doelen, beschikbare tijd en budget. Maar hoe nu verder; hoe ga je dit regelen?

Het wordt nu tijd om wat praktische kwesties te gaan tackelen.

  • Datum en tijd. Bepaal wanneer de workshop kan plaatsvinden en houd hierbij natuurlijk rekening met de beschikbaarheid van de groep. Je zou een datumprikker kunnen uitsturen.

  • Workshopleider. Kies iemand die gekwalificeerd is en ervaring heeft in het geven van de workshop die je wilt organiseren. Een professionele partij als maX Music heeft deze workshopleiders in huis, en kan je veel geregel uit handen nemen.
...image
...image
...image
...image
  • Locatie. Kies een geschikte locatie voor de workshop, afhankelijk van de grootte van de groep en de vereisten voor de activiteit. maX Music kan ook hierbij adviseren. Zorg ervoor dat de locatie toegankelijk is en dat er voldoende parkeergelegenheid is. Tip: Bij kleine informele groepen zou je een workshop zelfs thuis kunnen houden.

  • Promotie. Maak de workshop bekend bij jouw familie of team, bijvoorbeeld door het versturen van e-mail of een online agendapunt of social media event.

  • Benodigdheden. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden hebt voor de workshop, zoals stoelen, een groot scherm, etc. De workshopleiders van maX Music nemen in principe zelf alle benodigdheden mee.

  • Betaling. Bepaal hoe de betaling voor de workshop zal worden geregeld en communiceer dit duidelijk naar de deelnemers. Betaalt iedereen mee, of betaalt de organisatie of een familielid het totaal?

  • Evaluatie. Na afloop van de workshop is het belangrijk om feedback te vragen aan de deelnemers en eventuele verbeterpunten voor toekomstige workshops in kaart te brengen. Van maX Music krijg je een online evaluatieformulier.

Contact met een workshop specialist

Ben je er helemaal uit wat jullie willen en hoe je gaat regelen? Goed bezig!

Weet je het nog niet, en kun je wel wat advies gebruiken? Bel of mail ons dan gerust.

Wij zijn specialist op het gebied van creatieve workshops, en hebben een ruim aanbod. We denken graag vrijblijvend met je mee.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.