Taal en humor gaan hand in hand

"Jouw moeder is zo dik dat haar weegschaal ‘wordt vervolgd.....’ aangeeft."

Humor en improvisatietheater hebben een belangrijke plek veroverd in de Hip-Hop en urban cultuur. In Nederland heeft rapper Ali B een grappige theatershow en wagen cabaretiers zoals Najib Amhali en Jörgen Raymann zich op hun beurt aan rap.

Spelen met taal
In de dynamische workshop 'CabaWraps' ervaart men hoe woorden, ritme, humor en improvisatie kunnen samenvloeien in een creatieve waterval. Onder leiding van een professionele woordkunstenaar leren de deelnemers kokkerellen met klinkers en inktvissen, en wordt er O² gefrituurd (gebakken lucht).

Doel van de workshop is spelen met taal en ruimte leren geven aan creatieve impulsen. Trek je woordgrapjas maar aan...

CabaWraps Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen

Inhoud CabaWraps Workshop

De workshopleider begint met woordgrappen van cabaretiers en rappers. Welke voorbeelden kennen de deelnemers, en wat maakt iets grappig?

Om de eigen woordenbrij op gang te helpen krijgen de deelnemers onder het mom van woordspinazie eten en inktvissen, korte schrijfoefeningen. Er wordt zo een brug geslagen van de creatieve rechterhersenhelft naar de taal in de linkerhersenhelft.

Taal uitvinden
In een eerste oefening gaan de deelnemers aan de slag met woordspelingen om zo hun eigen taal opnieuw uit te vinden. Hiertoe worden Yo mama grappen gebruikt, vergelijkingen, metaforen, alliteraties, neologismen (nieuwe woordcombinaties) en woordslangen die men kort aan elkaar presenteert.
 

...image
...image
...image
...image
...image

Voorbeelden neologismen:
soepstengelenkoor, schedelvakature, rastasafaripark, mengelmoestuintje, istanbuldozer, allochtoonaangevend, consekwentelteefje

Voorbeelden woordslang:
achterkleptomaneschijnbewegingsleerlingo
kreeftkeerkringgespreksleidingwatervrees


Nieuwe perspectieven
Nu de deelnemers goed op dreef zijn, gaan ze rappen 'in de huid van een stuk fruit'. Door zichzelf in een absurd en onmogelijk karakter te plaatsen, leert men vanuit andere perspectieven te denken en schrijven.

Voorbeeld banaan:
torens trossen van pisang in rijperijen, loop niet over me heen; ik laat je uitglijden
ik ben netjes gekleed, noem me chiquita, ben ik overrijp maakt men me baka bana


Hall of Funniest Frames
De workshop wordt afgesloten met de beste woordgrappen en creaties van de deelnemers. De winnaars krijgen een door de andere deelnemers geïmproviseerde hoofdprijs; bijvoorbeeld een plastic bekertje met nummer 1 erop.

De lachspierziekte heeft weer toegeslagen en de deelnemers zijn de dupe geworden.

Jongeren CabaWraps Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen

Workshopleider Skinfiltr8r

De bevlogen workshopleider Rik, alias Skinfiltr8r, treedt regelmatig op in binnen- en buitenlandse theaters en festivals. Zijn vele vormen van rap, hip-hop, spoken word en cabaret waren onder andere te zien in Bitterzoet, Frascati, het Vondelpark openluchttheater, Sugar Factory, MooieWoordenFestival, Breakin´Walls, de Uitmarkt, en het Van Gogh museum.

Jongeren CabaWraps Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen

Praktische details

De workshopleider van maX Music verzorgt de CabaWraps Workshop op jouw locatie, in een normaal lokaal met tafels, stoelen, pennen en papier voor alle deelnemers. Daarnaast is ook een beamer en scherm of een smartboard nodig. De workshopleider neemt zelf de benodigde geluidsversterking mee, voor zover niet aanwezig op jouw locatie.

Doelgroep
'CabaWraps' beslaat 1 of 2 lesuren, en wordt aan max. 20-25 jongeren gegeven van alle leeftijden in het VMBO, Havo en VWO. De workshop kan meerdere keren achter elkaar worden gegeven aan verschillende groepen. Ook kunnen we meerdere docenten tegelijkertijd inzetten in aparte ruimtes.

De workshop kan vallen onder CKV, Nederlands, Engels en maatschappijleer, en is gemakkelijk aan te passen op speciale schoolthema's en projecten.

Jongeren CabaWraps Workshop - ook beschikbaar voor Kinderen

Prijs CabaWraps Workshop

Boek deze workshop op je eigen locatie vanaf 385 euro, inclusief reis- en materiaalkosten, exclusief eventuele parkeerkosten en vrijgesteld van btw voor deelnemers jonger dan 21 jaar.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en een prijsopgave. Vul hier het korte contactformulier in, of ga naar de uitgebreide contactpagina.

Bellen is vaak sneller (en leuker) op +31 (0)85-2016684.

Betalen met de cultuurkaart
maX Music is Cultuurkaart acceptant. Dit betekent dat je als school een deel van de workshopkosten of zelfs het complete bedrag kunt betalen met deze kaart die je bij het CJP kunt aanvragen.

Lees meer over de cultuurkaart.

Vraag snel informatie aan

Ja, houd mij op de hoogte van:
CAPTCHA
Het volgende veld is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.